AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Μαΐ 2016

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιόρτασαν τη επανάσταση της 8ης Μαΐου 1821 στο Καρλόβασι!

Φωτογραφίες: Φώτης Ζανέτης - Iστοσελίδα SamosNewsWorld.blogspot.gr

Εορτάστηκε την Κυριακή με λαμπρότητα στο Μεσαίο Καρλόβασι η ιστορική επέτειος της 8ης Μαΐου 1821, όταν ο Μητροπολίτης Σάμου Κύριλλος με τον Λυκούργο Λογοθέτη και άλλους ηρωικούς καπεταναίους και οπλαρχηγούς κήρυξαν την Επανάσταση στη Σάμο, για την αποτίναξη της Τουρκικής σκλαβιάς.

Στις εορταστικές τελετές συμμετείχαν και φέτος ο κλήρος της περιοχής, οι αρχές του νησιού και ο λαός, οι οποίοι παρακολούθησαν την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου και την επιμνημόσυνη Δέηση που τελέσθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των ηρωικών αγωνιστών από τον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας, κ. Ευσέβιο, μπροστά από την προτομή του Μητροπολίτου Κυρίλλου στην κεντρική πλατεία.

Ακολούθησε η ύψωση της σημαίας της επανάστασης, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παρέλαση σχολικών και στρατιωτικών τμημάτων.

Στο μήνυμα του για την ιστορική επέτειο της 8ης Μαΐου ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ανάφερε τα εξής:

"195 χρόνια συμπληρώνονται φέτος, από την ημέρα  του ηρωικού ξεσηκωμού του νησιού μας.

Το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος» που απλώθηκε παντού σε ολόκληρο το νησί,  ξεσήκωσε τους Σαμιώτες και έφερε την «Λευτεριά»

Η συμβολή της μεγάλης ηγετικής μορφής του Γεωργίου Παπλωματά η αλλιώς Λυκούργου Λογοθέτη ήταν καθοριστική για την έναρξη της Σαμιακής επανάστασης, υψώνοντας την επαναστατική σημαία υπό τις ευλογίες του Μητροπολίτη Σάμου Κύριλλου στο χώρο της πλατείας του Μεσαίου Καρλοβάσου, στις 8 Μάιου 1821.

Η σημαντική αυτή ιστορική ημέρα για το νησί μας, δίνει το στίγμα της δύναμης του τόπου μας αλλά και των ανθρώπων του
".

Δείτε τις φωτογραφίες του Φώτη Ζανέτη (Iστοσελίδα SamosNewsWorld.blogspot.gr) από τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Καρλόβασι:



 























Φωτογραφίες: Φώτης Ζανέτης - Iστοσελίδα SamosNewsWorld.blogspot.gr