AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Απρ 2018

Δημοτική επιτροπή επανασύνδεσης ρεύματος - Βοήθημα για χαμηλά εισοδήματα


Στη συγκρότηση επιτροπής για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και στην παροχή εφάπαξ ειδικού βοηθήματος προχώρησε ο δήμος Σάμου, σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 4508/2017, μετά και την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων. 

Πιο αναλυτικά, με την υπ' αριθμόν 768/04-04-2018 απόφασή του, ο δήμαρχος Σάμου προέβη στη σύσταση της Επιτροπής, καθιστώντας τον τοπικό δήμο έναν από τους πρώτους στη χώρα που προχωρά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
 
Στην πράξη, οι καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον δήμο για την εφάπαξ χορήγηση ειδικού βοηθήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/7408/1228/14.02.2018 ΚΥΑ.
 
Η Επιτροπή θα συνεδριάζει υπό την αιγίδα του αντιδημάρχου Σάμου Πάρη Παπαγεωργίου, ενώ ο συντονισμός των εργασιών της έχει ανατεθεί στην αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Δημόσιας Υγείας του δήμου Σάμου. Στην Επιτροπή μετέχουν επίσης με έναν εκπρόσωπο ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε) και ο προμηθευτής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΗ Α.Ε.).
 
Η Επιτροπή θα ελέγχει τις προϋποθέσεις για την επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος, ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Για την υποβολή αίτησης χορήγησης του ειδικού βοηθήματος, οι αιτούντες θα πρέπει:

1. Να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ανωτέρω ΚΥΑ, δηλαδή έως και τις 14.02.2018.

2. Να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τη σχετική ΚΥΑ, (ΦΕΚ474/Β/14-2-2018).

Η αποσύνδεση παροχής ρεύματος θα πρέπει να αφορά την κύρια κατοικία του αιτούντος.

Σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης,

- το ειδικό βοήθημα καταβάλλεται από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. απευθείας στον τελευταίο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας όπου εκκρεμούν οι οφειλές του δικαιούχου.
 
- το ποσό του χορηγούμενου βοηθήματος προσδιορίζεται ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής του καταναλωτή προς τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Το μέρος της οφειλής που δεν καλύπτεται από το βοήθημα διακανονίζεται και εξοφλείται από τον δικαιούχο σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων ορίζεται από τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Σύμφωνα με την τοπική δημοτική Αρχή, "η στήριξη των συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας στην καθημερινότητά τους αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτός έχει διαχρονικά εκφραστεί με τη στήριξη και υλοποίηση δράσεων όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κέντρο Κοινότητας και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Δομών του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι".