AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Απρ 2019

Επίσκεψη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου


Οργανωμένη επίσκεψη - ξενάγηση στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου διοργάνωσε τη Κυριακή η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου για υποψήφιους των ψηφοδελτίων της και μέλη των οικογενειών τους.



Μιλώντας στους υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, πριν τη ξενάγηση, ο υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Κώστας Τζίχας, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο μουσείο και ιδιαίτερα την αρχαιολόγο, πρώην έφορο Αρχαιοτήτων στη Σάμο κ. Μαρία Βιγλάκη που - όπως είπε-  "προσφέρθηκε ανιδιοτελώς να μας ανοίξει διάπλατα τη πόρτα της γνωριμίας με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και της γνώσης της ιστορίας του τόπου μας" και συνέχισε:

"Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο τον συμβολισμό της ανάγκης να έρθουμε σε επαφή  με την πολιτιστική μας κληρονομιά, εκφράζει την ανάγκη της ολόπλευρης μόρφωσης όλων των εργαζομένων, όλου του λαού με την αδιαμφισβήτητη τεκμηρίωση της ιστορίας που δίνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. 

Αποτελεί παράλληλα μια έμπρακτη δήλωση - δέσμευση της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι θα περιφρουρήσει αυτό το λαϊκό δικαίωμα και θα διεκδικήσει την απρόσκοπτη ελεύθερη είσοδο όλων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Είναι απαράδεκτο , οι εργαζόμενοι που παράγουν όλο το πλούτο της κοινωνίας να στερούνται βασικά αγαθά όπως αυτό και να χρειάζεται να τα ακριβοπληρώνουν.

Μ’ αυτή μας την πρωτοβουλία  δεσμευόμαστε μπροστά στο λαό του νησιού μας, ότι ως δημοτική αρχή θα επιδιώξουμε τη συνεργασία  με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου, τους εργαζόμενους στους αρχαιολογικούς χώρους και τους ξεναγούς και θα  διεκδικήσουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε πρόγραμμα ελεύθερων επισκέψεων των κατοίκων του νησιού και ιδιαίτερα της νεολαίας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. 

Θα είναι ένα μορφωτικό –πολιτιστικό πρόγραμμα γνωριμίας με τον πλούσιο αρχαιολογικό θησαυρό της Σάμου και την πολυκύμαντη ιστορία της. Θα είναι παράλληλα μια λαϊκή ασπίδα προστασίας της αρχαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία για μας, σε αντίθεση με όλους τους άλλους συνδυασμούς, δεν είναι προϊόν καπιταλιστικής κατανάλωσης στο βωμό της λεγόμενης «τουριστικής βιομηχανίας».

Σήμερα που η βουλιμία των επιχειρηματικών ομίλων με τη σφραγίδα της Ε.Ε και όλων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων οδήγησε στη χυδαία εκμετάλλευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ιδιωτικοποιώντας 124 αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα, εισβάλλοντας στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία με τη μορφή χορηγών, ΜΚΟ κλπ, εκτινάσσοντας τα εισιτήρια εισόδου στα ύψη, είναι τεράστιας σημασίας η ανάγκη της αντίστασης και της διεκδίκησης ελεύθερης πρόσβασης στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη διάρκεια του έτους, την άμεση απομάκρυνση των επιχειρηματικών ομίλων, των κάθε είδους εργολάβων και ΜΚΟ από δραστηριότητες που ανήκουν αποκλειστικά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τελικό στόχο την κοινωνικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και περιουσίας μας, την απόδοσή της στον πραγματικό ιδιοκτήτη της, στο λαό".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com