AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Μαΐ 2016

Αμετάκλητη απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την αναγκαστικότητα


Αμετάκλητη κατέστη την Τρίτη η απόφαση που έλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με το θέμα της αναγκαστικής συμμετοχής των αμπελουργών στην Ε.Ο.Σ.Σ. Κι αυτό γιατί το δικαστήριο απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει το ελληνικό Δημόσιο τον περασμένο Μάρτιο κατά της απόφασης αυτής,  με την οποία ο νόμος 6085/1934 είχε κριθεί ως ασύμβατος με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο του Δημήτρη Πετρούσκα  που χειρίστηκε  την υπόθεση, "εξεδόθη την 3η Δεκεμβρίου 2015 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η απόφαση επί της προσφυγής που είχαν ασκήσει  οι αμπελουργοί Μυτιληναίος Ευάγγελος και Κωστάκης Ιωάννης, παραπονούμενοι για την εσφαλμένη εφαρμογή της Συμβάσεως κατά την έκδοση αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα παραπονέθηκαν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι στην ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ υπάρχει ευθεία παραβίαση του αρνητικού δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι (άρθρο 11 της Συμβάσεως), διότι δεν μπορούσαν να έχουν άλλη επιλογή (σύμφωνα με την απόφαση 3850/2011 ΣτΕ) παρά να είναι μέλη του αναγκαστικού οινοποιητικού συνεταιρισμού Σάμου.

Κατά της απόφασης αυτής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αίτηση εφέσεως ενώπιον του αρμοδίου οργάνου της Ολομελείας του Δικαστηρίου. Η αίτηση αυτή κρίθηκε την 03 Μαΐου 2016, ενώ με το από 04 Μαΐου 2016 Δελτίο Τύπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωστοποίησε ότι απερρίφθη η αίτηση και η απόφαση κατέστη αμετάκλητη.

Εμμένοντας στην απόφαση του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έκρινε ότι η καθολική υποχρέωση παράδοσης του συνόλου της παραγωγής στον συνεταιρισμό αποτελεί παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως και ότι η απαγόρευση εγκατάστασης οινοποιείου σε μονήρη παραγωγό είναι αυθαίρετη και κινείται έξω από τα όρια της αναλογικότητας.

Η απόφαση απόρριψης της εφέσεως αποτελεί για μας την απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Κοινωνία είναι εγκατεστημένη σε θεμέλια δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

"Παράλληλα, η υπόθεση αυτή αποτελεί μια πρόκληση για όλους και κυρίως για τους παραγωγούς που θα πρέπει να τολμήσουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην Ελευθερία
" καταλήγει ο Δημήτρης Πετρούσκας, δικηγόρος-εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Πετρούσκας-Κάππου και Συνεργάτες.