AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Οκτ 2019

«Η Σάμος αλλάΖΕΙ»: Επτά προτάσεις για μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού


Το ψήφισμα που κατέθεσε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου με θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό δίνει στη δημοσιότητα η δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ». Περιλαμβάνει «προτάσεις-οδικό χάρτη για το πώς θα μειωθούν οι επιπτώσεις της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης».

Πιο αναλυτικά, το ψήφισμα αυτό, που ψήφισαν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοί της, Νίκος Ζάχαρης (επικεφαλής) και Γιάννης Αξιώτης, αναφέρει:

"Η Δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» καταθέτει στη κυβέρνηση, στη κοινωνία, τις αρχές και τους συλλογικούς φορείς μια ολοκληρωμένη πρόταση, προϊόν συλλογικής επεξεργασίας, που αξιοποιεί τη γνώση και τις εμπειρίες της περιόδου 2015 - 2019. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια σοβαρή συζήτηση και να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός αποδεκτού σχεδίου του δήμου μας και της Σάμου και να πιέσει τους κυβερνώντες να το αποδεχθούν και να το υλοποιήσουν.

Με δεδομένη τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και της Σάμου, που βρίσκεται στον διάδρομο των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών από την Ανατολή προς την Ευρώπη και την εκτίμηση ότι το πρόβλημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών θα συνεχίζεται για τα πολλά επόμενα χρόνια, η διαχείριση του υπερπληθυσμού προσφύγων/μεταναστών στην χώρα μας και στα νησιά πρέπει να γίνει πιέζοντας πολιτικά, νομικά και ηθικά να επιδειχθεί διπλή αλληλεγγύη, τόσο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, όσο και από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μια πολιτισμένη, δημοκρατική κοινωνία οφείλει να αντιμετωπίζει την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, εφαρμόζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και υπηρετώντας μια πολιτική που διασφαλίζει ταυτόχρονα το διπλό δικαίωμα: τόσο τα δικαιώματα των μονίμων κατοίκων (αίσθημα ασφάλειας, ανεμπόδιστη πρόσβαση στον δημόσιο χώρο και τις υπηρεσίες, καθαριότητα, ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή), όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα των φιλοξενούμενων (στέγη-τροφή-ατομική υγιεινή-Υγεία-Εκπαίδευση).

Καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις-οδικό χάρτη για το πώς θα μειωθούν οι επιπτώσεις της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, λόγω του εγκλωβισμού και συνακόλουθα του υπερπληθυσμού και της διαμονής ανθρώπων σε απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες, που προσβάλλουν τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά και την καταστροφή τμήματος του υπάρχοντος hotspot, που επιτείνει ακόμη δραματικότερα τη διαμονή τους.

Τα βήματα του οδικού χάρτη για τη μείωση των υπερπληθυσμού στη Σάμο:

1. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με τον υπερπληθυσμό στο υφιστάμενο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στη Σάμο είναι έκτακτης ανάγκης και απαιτεί την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων με άμεσο μαζικό απεγκλωβισμό των υπεράριθμων ανθρώπων, κάνοντας χρήση της άρσης του γεωγραφικού περιορισμού για ανθρωπιστικούς λόγους και με προτεραιότητα τα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά και τις οικογένειες με μικρά παιδιά.

2. Να εξασφαλιστούν από την κυβέρνηση αντίστοιχες θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική ενδοχώρα (υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας, δημιουργία νέων, αξιοποίηση προγραμμάτων για στέγαση σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα), ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο να περιοριστεί κάτω από τους 1000 ανθρώπους, όσο είναι η δυναμικότητα του δημιουργούμενου ΚΥΤ στη Ζερβού.

3. Γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα λειτουργήσουν και τα δύο ΚΥΤ (ούτε προσωρινά) και ολοκλήρωση της παραχώρησης της έκτασης του υφιστάμενου ΚΥΤ στον δήμο Ανατολικής Σάμου πριν τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο νέο ΚΥΤ στη Ζερβού.

4. Ολοκλήρωση της κατασκευής του δημιουργούμενου ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού μέχρι το τέλος του έτους, με όλες τις υποδομές για ασφαλή και ανθρώπινη διαμονή, χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλοντα χώρο (ύδρευση, αποχετευτικό δίκτυο-βιολογικός, χώροι ιατρικής υποστήριξης, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης κ.α.).

5. Μεταφορά προσφύγων κα μεταναστών στο νέο ΚΥΤ στη Ζερβού με οριστική διακοπή λειτουργίας του υπάρχοντος ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου και απομάκρυνση/κατεδάφιση της υφιστάμενης δομής.

6. Θεσμοθέτηση ασφαλιστικής δικλείδας, που θα προβλέπει ότι, εάν ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών υπερβαίνει τη χωρητικότητα του νέου ΚΥΤ στη Ζερβού, θα γίνεται αυτόματα άρση γεωγραφικού περιορισμού για ανθρωπιστικούς λόγους (με απόφαση του αρμόδιου υπουργού) και οι πλεονάζοντες θα μεταφέρονται άμεσα στην ηπειρωτική ενδοχώρα.

7. Καταγραφή των ΜΚΟ που έρχονται στη Σάμο για παροχή εθελοντικού ανθρωπιστικού έργου, με πλήρη κατάθεση φακέλου των δραστηριοτήτων τους, των χρηματοδοτήσεων και οικονομικών στοιχείων τους, καθώς και των υπευθύνων και του προσωπικού τους".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com