AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Απρ 2019

Χρυσό νόμισμα των 50 ευρώ με θέμα το Ηραίο Σάμου εκδίδει η ΤτΕ!


Στο Ηραίο της Σάμου είναι αφιερωμένο το συλλεκτικό χρυσό νόμισμα ονομαστικής αξίας 50 ευρώ που θα κυκλοφορήσει εντός του 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος! Η τράπεζα θα κυκλοφορήσει επίσης και ένα τρίπτυχο με όλα τα ελληνικά νομίσματα της χρονιάς, που θα έχει ως θέμα τον τουρισμό στη Σάμο.

Η πίσω όψη του νομίσματος των 50 ευρώ με θέμα το Ηραίο Σάμου

Στην παρουσίαση του νομισματικού προγράμματος τής για το 2019 η Τράπεζα αναφέρει τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου νομίσματος, το οποίο έχει τίτλο "Χρυσό Νόμισμα (Mini Gold), έχει ονομαστική αξία € 50 και θέμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά  - Το Ηραίο της Σάμου":

Ονομαστική αξία: € 50
Διάμετρος: 14 χιλιοστά
Βάρος: 1 γρ.
Μορφή στεφάνης: λεία
Υλικό: χρυσός 99,99% (Au)
Συσκευασία: ξύλινο κουτί με πιστοποιητικό γνησιότητας
Μέγιστη ποσότητα τύπωσης: 1.500 τεμάχια
Ποιότητα τύπωσης: επιμελημένης κοπής (proof)
Καλλιτέχνης: Μ. Αντωνάτου
Τιμή διάθεσης: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ
Ημερομηνία διάθεσης: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ



"Το Ηραίο της Σάμου, τόπος γέννησης της Ήρας και γάμου της με τον Δία, είναι από τα σημαντικότερα ιερά της θεάς στην Ελλάδα και η λατρεία της στο νησί μαρτυρείται ήδη από την Εποχή του Χαλκού. Τον 8ο αιώνα π.Χ. κτίζεται ο πρώτος μεγάλος ναός της Ήρας («εκατόμπεδον»), ο οποίος ανοικοδομείται τον 7ο. Αντικαθίσταται από νέο, γιγάντιο δίπτερο ναό (52,5 x 105 μ.), ο οποίος κτίζεται το 570-560 π.Χ. με αρχιτέκτονες τον Ροίκο και τον Θεόδωρο. 

Ο μοναδικός αυτός ναός χαρακτηρίστηκε θαύμα της ιωνικής αρχιτεκτονικής, αλλά καταστράφηκε από σεισμό λίγα χρόνια μετά την αποπεράτωσή του. Στα χρόνια της τυραννίας του Πολυκράτη άρχισαν οι εργασίες για ένα δίπτερο ναό μεγαλύτερων διαστάσεων, 55,16 x 108,63 μ., με 155 κίονες ύψους 20 μέτρων. Ο ναός του Πολυκράτη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αλλά δεν έπαψε να εντυπωσιάζει στην αρχαιότητα. Η ανασκαφή στο χώρο μαρτυρεί ότι επρόκειτο για ιερό με παγκόσμια φήμη, καθώς έφερε στο φως έξοχα αναθήματα από όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Από το 1992 έχει ενταχθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO".

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα κυκλοφορήσει και συσκευασία τρίπτυχου - blister με θέμα: «Τουρισμός - Σάμος», η οποία θα περιλαμβάνει τα οκτώ ελληνικά κέρματα ευρώ κοπής 2019:

Στην παρουσίαση του τρίπτυχου με τα νομίσματα αναφέρονται τα εξής:

"Συσκευασία: τρίπτυχη συσκευασία σε θήκη
Μέγιστη ποσότητα τύπωσης: 10.000 τεμάχια
Ποιότητα τύπωσης: λαμπρή ακυκλοφόρητη
Καλλιτέχνης συλλεκτικής συσκευασίας: Α. Μιχελιουδάκη
Τιμή διάθεσης: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ
Ημερομηνία διάθεσης: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ

Η Σάμος είναι νησί του ανατολικού Αιγαίου, γενέτειρα του μαθηματικού Πυθαγόρα του αστρονόμου Αρίσταρχου και του φιλόσοφου Επίκουρου. Το νησί γνώρισε σημαντική άνθηση στην αρχαιότητα, ιδίως όταν ήταν τύραννος ο Πολυκράτης, και φημιζόταν για τα κρασιά του. Στη Σάμο υπήρχε ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ιερά, το Ηραίο.

Ένα άλλο εντυπωσιακό μνημείο, επίσης εγγεγραμμένο στον κατάλογο της UNESCO, είναι το Ευπαλίνειο Όρυγμα, αγωγός ύδρευσης της πόλης της Σάμου με μήκος 1.036 μέτρων μέσα από το βουνό. Στην υστεροβυζαντινή εποχή πέρασε στον έλεγχο των Γενοβέζων και αργότερα των Τούρκων. Το 1835 απέκτησε καθεστώς αυτονομίας από την Υψηλή Πύλη και στην Ελλάδα ενσωματώθηκε το 1912. Σήμερα το νησί συνεχίζει με επιτυχία την πανάρχαια παράδοση της οινοποιίας και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουρισμού, γοητεύοντας τον επισκέπτη με τα πυκνά δάση, τις αξιόλογες αρχαιότητες, τους γραφικούς οικισμούς και τις υπέροχες παραλίες του."

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com