AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Οκτ 2019

Αναχώρησαν από τη Σάμο (μόνο) 693 αιτούντες άσυλο

Φωτογραφία: Φώτης Ζανέτης

Στo λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε στις 09:00 της Τρίτης το επιβατηγό-οχηματαγωγό καταμαράν Paros Jet, με 693 μετανάστες και πρόσφυγες αιτούντες άσυλο, που διέμεναν στο ΚΥΤ Σάμου.

Πρόκειται κατά βάση για οικογένειες με παιδιά και ευάλωτες ομάδες, που αναχώρησαν στη 01.30 τα ξημερώματα, αφού πρώτα ελέγχθηκαν, στη διάρκεια επιχείρησης που συντόνιζαν ο περιφερειακός διευθυντής της αστυνομίας Ελευθέριος Ντουρουντούς κι ο  λιμενάρχης Νίκος Κωνσταντέλης.

Οι εν λόγω μετανάστες και πρόσφυγες πρόκειται να μεταφερθούν με λεωφορεία, κυρίως σε ξενοδοχεία στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, την Πρέβεζα και τις Σέρρες, και λιγότεροι στις δομές φιλοξενίας στη Ριτσώνα, το Λαύριο, το Σχιστό και την Κόρινθο.




Η "ασφυξία", πάντως, στα νησιά παραμένει, καθώς περισσότεροι από 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στη νησιωτική χώρα, κυρίως στη Λέσβο (περίπου 16.000) και στη Σάμο (περίπου 5.500).

Σύμφωνα με τον βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τον διαβεβαίωσε ότι μεθαύριο, Πέμπτη, από το Βαθύ θα αναχωρήσουν για Πειραιά άλλοι 300 αιτούντες άσυλο.

Σημειώνεται ότι μόνο χθες, Δευτέρα, αποβιβάστηκαν στο νησί άλλοι 195 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ συνελήφθη άλλος ένας 24χρονος αλλοδαπός διακινητής τους-χειριστής λέμβου που τους μετέφερε στα ανοιχτά του Καρλοβάσου.

Φωτογραφίες: Φώτης Ζανέτης