AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Μαΐ 2019

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ο εορτασμός του Αγίου Μακαρίου στους Μύλους Σάμου!

Φωτογραφίες του κ. Αριστείδη Θεοδωρόπουλου

Η ιερή μνήμη του Αγίου Μακαρίου του Νοταρά Αρχιεπισκόπου Κορίνθου εορτάστηκε με κατάνυξη και με τη συμμετοχή πολλών πιστών πριν από λίγες μέρες στο χωριό Μύλοι της Σάμου, σύμφωνα με παλαιότατη τοπική παράδοση. 

Όπως αναφέρει για την εορτή ο εκπαιδευτικός, κ. Αριστείδης Θεοδωρόπουλος,

"Ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς (1731-1805), εκλεκτός γόνος της επιφανούς οικογένειας των Νοταράδων από τα ιστορικά Τρίκαλα Κορινθίας, διήλθε από την περιοχή των Μύλων μετά τα μέσα του 18ου αιώνα, προτού καταλήξει οριστικά περί το 1793 στη Χίο, όπου και εκοιμήθη στις 17 Απριλίου 1805. 

Την Τετάρτη 15 Μαΐου τελέστηκε στις 5μ.μ. Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στο γραφικό και ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Μακαρίου, ενώ στις 7μ.μ. εψάλη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Μύλων, όπου φυλάσσεται η παλαιά εφέστια και θαυματουργή εικόνα του Αγίου Μακαρίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Σάμου, π. Μακάριος Δελιογλάνης, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. 

Την Πέμπτη 16 Μαΐου, ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου Μακαρίου στους Μύλους Σάμου, εψάλη το πρωί ο Όρθρος και επακολούθησε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Καθηγουμένου π. Μακαρίου. 

Μετά τη Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα το Ύψωμα της ιεράς εικόνος του Αγίου στην πλατεία του χωριού και διανεμήθηκαν στους πιστούς η πατροπαράδοτη « γιορτή»  και άφθονος άρτος, ο δε εκπαιδευτικός κ. Αριστείδης Θεοδωρόπουλος διένειμε ως ευλογία εικόνες του εορταζομένου Αγίου με σύντομο συναξάριο. 

Η φετινή έκδοση των εικόνων του Αγίου ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του ευλαβεστάτου ιερέως π. Βασιλείου Βακρά, ο οποίος επί 44 συναπτά έτη (1974 – 2018) διηκόνησε ως εφημέριος της ενορίας των Μύλων". 

Δείτε τις φωτογραφίες του κ. Θεοδωρόπουλου από την εορτή του Αγίου Μακαρίου στους Μύλους Σάμου:














Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com