Με 3,3 εκατομμύρια ευρώ ενισχύονται ψαράδες και άλλοι κάτοικοι σε Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους, προκειμένου να επενδύσουν σε τομείς που έχουν να κάνουν είτε με την ίδρυση νέων επιχειρήσεων είτε με την επισκευή αλιευτικών σκαφών.
Οι επιδοτήσεις μέσω του τοπικού προγράμματος Leader φτάνουν στο 65% της επένδυσης και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014 στο Κέντρο Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης του νομού Σάμου.
Ανάμεσα στις δράσεις που επιδοτεί το τοπικό πρόγραμμα Leader είναι η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον ως άθλημα ή ψυχαγωγία, όπως για παράδειγμα οι καταδύσεις για φωτογράφηση ή για παρατήρηση κ.λπ. Παράλληλα ενισχύονται όσοι δημιουργήσουν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του οικοτουρισμού, του αλιευτικού τουρισμού, του θαλάσσιου και καταδυτικού τουρισμού και γενικότερα του τουρισμού της υπαίθρου (π.χ εναλλακτικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας κ.λπ.).
Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι αλιείς αλλά και φυσικά ή νομικά πρόσωπα των τριών νησιών, που μπορούν να επιδοτηθούν σε ποσοστό 60% έως 65%.
Το πρόγραμμα αφορά τα νησιά Σάμο, Ικαρία και Φούρνους.
Ειδικότερα στη Σάμο περιλαμβάνει τις δημοτικές κοινότητες: Παγώνδα, Βαθέος και Σαμίων καθώς και τη δημοτική ενότητα Πυθαγορείου, Καρλοβασίων και Μαραθοκάμπου του Δήμου Σάμου. Επίσης εντάσσονται οι τοπικές κοινότητες Παλαιοκάστρου, Βουρλιωτών, Κοκκαρίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Κουμαιικών, Σκουραίικων και Δρακαίων.
Στην Ικαρία, περιλαμβάνει τις δημοτικές κοινότητες των δημοτικών ενοτήτων Αγίου Κηρύκου, Ραχών, Ευδήλου και τις τοπικές ενότητες Αγίου Πολυκάρπου, Καρκιναγρίου, Χρυσοστόμου, Περδικίου, Καραβόσταμου, Φραντάτου και Μαγγανίτη.
Τέλος στους Φούρνους αφορά τον Δήμο Φούρνων Κορσέων και τη δημοτική ενότητα Φούρνων.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, χρηματοδότηση μπορούν να έχουν:
1. Ιδιωτικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού ή ίδρυσης νέων πολύ μικρών επιχειρήσεων σε επιλεγμένους τομείς, που υλοποιούνται από αλιείς, με στόχο τη διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων τους.
2. Ιδιωτικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού ή ίδρυσης νέων πολύ μικρών επιχειρήσεων σε επιλεγμένους τομείς, που υλοποιούνται από μη αλιείς.
3. Λοιπές ιδιωτικές επενδύσεις τομέα αλιείας.
Πιο αναλυτικά, αλιείς των προαναφερόμενων περιοχών αλλά και κάτοικοι μπορούν να ενισχυθούν για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που συνδέονται με τον τομέα της αλιείας. Ετσι μπορούν να χρηματοδοτηθούν:
• Τουριστικά καταλύματα μικρής δυναμικότητας μέχρι 40 κλινών (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, τουριστικές κατοικίες)
• Εστιατόρια
• Καφετέριες – σνακ μπαρ – αναψυκτήρια
• Μίνι μάρκετ – παντοπωλεία
• Τουριστικά είδη και είδη λαϊκής τέχνης
• Τουριστικά γραφεία
• Επιχειρήσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον ως άθλημα ή ψυχαγωγίας
• Επιχειρήσεις εκσυγχρονισμού και επισκευής αλιευτικών σκαφών και εμπορίας εξοπλισμού αλιείας
• Ενοικίαση αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, ποδηλάτων
• Ενοικίαση εξοπλισμού θαλάσσιων σπορ
• Βιοτεχνίες τροφίμων
• Βιοτεχνίες πάσης φύσεως (πέρα από τα τρόφιμα)
• Γήπεδα 5Χ5
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Κέντρο Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης του νομού Σάμου, Δερβενακίων και Αλέξη Αλέξη – Τ.Κ. 83100. Τηλ: 2273080404 - email: keksamou@yahoo.gr - http://kaek-pesamou.info/site
Πηγή: Άρθρο της Έφης Καραγεώργου στο "Έθνος"