AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Σεπ 2019

Το Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος" στη φετινή έκθεση του Art Space Pythagorion


Το Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος" συνεργάστηκε το φετινό καλοκαίρι με το Art Space Pythagorion, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο 13,700,000 km^3 (ο αριθμός αναφέρεται στον όγκο, σε κυβικά χιλιόμετρα, των υδάτων της Μεσογείου). 

Κοινός στόχος των δύο φορέων είναι η ανάπτυξη συνεργιών ανάμεσα στις τέχνες και τις θαλάσσιες επιστήμες, με σκοπό την ενεργοποίηση του κοινού σε δράσεις που σχετίζονται με την προστασία των θαλασσών μας.


Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Γρέγου, ο θαλάσσιος βυθός της Μεσογείου είναι τώρα το νέο πεδίο όπου αποκτούμε πρόσβαση, καθώς κινδυνεύει πλέον όλο και πιο πολύ από την ανθρώπινη εκμετάλλευση. 

Οι θάλασσες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη. 

Καθορίζουν το κλίμα και περιέχουν το 97% του νερού της Γης και αμέτρητα είδη (πολλά από τα οποία παραμένουν άγνωστα). 

Η έκθεση 13,700,000 km3 μέσα από τα έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο εξετάζει τον αντίκτυπο που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα συμφέροντα στην ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος του πλανήτη και στα γεωπολιτικά ζητήματα των θαλασσών και τις επιπτώσεις τους. 

Η έκθεση διοργανώνεται από το Schwarz Foundation.


Plastic Reef - το γλυπτό από πλαστικά απορρίμματα

Λεπτομέρεια από το Plastic Reef

Ένα από τα ξεχωριστά εκθέματα της έκθεσης αποτελεί το "Plastic Reef" ένα γλυπτό του Βέλγου καλλιτέχνη Maarten Vanden Eynde, που αποτελείται από πλαστικά απορρίμματα που προέρχονται από τις 5 μεγάλες ωκεάνιες δίνες σκουπιδιών (oceanic gyres), που μοιάζουν με τεράστια κινούμενα «πλαστικά» νησιά. 

Σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη, ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος συνέλεξαν θαλάσσια απορρίμματα από ακτές του Αιγαίου τα οποία προστέθηκαν στο γλυπτό και πλέον αποτελούν μόνιμο μέρος του. 

Το "Plastic Reef" είναι ένα γλυπτό παρουσιάζεται σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας το προβληματισμό για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η ανθρωπότητα στον πλανήτη.

Ομιλίες από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος


Στις ομιλίες που έγιναν στο πλαίσιο της έκθεσης, η Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου "Αρχιπέλαγος" και ο Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Guido Pietroluongo, Επικεφαλής Έρευνας Θαλάσσιων Θηλαστικών, εξερεύνησαν μαζί με το κοινό από την Ελλάδα και από κάθε γωνιά του πλανήτη, τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου και του Αιγαίου, τις επιπτώσεις που προκαλεί η ανθρωπογενής πίεση σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον, καθώς και τη σημασία της συμμετοχής όλων μας στον περιορισμό της ολοένα αυξανόμενης ανθρώπινης επίδρασης στις θάλασσές μας.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Ινστιτούτου "Αρχιπέλαγος", "η δύναμη της τέχνης μπορεί να είναι ένα πολύτιμος σύμμαχος της επιστήμης και μέσα από την οπτικοποίηση των δεδομένων να ενεργοποιεί και να ευαισθητοποιεί το κοινό, για την προστασία των θαλασσών και του πλανήτη μας".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com