AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Απρ 2019

Επανέρχεται το κύμα προσφύγων-παράτυπων μεταναστών στη Σάμο

Φωτογραφία αρχείου

Συνεχίζονται και τη Μεγάλη Εβδομάδα οι αφίξεις αλλοδαπών με βάρκες από τα παράλια της Μικράς Ασίας στη Σάμο.

Συγκεκριμένα, στον εντοπισμό και τη διάσωση 34 αλλοδαπών προέβη τις πρωινές ώρες της Μεγάλης Πέμπτης πλήρωμα σκάφους της δύναμης FRONTEX κατά τη διάρκεια περιπολίας του στο πλαίσιο της μεικτής ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019''.

Συγκεκριμένα, το πλήρωμα εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο με επιβαίνοντες τους αλλοδαπούς.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλήρωμα του σκάφους, προέβη στη διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμένα Μαλαγαρίου Σάμου.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

- Μια μέρα νωρίτερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Τετάρτης, στελέχη του Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής εντόπισαν και διέσωσαν 8 αλλοδαπούς ανοιχτά της Σάμου.

Ειδικότερα, σκάφος της δύναμης ΄FRONTEX το οποίο εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο της μεικτής ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019'', εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου, φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο, με αλλοδαπούς επιβαίνοντες.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο σημείο έσπευσε και ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ το πλήρωμά του οποίου προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Βαθέος, ενώ συνελήφθη ένας 25χρονος αλλοδαπός, ως ο χειριστής της λέμβου που τους μετέφερε.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Σάμου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (24/4), στη Σάμο διαμένουν 3.322 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων οι 3.103 στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspot) που χωράει μόνο 648 άτομα!

Την Μεγάλη Τετάρτη αναχώρησαν από το νησί 111 αλλοδαποί.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από 1 έως 21 Απριλίου έφτασαν στη Σάμο με βάρκα μόνο 7 αλλοδαποί ενώ αναχώρησαν από το νησί 589 άτομα.

Δείτε περισσότερα στοιχεία για τις εθνικότητες των προσφύγων-παράτυπων μεταναστών τη Σάμο (21/4) και τις αναχωρήσεις τους προς την ενδοχώρα (18/3-21/4/2019):



Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com