AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Απρ 2019

Τα σαμιώτικα κρασιά κατακτούν και την κυπριακή αγορά


Τη διεύρυνση της εξαγωγικής του δραστηριότητας σε νέες χώρες-προορισµούς για τα κρασιά του, όπως η Κύπρος, θέτει ως στόχους για τη φετινή χρονιά ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισµός (ΕΟΣ) Σάµου.

Το άνοιγµα στην αγορά της Μεγαλονήσου ήταν µια προοπτική που από το 2018 είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον της συνεταιριστικής οργάνωσης. Χρειάστηκε να περάσουν µερικοί µήνες, προκειµένου να προετοιµαστεί το έδαφος και να συναφθούν οι κατάλληλες συνεργασίες, ώστε το εγχείρηµα να πραγµατοποιηθεί µε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Όπως λέει στην εφημερίδα "Ύπαιθρος Χώρα" ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάµου, η είσοδος στην Κύπρο υλοποιείται σε συνεργασία µε τον όµιλο ΚΕΟ, µια τοπική επιχείρηση συνεταιριστικού τύπου, µε έναν τζίρο της τάξης των 70 εκατ. ευρώ ετησίως, στους βασικούς µετόχους της οποίας συµπεριλαµβάνεται η κυπριακή Αρχιεπισκοπή. Βασικό της αντικείµενο είναι η ζυθοποιία, ωστόσο, έχει στην κατοχή της και ορισµένα οινοποιεία, όπου εµφιαλώνονται κατά κύριο λόγο το Ξυνιστέρι και η Κουµανταρία, δύο από τις πλέον διάσηµες γηγενείς ποικιλίες της χώρας.

Έµφαση σε µικρά καταστήµατα και εστίαση

«Πρόκειται για µια αρκετά δυναµική αγορά, η οποία εκτιµούµε ότι έχει προοπτικές ανάπτυξης», σηµειώνει ο κ. Σκούτας, προσθέτοντας ότι εδώ κι έναν µήνα περίπου στελέχη του οινοποιητικού συνεταιρισµού βρίσκονται στην Κύπρο, προκειµένου να συνδράµουν στην τοποθέτηση των προϊόντων, ενώ τα πρώτα κιβώτια ξεκίνησαν να στέλνονται στις αρχές του 2019. «Η ΚΕΟ έχει τις δικές της συµφωνίες µε τις αλυσίδες, κάτι που θεωρούµε ότι θα µας βοηθήσει.

Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η είσοδος σε µικρά, αλλά απαιτητικά σηµεία πώλησης, τα λεγόµενα «µπουτίκ» καταστήµατα. Πρόσφατα, επίσης, µπήκαµε και στους καταλόγους αρκετών ξενοδοχείων και εστιατορίων», εξηγεί ο κ. Σκούτας.

Αρχή µε δύο γλυκά και δύο ξηρά

Σε πρώτη φάση, στην κυπριακή αγορά διατίθενται τέσσερις κωδικοί του ΕΟΣ Σάµου, δύο ξηρά («Ψηλές Κορφές» και «Μοσχάτο» που κυκλοφόρησε πέρυσι για πρώτη φορά) και δύο γλυκά κρασιά (ένα παλαιωµένο, το «Anthemis» κι ένα φρέσκο, το «Doux»).

«Αν υπάρξει η ανάλογη ζήτηση, µπορούµε να εµπλουτίσουµε τη λίστα µε περισσότερα προϊόντα», επισηµαίνει ο κ. Σκούτας.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο συνεταιρισµός προχώρησε φέτος και στην αλλαγή του αντιπροσώπου του στις ΗΠΑ, κάτι που, σύµφωνα µε τον κ. Σκούτα, «αναµένεται να έχει θετικά αποτελέσµατα για τις εξαγωγές µας στην εν λόγω αγορά».

Πηγή: ypaithros.gr
Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com