Με τη διάλεξη του Διονύση Σιμόπουλου με θέμα "CERN: Τα μυστικά του σύμπαντος - Πρώτο Μέρος" ανοίγει την Τετάρτη 2 Μαΐου το πλούσιο επιστημονικό και φιλοσοφικό πρόγραμμα του φεστιβάλ "Ηραία-Πυθαγόρεια" που διοργανώνεται από τον δήμο Σάμου.
Εκτός από τον Διονύση Σιμόπουλο, πρώην διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανητάριου, θα μιλήσει και ο Παναγιώτης Φιλντίσης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει προβολή – παρουσίαση του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Στα άδυτα του CERN", από την δημοσιογράφο και δημιουργό του ντοκιμαντέρ, Ανδριάννα Παρασκευοπούλου που βραβεύτηκε πρόσφατα με το βραβείο Αθ. Μπότση, για το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ.
Τι είναι το CERN:
Έχοντας ιδρυθεί το 1954, το CERN αποτέλεσε από τις πρώτες προσπάθειες Ευρωπαϊκής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα διεθνούς συνεργασίας. Πάνω από 60 χρόνια μετά, το CERN είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο του κόσμου για την βασική έρευνα της φυσικής.
Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ:
Το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ ,αποτελεί μια δημοσιογραφική αποστολή στα άδυτα του μεγαλύτερου Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών σ ολόκληρο τον κόσμο ,όπου εκατό μέτρα κάτω από τη Γη ,στο μεγαλύτερο πείραμα της ανθρωπότητας ,κορυφαίοι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν πως γεννήθηκε το Σύμπαν.
Μέσα από το ντοκιμαντέρ, φωτίζονται:
- Η γέννηση του Σύμπαντος και η αρχή του χρόνου
- Η Συμβολή στην έρευνα του CERN, μέσα από την συμμετοχή των ελλήνων επιστημόνων και των ελληνικών πανεπιστημίων
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Την Τετάρτη 30 Μαΐου, θα παρουσιαστεί το δεύτερο μέρος του μεγάλου αφιερώματος στο πείραμα του CERN.
Στις 19:00, στο αμφιθέατρο του νέου δημαρχιακού μεγάρου στο Πυθαγόρειο, ομιλητής θα είναι ο Εμμανουήλ Τσεσμελής, ανώτερος φυσικός και διευθυντής του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του CERN.
Ο κ. Τσεσμελής θα παρουσιάσει στο κοινό της Σάμου την εσωτερική λειτουργία των εργαστηρίων. Τα μοναδικά επιστημονικά πειράματα που συντελούνται, το τι έχει επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του και τι αναμένεται να γίνει στο άμεσο μέλλον.
Λίγα λόγια για το φεστιβάλ "Ηραία - Πυθαγόρεια" 2018:
Για δωδέκατη χρονιά, το Φεστιβάλ Ηραία- Πυθαγόρεια, ανοίγει τις πύλες του προσφέροντας ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα, που έλκει την καταγωγή του στα τέκνα της Σάμου και της Ιωνίας, που με τις απόψεις και τις θέσεις τους, κατέχουν άξια την παγκόσμια αναγνώριση και προβολή. Στα ίχνη του Αρίσταρχου, του Πυθαγόρα, και φέτος για πρώτη φορά και του Επίκουρου, το Φεστιβάλ πορεύεται μέσα από τα μονοπάτια της επιστήμης, της φιλοσοφίας και του πολιτισμού, συνδέοντας το χθες και το σήμερα των νησιών μας σε μια αδιάλειπτη παρουσία, τουλάχιστον 3.000 χρόνων.
Τα "Ηραία - Πυθαγόρεια" αποκτούν ιδιαίτερη σημασία φέτος με την αδελφοποίηση του Δήμου Σάμου με τον Δήμο του Κρότωνα, πόλη που υποδέχθηκε τον Πυθαγόρα μετά την Σάμο και την κατάθεση της πρότασης για το ψηφιακό μουσείο "Πυθαγόρας".
Τα "Ηραία - Πυθαγόρεια" αποκτούν ιδιαίτερη σημασία φέτος με την αδελφοποίηση του Δήμου Σάμου με τον Δήμο του Κρότωνα, πόλη που υποδέχθηκε τον Πυθαγόρα μετά την Σάμο και την κατάθεση της πρότασης για το ψηφιακό μουσείο "Πυθαγόρας".
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com