AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Απρ 2018

ΒΙΝΤΕΟ: Ο Λάμπρος Βακιάρος ετοιμάζει κατσικίσια πλάτη γεμιστή!


Το παραδοσιακό σαμιώτικο πασχαλινό έδεσμα της γεμιστής κατσικίσιας πλάτης παρουσίασε πρόσφατα στην πρωινή εκπομπή "Στη φωλιά των Κου Κου" στο Star Channel ο Σαμιώτης Master Chef, Λάμπρος Βακιάρος!

Δείτε στον χρόνο 1:25:42 του παρακάτω βίντεο πώς ετοιμάζει την πασχαλινή αυτή λιχουδιά!


Important note for Google Translate users:
To watch the video please return to the untranslated version of this post. 

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη συνταγή για παραδοσιακή κατσικίσια πλάτη γεμιστή που παραθέτει στην ιστοσελίδα του ο Λάμπρος Βακιάρος:


 
ΥΛΙΚΑ

Με το μάτι


Για την πλάτη και τις πατάτες:

1 πλάτη κατσικίσια 2,5 κιλά
1 + 1/2 κ.σ. αλάτι
2 κ.γ. πιπέρι
10 κ.σ. πελτέ ντομάτας
10 μέτριες πατάτες

Για τη γέμιση:

1 συκωταριά 500 γρ.
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεσαία κρεμμύδια (σε λεπτές φέτες)
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 κούπες νερό
1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1/2 ματσάκι άνηθο
1 + 1/2 κούπες ρύζι καρολίνα
Αλάτι – πιπέρι

Με ακρίβεια


Για την πλάτη και τις πατάτες:

1 πλάτη κατσικίσια 2,5 κιλά
8 γρ. αλάτι
5 γρ. πιπέρι
150 γρ. πελτέ ντομάτας
2 κιλά πατάτες

Για τη γέμιση:

1 συκωταριά 500 γρ.
65 γρ. ελαιόλαδο
220 γρ. κρεμμύδι (σε λεπτές φέτες)
30 γρ. πελτέ ντομάτας
420 γρ. νερό
75 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
75 γρ. άνηθο
340 γρ. ρύζι καρολίνα
Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πλάτη και τις πατάτες:

Με το χέρι μας ξεκολλάμε την πέτσα από τα πλευρά, προσέχοντας να μην την κόψουμε.

Φτιάχνουμε ένα μείγμα με το αλάτι, το πιπέρι και τον πελτέ ντομάτας και το απλώνουμε στο κατσίκι εσωτερικά και εξωτερικά.

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις αλατοπιπερώνουμε.

Για τη γέμιση:

Σε νερό που βράζει, ζεματάμε για 5 λεπτά την συκωταριά. Την αφαιρούμε από το νερό και τη ψιλοκόβουμε.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τη συκωταριά και τσιγαρίζουμε για άλλα 5 λεπτά.

Ρίχνουμε τον πελτέ, το νερό, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μείνουν περίπου 2 δάχτυλα υγρά στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και ψήνουμε για ακόμα 1-2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Για τη σύνδεση:

Αφού έχει κρυώσει η γέμιση, γεμίζουμε την πλάτη κουταλιά, κουταλιά.

Ράβουμε με μία χοντρή βελόνα τα ανοίγματα και από τις δύο πλευρές, για να κλείσουν καλά.

Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τις πατάτες. Βάζουμε από πάνω το κατσίκι, το σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα και σφραγίζουμε καλά το ταψί με δύο αλουμινόχαρτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα το ταψί για 15 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 150 και ψήνουμε για 4 ώρες. Τέλος, ανεβάζουμε ξανά την θερμοκρασία στους 250 βαθμούς, ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Πηγή συνταγής: Ιστοσελίδα του Λάμπρου Βακιάρου

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΤΟ MY SAMOS BLOG!