AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

31 Οκτ 2019

Μιγιάτοβιτς: "Στη Σάμο μετανάστες ξηλώνουν δέντρα για να φτιάξουν καταλύματα"

Η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, σε φωτογραφία με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο

Στη Σάμο, "οι άνθρωποι περιμένουν σε ουρές για ώρες για να πάρουν φαγητό και για να πάνε στις τουαλέτες, όταν αυτές υπάρχουν.


Οικογένειες απομακρύνουν βράχους για να δημιουργήσουν χώρο σε απότομες πλαγιές, προκειμένου να δημιουργήσουν αυτοσχέδια καταλύματα, τα οποία συχνά δημιουργούν μόνοι τους κόβοντας δέντρα. Αυτό πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα υποδοχή αιτούντων άσυλο. Είναι μια πάλη για επιβίωση" είπε σήμερα η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντ. Μιγιάτοβιτς, μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στο νησί.

Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς επισκέφθηκε για δεύτερη φορά σε 16 μήνες την Ελλάδα και μίλησε για "δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στα νησιά τον τελευταίο χρόνο". 

Μετά την πενθήμερη επίσκεψή της σε δομές φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων, έκανε λόγο για μια "εκρηκτική κατάσταση, με έλλειψη ιατρικής φροντίδας και υγιεινής στα υπερπλήρη καμπς" τα οποία επισκέφθηκε. 

Η ίδια εγκωμίασε την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν το προσωπικό των ΚΥΤ και οι τοπικές κοινότητες και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να λάβουν επείγοντα μέτρα "με δομημένο τρόπο" για να καλύψουν τις ζωτικές ανάγκες των ανθρώπων και να προασπίσουν τα δικαιώματά τους.

Επίσης, ζήτησε να αυξήσουν τη χωρητικότητα στα τοπικά νοσοκομεία, να δημιουργήσουν ιατρικές δομές στα καμπς και να αυξήσουν τον αριθμό του υγειονομικού προσωπικού στα νησιά. Συμπλήρωσε δε ότι εάν όλα τα παραπάνω δεν συμβούν, "οι απειλητικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την ένταση που υπάρχει, δημιουργούν τον κίνδυνο για ακόμα πιο τραγικά γεγονότα".

Η κ. Μιγιάτοβιτς καλωσόρισε την απόφαση των ελληνικών Αρχών να μεταφέρουν 20.000 αιτούντες στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο πρόσθεσε ότι "χωρίς άρση του γεωγραφικού περιορισμού, αυτό το σχέδιο είναι απίθανο να μειώσει επαρκώς τον υπερπληθυσμό στα νησιά".

Τέλος, έστειλε το μήνυμα στις χώρες της Ε.Ε. ότι "η αλληλεγγύη που η Ελλάδα χρειάζεται δεν υπάρχει - και δεν μιλάω για οικονομική υποστήριξη, αλλά για πραγματική δράση". Όπως συμπλήρωσε, "οι άνθρωποι στα νησιά δεν χρειάζονται άλλη μία σύνοδο ή συμφωνία συνεργασίας. Αυτό που χρειάζονται επειγόντως είναι οι πολιτικοί ηγέτες να υλοποιήσουν επιτέλους τα μέτρα που όλοι ζητάμε".

Πηγή: ΑΜΠΕ
Δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com