AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Μαΐ 2018

Δήμαρχοι νησιών Αιγαίου: "Μεγάλο πλήγμα για τα νησιά μας η αύξηση του ΦΠΑ"

 
Την κατηγορηματική αντίθεση της Αυτοδιοίκησης στην προοπτική συγκεκριμένα νησιά να απολέσουν το προνόμιο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και οι δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου, μεταξύ αυτών και της Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη, στην Αθήνα.
 
Πιο αναλυτικά, οι δήμαρχοι των νησιών και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη των ελληνικών νησιών η υιοθέτηση μέτρων όπως αυτό της αύξησης του ΦΠΑ που πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, χαρακτηρίζοντάς τη ως "μεγάλο πλήγμα".
 
Επικαλούμενοι το σχετικό σχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτείνει τη διατήρηση των υφιστάμενων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κάλεσαν την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί άμεσα την εξαίρεση της χώρας από την υποχρέωση αύξησης των φορολογικών συντελεστών, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υποβάλει στοιχειοθετημένο αίτημα διατήρησης και υιοθέτησης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα, κατόπιν και των σχετικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε η ΚΕΔΕ μαζί με τους δημάρχους των νησιών.
 
Κατά τη Συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε πως η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυληθεί στους καταναλωτές και στις τοπικές κοινωνίες, διαταράσσοντας την κοινωνική συνοχή και μειώνοντας τις αναπτυξιακές ευκαιρίες για τους νησιώτες. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να υποβάλλει άμεσα αίτημα εξαίρεσης της χώρας μας από την εφαρμογή του μέτρου.
 
Υπενθυμίζεται ότι πέντε δήμαρχοι του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Κω Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου Μιχάλης Κόλιας), ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου Σπύρος Γαληνός και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος κατέθεσαν, εκ μέρους των 34 νησιωτικών δήμων του Νοτίου Αιγαίου, στις 11.10.2017 αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς την πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών, σχετικά με το καθεστώς του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου.
 
Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε παραδεκτή την αναφορά τους και έκρινε ότι το αντικείμενο "εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".
 
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com