AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Νοε 2018

Φορείς υγείας της Σάμου: "Να κλείσει το hotspot προσφύγων και μεταναστών"


Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου συνεδρίασαν από κοινού την Παρασκευή με θέμα το προσφυγικό - μεταναστευτικό, ώστε να διαμορφώσουν θέση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει τη Σάμο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.


Αφορμή της κοινής συνεδρίασης των τριών φορέων υγείας ήταν η σύσκεψη φορέων για το μεταναστευτικό, την οποία κάλεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου, μία μέρα αργότερα, το Σάββατο.

Η θέση στην οποία κατέληξαν την Παρασκευή οι φορείς υγείας ήταν ότι "η κατάσταση στην πόλη της Σάμου είναι εκρηκτική. 

Στο Βαθύ, μια πόλη με πολλά και μεγάλα προβλήματα, έχουν προστεθεί και χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες με ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνεχίζουν να  ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, οι οποίες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους , αφού ζουν σε καταυλισμό, σε σκηνές δίπλα σε σκουπίδια μαζί με τρωκτικά και χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης.   

Η Υγειονομική αντιμετώπιση μέσα στο ΚΥΤ δεν μπορεί να καλύψει  τους  χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες  με συνέπεια να συρρέουν  στο μοναδικό Νοσοκομείο του νησιού. 
  
Το Νοσοκομείο  ήδη δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει τους μόνιμους κατοίκους του νησιού ,λόγω έλλειψης προσωπικού. Συγκεκριμένα  μερικές ιατρικές ειδικότητες  απουσιάζουν εντελώς από το Νοσοκομείο, υπάρχουν  άλλες ειδικότητες που είναι μόνο ένας ή δύο γιατροί,  ελλιπής ιατρό-τεχνολογικό εξοπλισμό και λιγοστό νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό .  
   
Οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εργάζονται  κάτω από αντίξοες συνθήκες όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς παρουσία διερμηνέων σε κάθε εφημερία προσπαθώντας  να εξετάσουν να νοσηλεύσουν  ανθρώπους με σοβαρότατα  προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώνονται   με τις συνθήκες που ζουν μέσα στο ΚΥΤ.
  
Όλοι οι αρμόδιοι νοιάζονται να τηρείται η συμφωνία  που έχει υπογράψει η   κυβέρνηση με την Ε.Ε  και την Τουρκία  που κρατάει  πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους  στα Νησιά και την Χώρα. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργών περί αποσυμφόρησης είναι στάχτη στα μάτια της κοινωνίας. Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση, γιατί η συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ε.Ε. και την Τουρκία τους κρατάει εγκλωβισμένους στα νησιά και την χώρα, αφού η πλειοψηφία πάνω από το 90% επιθυμούν να φύγουν σε άλλες χώρες. 
   
Σε ότι αφορά το νησί μας η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής έχει αποφασίσει την μετεγκατάσταση του hot-spot εκτός Βαθιού δίνοντας την καυτή πατάτα στα χεριά της τοπικής διοίκησης στον Δήμο και στην Περιφέρεια και αυτοί με την σειρά τους στην τοπική κοινωνία η οποία στενάζει από τα χίλια μύρια προβλήματα της ανεργίας και της οικονομικής δυσπραγίας . Αφήνοντας χώρο σε ρατσιστικά και ακραία στοιχεία να απειλούν και να τρομοκρατούν συμπολίτες μας .

Ως θεσμικά όργανα εκλεγμένα νόμιμα από τους συνάδελφους μας δεν μπαίνουμε σε καμία διαδικασία να προτείνουμε για το που θα μεταφερθεί το hot-spot  διχάζοντας την κοινωνία της Σάμου που ήδη υποφέρει από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των τελευταίων ετών.

Η πρότασή μας είναι να κλείσει το ΚΥΤ στην Σάμο. Στη Σάμο να υπάρχει ένας μικρός χώρος για καταγραφή, πρόληψη και πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας. Να ακυρωθεί η κατάπτυστη συμφωνία κυβέρνησης- Ε.Ε.-Τουρκίας.

Ως επιστημονικά συνδικαλιστικά όργανα στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας δεν μπορούμε να μην αναδείξουμε το θέμα των πολεμικών επεμβάσεων από μεγάλους οργανισμούς και χώρες  για το μοίρασμα του πλούτου, πολεμικές επεμβάσεις που δημιουργούν χιλιάδες θύματα, φτώχεια και προσφυγιά. Δεν παραβλέπουμε το τι συμβαίνει στην γειτονιά μας και ανησυχούμε, παλεύουμε για ειρήνη στον κόσμο ενάντια σε αυτούς που θέλουν να μας βάλουν να σκοτωθούμε για τα συμφέροντα των λίγων ισχυρών. 
   
Απαιτούμε από τα αρμόδια Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, ΚΕΕΛΠΝΟ και Υγείας ,μέχρι να καταργηθεί η συμφωνία και να κλείσουν τα ΚΥΤ την άμεση δημιουργία πολυδύναμου ιατρείου πλήρες εξοπλισμένο και στελεχωμένο μέσα στο hot-spot,να υπάρχουν πιστοποιημένοι διερμηνείς όλο το 24ωρο μέσα στο Νοσοκομείο, να στελεχωθεί το Νοσοκομείο της Σάμου με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός - χρηματοδότηση του νοσοκομείου".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com