AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Μαΐ 2016

Κανένας πρόσφυγας δεν έφτασε στη Σάμο τις τελευταίες δύο ημέρες


Για δύο συνεχόμενες ημέρες, την Πέμπτη και την Παρασκευή, δεν έφτασε στη Σάμο κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια.

Το ίδιο συνέβη τις ίδιες μέρες και στη Λέσβο, ενώ στη Χίο αποβιβάστηκαν 107 άτομα.

Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα Σάμο και τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τον μήνα Απρίλιο ήταν μειωμένες σε ποσοστό 90% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η συνοριακή υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Frontex, φτάνοντας συνολικά περίπου τις 2.700.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί, οι κυριότεροι παράγοντες που συνετέλεσαν στην πτώση αυτή είναι η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας για τους πρόσφυγες αλλά και η αυστηρότερη συνοριακή πολιτική στα σύνορα της Π.Γ.Δ.Μ με την Ελλάδα. Στους 2.700 πρόσφυγες και μετανάστες ο μεγαλύτερος αριθμός ήταν από τη Συρία και οι υπόλοιποι κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Οπως είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, ο αριθμός των αφίξεων για ολόκληρο τον Απρίλιο είναι μικρότερος από εκείνον των προσφύγων-μεταναστών που έφταναν μόνο σε μία μέρα και σε ένα μόνο νησί, τη Λέσβο, τον περασμένο χρόνο.

Αντίθετη από το δρομολόγιο της Ανατολικής Μεσογείου διαμορφώνεται η κατάσταση σε εκείνο της Κεντρικής Μεσογείου, αφού μέσα στον Απρίλιο έφτασαν στην Ιταλία από τις ακτές της Αφρικής 8.370 πρόσφυγες-μετανάστες, με προέλευση κατά σειρά από την Ερυθραία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία.

Πηγή: ethnos.gr