AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

31 Μαΐ 2018

Δραστηριότητες του Κ.Κ.Ε για τις συγκοινωνίες στη Σάμο


Σειρά δραστηριοτήτων με θέμα τις "σύγχρονες συγκοινωνίες και τη θέση του Κ.Κ.Ε" διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του κόμματος, στο πλαίσιο των 100 χρονών του Κ.Κ.Ε.

Οι δραστηριότητες θα κορυφωθούν με εκδήλωση στα μέσα Ιουνίου.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του Κ.Κ.Ε, "το θέμα των Μεταφορών – Συγκοινωνιών, απασχολεί, προβληματίζει και πολλές φορές εξοργίζει τους εργαζόμενους και το λαό του νησιού μας.

Και η φετινή συζήτηση για τα  καλοκαιρινά δρομολόγια αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ωμή πραγματικότητα. 

Τις τελευταίες 3 δεκαετίες, το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών βρίσκεται πάντοτε στην επικαιρότητα, σημαδεύοντας αρνητικά τη ζωή μας. Με τα υπέργηρα - αναξιόπλοα μέχρι πρόσφατα καράβια, που οδήγησαν στο πολύνεκρο ναυάγιο του «Σαμίνα» με τους 82 αδικοχαμένους συμπατριώτες μας,  αλλά και με τα καράβια «νέας γενιάς» με τα πανάκριβα εισιτήρια και τα ελάχιστα – ανεπαρκή δρομολόγια.

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στην αεροπορική σύνδεση επιδεινώνουν τη κατάσταση και εντείνουν τον αποκλεισμό για τα λαϊκά στρώματα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής» και την συγχώνευσή της με την «Αegean» που ως  ιδιωτικό πλέον μονοπώλιο λυμαίνεται τις αερομεταφορές; Τα πανάκριβα εισιτήρια, παρά τις εκπτώσεις προπληρωμένων εισιτηρίων από μήνες πριν; Ή το πρόσφατο ξεπούλημα των αεροδρομίων (και της Σάμου) στην ελληνογερμανική «Fraport», η οποία ετοιμάζεται «να πουλάει και τον αέρα» των εγκαταστάσεών του που έγιναν με τα χρήματα του λαού;

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν, η ανεπαρκής χερσαία συγκοινωνία,  ο αποκλεισμός των χωριών και των κατοίκων που δεν διαθέτουν δικό τους αυτοκίνητο, η τάση μονοπώλησης των ταξί και τα σοβαρά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων αυτοκινητιστών, τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών και τέλος τα πανάκριβα καύσιμα που κάνουν την ιδιωτική μετακίνηση απαγορευτική για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ έχει πρωτοστατήσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το εργατικό – λαϊκό κίνημα αλλά και αυτοτελώς με παρεμβάσεις στη Βουλή, Ερωτήσεις κλπ, σε μεγάλες και μικρές κινητοποιήσεις του λαού του νησιού μας, για άμεσες λύσεις στο οξυμένο πρόβλημα των Συγκοινωνιών. 

Όποιο βήμα σε θετική κατεύθυνση έγινε κατά καιρούς έχει και την σφραγίδα των κομμουνιστών που πάλεψαν πρωτοπόρα μαζί με το λαό.

Τα βήματα, όμως, αυτά δεν μπορούσε παρά να είναι ανεπαρκή και πρόσκαιρα. Αιτία είναι ο νόμος του κέρδους των μονοπωλίων και στον τομέα των συγκοινωνιών που κυριαρχεί και καθορίζει τα πάντα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Γι’ αυτό άλλωστε, πάντα το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι για να έχουν αποτελεσματικότητα και να ανοίγουν δρόμο στην οριστική επίλυση των προβλημάτων, οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες πρέπει να συνδέονται με το ζήτημα της εργατικής εξουσίας, με την κοινωνικοποίηση των Μέσων Μεταφοράς, της κατασκευαστικής και επισκευαστικής βιομηχανίας που συνδέεται μ’ αυτά. Με δυο λόγια, να γίνουν τα καράβια, τα αεροπλάνα, οι σιδηρόδρομοι κλπ λαϊκή περιουσία ενταγμένα στον κεντρικό σχεδιασμό, υπό εργατικό – λαϊκό έλεγχο λειτουργώντας με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Σήμερα, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματός μας, επανερχόμαστε και προσπαθούμε πιο ολοκληρωμένα και να τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα στο μεγάλο ζήτημα που ταλανίζει ιδιαίτερα τη νησιωτική Ελλάδα και το νησί μας.

Προβάλλοντας παραστατικά και αντικειμενικά την κατάσταση που επικρατεί αλλά και την κατεύθυνση, την πολιτική πρόταση η οποία μπορεί να δώσει αποτελεσματικό πλαίσιο πάλης του εργατικού – λαϊκού κινήματος και οριστική απάντηση – λύση στο πρόβλημα.

Σ’ αυτή την προσπάθειά που αναλαμβάνει η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ και οι κομματικές μας οργανώσεις στο νησί, θα είναι σημαντική η βοήθεια όλων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, όλων των κατοίκων της Σάμου.

Σας καλούμε να πάρετε ενεργά μέρος, να συμβάλετε με τη γνώμη και τις προτάσεις σας, να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ στον αγώνα για Συγκοινωνίες - Μεταφορές που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων του κλάδου".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com