AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Απρ 2018

Ενίσχυση με 3 εκατ. ευρώ των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές

 
Την άμεση ενεργοποίηση προγράμματος για την ενίσχυση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου που δέχονται προσφυγικές ροές με χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για τη διαχείριση αποβλήτων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
 
Η σχετική πρόσκληση απευθύνεται στους δήμους Αγαθονησίου, Κω, Λέρου, Λέσβου, Μεγίστης (Καστελλόριζου), Σάμου και Χίου για την υποβολή προτάσεων έργων που αφορούν στη διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται λόγω των προσφυγικών ροών στα Δωδεκάνησα και σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014-2020.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:
 
"Στηρίζουμε έμπρακτα τα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, με προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Σε διαβούλευση με τους τοπικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και χρηματοδοτούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των νησιωτών".
 
Με την πρόσκληση χρηματοδοτούνται οι εξής δράσεις:
 
- Η κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης ή/και Πράσινων Σημείων, με σκοπό την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, για ανακύκλωση ή διαχωρισμό προς τελική διάθεση, ειδικών μη επικίνδυνων αποβλήτων προερχόμενων από προσφυγικές ροές (π.χ. σωσίβια, σαμπρέλες, λέμβοι, μηχανές, κόντρα πλακέ θαλάσσης, ρουχισμός, μηχανές κ.α.) και των επαναχρησιμοποιήσιμων και ανακυκλώσιμων αποβλήτων των κέντρων φιλοξενίας (π.χ. ρουχισμός, κουβέρτες, αστικά).
 
- Η προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία των ανωτέρω εγκαταστάσεων (π.χ. μέσα συλλογής, τεμαχιστές ογκωδών κλπ).
 
- Η προμήθεια εξοπλισμού συλλογής και μεταφοράς των ειδικών αποβλήτων προερχόμενων από προσφυγικές ροές.

Η κατανομή των διαθέσιμων πόρων της πρόσκλησης θα γίνει αναλογικά με τις προσφυγικές εισροές ανά νησί την περίοδο από το 2014 έως και τον Ιανουάριο 2017 ως ακολούθως: Λέσβος 60%, Χίος 16%, Σάμος 9%, Κως 7%, Λέρος 4%, Αγαθονήσι 3%, Μεγίστη 1%.

Η υποβολή προτάσεων είναι δυνατή από 2/5/2018 έως και 1/10/2018.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ