AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Μαΐ 2019

Γ. Στάντζος-Αντ. Σίμος: Πού συμφωνούμε, γιατί συνεργαζόμαστε


Το περιεχόμενο της προγραμματικής σύγκλισης των συνδυασμών τους, με αφετηρία τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, γνωστοποίησαν οι επικεφαλής των συνδυασμών "ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο", υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, και "Πορεία Ευθύνης", Αντώνης Σίμος.

Ειδικότερα, "μετά από απόφαση των συνδυασμών τους, που ελήφθη κατόπιν συνεδριάσεων των μελών τους, έχοντας πλήρη συνείδηση της κατάστασης που αντιμετωπίζει ο δήμος, σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου, καθώς και την ξεκάθαρη βούληση των πολιτών, όπως εκφράστηκε, που επιβάλλει στάση ευθύνης και συνεργατικότητας", ανακοίνωσαν δημόσια τη συνεργασία τους και δήλωσαν την "ξεκάθαρη σύμπνοια" πάνω σε προγραμματικές συμφωνίες, "με γνώμονα την τοπική συνεργατική διακυβέρνηση του δήμου, που θα προτάσσει  το συμφέρον του τόπου και μόνο".

Οι κύριοι Στάντζος και Σίμος επισήμαναν ότι βασική προσπάθεια και επιδίωξή τους αποτελεί ο σχεδιασμός δράσεων "για μια τοπική αυτοδιοίκηση φιλική, αυτόνομη, με συγκεκριμένο σχέδιο και λειτουργικές δομές με σεβασμό στον πολίτη και στα καθημερινά του προβλήματα. Μέλημα και προτεραιότητά μας είναι ο δήμος να αποκτήσει  ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, με στόχο την ανάδειξη του Πολιτισμού, την ενίσχυση του Αθλητισμού και την προώθηση της Παιδείας, με την ανάπτυξη ενός πλέγματος διαδημοτικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών".

Όπως ανέφεραν περαιτέρω, η συνεργασία τους αυτή "στηρίζεται στην ευελιξία και στη διαφάνεια» κι «ο χαρακτήρας της είναι πρωτίστως λειτουργικός και επιτελικός".

Παράλληλα, συμπλήρωσαν πως "κύριο έναυσμα αποτέλεσε η σύγκλιση απόψεων που υπήρξε και καταγράφηκε σε ζητήματα ευρύτερων κατευθύνσεων και άμεσης προτεραιότητας για τον δήμο".

Πιο αναλυτικά, το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο συνδυασμών, όπως το οριοθέτησαν, περιλαμβάνει:

"(Α) Ζητήματα βασικών Αρχών λειτουργίας του Δήμου, ισότητας και αξιοκρατίας:

- Αναβάθμιση του συντεταγμένου ρόλου του δήμου με τήρηση των βασικών Αρχών λειτουργίας του, στηριζόμενοι στην αρχή της Διαφάνειας  στη διοίκηση του Δήμου, με σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, σύμφωνα με τις αρχές της αξιοκρατίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας.

-Σεβασμός στο Δημόσιο χρήμα.

-Τήρηση αντικειμενικών και διαφανών διαδικασιών.

-Οργανωτικός και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του δήμου.

Κύριο μέλημα ο σεβασμός στον κάθε πολίτη, «πρώτα ο πολίτης», με τη βελτίωση της καθημερινότητάς του και της ποιότητας ζωής του.

(Β) Ζητήματα προσφυγικού-μεταναστευτικού:

Αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει και να συνεχισθεί ο μαζικός απεγκλωβισμός των   προσφύγων-μεταναστών από το νησί της Σάμου έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει ομαλά η μετεγκατάσταση του ΚΥΤ.

Το ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου  πρέπει να κλείσει ΑΜΕΣΑ. Οποιαδήποτε νέα δομή δημιουργηθεί, να είναι κλειστού τύπου με προδιαγραφές - εκτός οικισμών - για την πρώτη υποδοχή των προσφύγων-μεταναστών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία των δημοτών και των επισκεπτών από παραβατικές συμπεριφορές και έκνομες ενέργειες.

Η επιλογή του χώρου της νέας και μοναδικής δομής και η λειτουργία αυτής είναι κυβερνητική ευθύνη, αλλά πρέπει να έχει απαραίτητα τη σύμφωνη γνώμη του δήμου. Βούλησή μας να αποδοθεί στην Αυτοδιοίκηση κατά κυριότητα και χρήση ο χώρος που καταλαμβάνει το σημερινό ΚΥΤ και, αφού κατεδαφιστούν άμεσα οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, να αξιοποιηθεί προς κοινή χρήση των δημοτών (χώρος πρασίνου, αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων).

(Γ) Ζητήματα Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης και Ποιότητας Ζωής:

Επανακαθορισμός των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων στους κρίσιμους και συμπληρωματικούς τομείς (αγροτική παραγωγή, καινοτομία), αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων (τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός).

1. Ενίσχυση της διάστασης της ανάπτυξης και δημιουργίας συμφωνιών με την               ενίσχυση των τοπικών συνεταιρισμών (με έμφαση στο τρίπτυχο ελληνικά τοπικά προϊόντα - τουρισμός - πολιτισμός).

2. Ολοκλήρωση των υλοποιούμενων και των σε καθυστέρηση έργων, με σκοπό την πλήρη απορρόφηση των εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων. Αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε το νησί μας να «αναπνεύσει», προσελκύοντας νέες παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού, με σεβασμό στο περιβάλλον φυσικό και δομημένο.

3. Σωστή σχεδίαση, μελέτη, επίβλεψη, εκτέλεση, παραλαβή και παράδοση των δημοτικών έργων, προς κέρδος και αποφυγή επιπρόσθετης ταλαιπωρίας των δημοτών.

4. Ολοκλήρωση των έργων στον αθλητισμό, σχεδιασμός και υλοποίηση νέων έργων και δράσεων στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

5. Προβολή της πλούσιας τουριστικής κληρονομιάς του νησιού μας, ενός νησιού που διαθέτει το μοναδικό προνόμιο ότι, από το 1992, η αρχαία πόλη της Σάμου στο Πυθαγόρειο και το Ηραίο, έχουν ανακηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία Μουσείου Νεώτερης Ιστορίας του νησιού μας.

6. Ενεργοποίηση των θεσμών του εθελοντισμού και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προς όφελος των πολιτών.

7. Αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου και δυνατότητας με την απελευθέρωση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, προσέλκυση επενδύσεων. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και προσέλευση επενδύσεων που συνάδουν με τις αναπτυξιακές προοπτικές, σε συνεργασία με τους ιδιώτες, την περιφέρεια, αλλά και με τον ΕΟΤ.

8. Κατανομή πόρων προσανατολισμένη στην αγροτική παραγωγή με προτεραιότητα την κτηνοτροφία και τα τρόφιμα, με στόχο την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού σφαγείου.

9. Για τους ανέργους, ιδιαίτερα τους νέους, αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας (αυτεπιστασία δήμων, προγράμματα κατάρτισης, θεσμοί κοινωνικής μέριμνας).

10. Στήριξη της υφιστάμενης τοπικής επιχειρηματικότητας και προσέλκυση νέων επιχειρήσεων με πλήρη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, υπερασπιζόμενοι τη συλλογικότητα, τη σύνθεση των απόψεων, τη συμμετοχή, την ατομική προσφορά και ευθύνη, καθώς και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των δημοτών, που θα συνδιαμορφώνουν το μοντέλο διοίκησης του δήμου.

11. Έμφαση στην ενίσχυση των χωριών και διακριτή ταυτότητα της κάθε κοινότητας. Δυνατότητα των τοπικών συμβουλίων να προσδιορίζουν τις προτεραιότητες. Να δοθούν σε κάθε Δημοτική Ενότητα και στις Κοινότητές της τα εφόδια που χρειάζονται  για να αναπτύξουν τις δικές τους, ιδιαίτερες δυνατότητες».

Σύμφωνα με τους κυρίους Στάντζο και Σίμο, στη βάση αυτής της προγραμματικής συμφωνίας, οι συνδυασμοί τους «θα εργάζονται  συνεχώς από κοινού, διατηρώντας την αυτοτέλειά τους, με ευθύνη και με συνέπεια για την υλοποίηση των γενικών και ειδικών σκοπών, με καλή πίστη, αυτοσεβασμό και αμοιβαία κατανόηση».

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο συμφωνίας, "αφού λήφθηκε υπόψη ο νέος αυτοδιοικητικός νόμος «Κλεισθένης» που επιβάλλει την απλή αναλογική και ως συνέπειά της την επιτακτική ανάγκη συνεργασίας των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο για την απρόσκοπτη διοίκηση του δήμου", οι δημοτικοί συνδυασμοί  "Ανα.Σ.Α για τη Σάμο" και "Πορεία Ευθύνης" δήλωσαν ανοιχτά ότι η συνεργασία τους ξεκινά από σήμερα, "ούτως ώστε να ενισχύσουν τον αγώνα για την εκλογή του υποψήφιου δήμαρχου Γεωργίου Στάντζου στον δεύτερο γύρο των Δημοτικών Εκλογών του δήμου Ανατολικής Σάμου, από κοινού και με όλες τις δυνάμεις τους, και να προχωρήσουν μαζί, μακριά από προσωπικά και μικροκομματικά συμφέροντα, για να αποκτήσει επιτέλους αυτός ο τόπος πορεία ανάπτυξης και προκοπής για μας και τα παιδιά μας".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com