AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Ιαν 2015

Αυξήθηκαν οι αφίξεις charters στη Σάμο - σε διεθνείς εκθέσεις το νησί


Συνολική αύξηση της τάξης του 15% στον αριθμό αφίξεων επιβατών μέσω πτήσεων charters παρουσίασε το 2014 το Βόρειο Αιγαίο (Σάμος, Λέσβος, Χίος και Λήμνος). Η Περιφέρεια έχει ετοιμάσει και πλάνο τουριστικής προώθησης των νησιών της για το 2015.

Πιο αναλυτικά, σε 122.586 ανήλθαν το 2014 οι αφίξεις τουριστών στη Σάμο με charters, έναντι 103.643 το 2013, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 18,2%.

Αντίστοιχα, στη Λέσβο, από 56.522 οι αφίξεις το 2013, έφτασαν τις 77.043 το 2014 (+36,3%). Στη Λήμνο από 9.196 το 2013, πήγαν σε 9.891 το 2014 (+7,5%). Αντιθέτως, στη Χίο από 8.494 το 2013, οι αφίξεις έπεσαν σε 8.220 το 2014 (-2%).

Ειδικότερα για τη Λέσβο και τη Σάμο που παρουσίασαν σημαντική αύξηση αφίξεων, παρατηρείται είσοδος νέων απευθείας γραμμών charters και συγκεκριμένα από τη Σουηδία (η γραμμή είχε σταματήσει τα έτη 2012 και 2013), τη Φιλανδία, την Ολλανδία (μπήκε επιπλέον νέα εταιρεία) και την Πολωνία για τη Λέσβο, ενώ και για τη Σάμο "άνοιξε" πλέον η αγορά της Πολωνίας.

Αντίστοιχη αύξηση παρατηρείται και στις αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος και Σάμος), της τάξης του 22%, που αναλυτικά για κάθε νησί έχει ως εξής:

- Στη Σάμο, από 10.710 το 2013, οι αφίξεις έφτασαν τις 13.393 το 2014 (+25%).

- Στη Λέσβο, από 36.710 το 2013, πήγαν στις 43.744 το 2014 (+19 %).

- Στη Χίο, από 56.254 αφίξεις το 2013, έφτασαν στις 68.912 το 2014 (+22,5%).


Οι προσδοκίες για το 2015

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκτιμούν ότι το 2015 αναμένεται να διατηρηθεί η καλή εικόνα των υφιστάμενων αγορών, ενώ και νέες αγορές ανοίγονται, καθώς έχουν οριστικοποιηθεί οι απευθείας πτήσεις charters από την Ιταλία για τη Λέσβο και τη Λήμνο, όπως και η γραμμή από την Ολλανδία για τη Λήμνο.

Μέλημα της Περιφέρειας είναι κατ' αρχήν η διατήρηση και ενδυνάμωση των υφιστάμενων τουριστικών αγορών των νησιών και ακολούθως η μελετημένη προσέγγιση νέων αγορών. Στην πλειονότητά τους οι παραδοσιακές αγορές των νησιών είναι δυτικοευρωπαϊκές (Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, Αυστρία κλπ). Οι δυτικοευρωπαίοι έχουν μεγαλύτερο διάστημα διαμονής και ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για εναλλακτικές μορφές τουρισμού (περιπατητικές διαδρομές, ιστιοπλοΐα, παρατήρηση πουλιών, γευσιγνωσία, πολιτιστικές διαδρομές, κ.ά.).

Επιπλέον, η αγορά της Τουρκίας έχει βοηθήσει σημαντικά στη χρονική διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση των αφίξεων τουριστών με υψηλή ημερήσια δαπάνη. Η αγορά της Τουρκίας προσφέρει πολλαπλά οφέλη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και κρίνεται ως πολύ σημαντική με ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης.


Η συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις

Ήδη από το 2014 καταρτίστηκε από την Περιφέρεια το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής για το 2015, όπου, εκτός των άλλων δράσεων, περιλαμβάνεται και η συμμετοχή της σε Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις του εξωτερικού, ως εξής:

- Έκθεση "Vakantiebeurs" στην Ουτρέχτη, 13-18 Ιανουαρίου.

- Έκθεση "Ferien" στη Βιέννη, 15-18 Ιανουαρίου.

- Έκθεση "Borsa Internazionale Del Turismo" στο Μιλάνο, 12-14 Φεβρουαρίου.

- Έκθεση "Grekland Panorama" στη Στοκχόλμη, 13-15 Φεβρουαρίου.

- Έκθεση "ΙΤΒ" στο Βερολίνο, 4-8 Μαρτίου.

- Έκθεση "World Travel Market" στο Λονδίνο, 2-5 Νοεμβρίου.

Στις εκθέσεις αυτές η συμμετοχή της Περιφέρειας γίνεται συντονισμένα, με την ενεργό συμμετοχή των επαγγελματιών του τουρισμού των νησιών και με μια σειρά από προγραμματισμένες και μη επιχειρηματικές συναντήσεις. Στο περίπτερο της Περιφέρειας θα φιλοξενηθούν και οι Δήμοι του Βορείου Αιγαίου.

Επίσης, θα  πραγματοποιηθούν σειρά προωθητικών ενεργειών, όπως η προβολή των τοπικών προϊόντων με γευσιγνωσία, παρουσίαση των προορισμών με πολυμέσα, διαγωνισμοί με ερωτηματολόγια και στατιστική ανάλυση αυτών.

Για τις δύο πρώτες εκθέσεις του 2015, αυτές του Ιανουαρίου, η Περιφέρεια έχει προγραμματίσει και άλλες ενέργειες προβολής, ενταγμένες στο επίσημο  πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ε.Ο.Τ, και συγκεκριμένα:

Στην Έκθεση "Vakantiebeurs" στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας (13-18 Ιανουαρίου), όπου η Περιφέρεια συμμετέχει εντός του περιπτέρου του Ε.Ο.Τ, θα πραγματοποιηθεί, εκτός των άλλων, και παρουσίαση της Σάμου από τον Ολλανδό G. Sander, με θέμα "Οι εμπειρίες των Ολλανδών που διαμένουν στη Σάμο". Η παρουσίαση στηρίζεται σε υλικό συνεντεύξεων και θα υπάρχει συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό από το νησί. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων και φαγητών.

Στην Έκθεση "Ferien" στη Βιέννη (15-18 Ιανουαρίου), όπου η Περιφέρεια συμμετέχει με δικό της περίπτερο, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιανουαρίου παρουσίαση και της Σάμου από τον Martin Swoboda (Hanolka), δημοσιογράφο της εφημερίδας "Die Presse" και του περιοδικού "On Rail". Θα ακολουθήσει κλήρωση δωρεάν πακέτων διαμονής και εισιτηρίων από την "Austrian Airlines", καθώς και γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων.

Πέραν της συμμετοχής στις εκθέσεις αυτές, στο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας περιλαμβάνονται σειρά δράσεων που αφορούν σε προωθητικές ενέργειες προβολής στην Τουρκία, ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας (branding) των νησιών του Βορείου Αιγαίου, συνεργασία με την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΤ "Visit Greece", επισκέψεις διαμορφωτών γνώμης από χώρες της Ευρώπης, χρήση των νέων τεχνολογιών και των διαδικτυακών εφαρμογών, οργάνωση ενεργειών για την προβολή των περιοχών UNESCO  και λοιπές δράσεις προβολής και προώθησης.


Φωτογραφία: Νίκος Αναστασίου