AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Οκτ 2019

Προς εκδίκαση η αγωγή σε βάρος της δασκάλας στη Σάμο

Φωτογραφία από το VoreioAigaio.ERT.gr

Με την κατάθεση προτάσεων και σχετικών (εγγράφων) από τους διαδίκους ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σάμου η διαδικασία συζήτησης της αγωγής που κατέθεσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος σε βάρος της αναπληρώτριας δασκάλας Σοφίας Κατζάνη, με την οποία της ζητεί 50.000 ευρώ. Η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες. Εντός των επόμενων μηνών θα οριστεί δικάσιμος που θα οδηγήσει στην έκδοση απόφασης σε πρώτο βαθμό.

Εντός 15 ημερών η κάθε πλευρά έχει δικαίωμα κατάθεσης προσθήκης και αντίκρουσης των προτάσεων δηλαδή έως τις 5.11.2019. 

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η Πρόεδρος Πρωτοδικών θα ορίσει Πρωτοδίκη που θα παραλάβει τους φακέλους με τα σχετικά και μέχρι τον Ιούλιο του 2020 θα εκδοθεί απόφαση επί της αγωγής αποζημίωσης. 

Η δε μήνυση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης και εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε η εισαγγελέας Πρωτοδικών θα ορίσει δικάσιμο στο ακροατήριο μέσα στον επόμενο χρόνο ή θα τη θέσει στο αρχείο, αν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, όπως γίνεται πάντα σε όλες τις μηνύσεις.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης των εγγράφων και των προτάσεων της υπόθεσης έξω από το δικαστήριο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι φορείς και πολίτες.

Αφορμή της αντιπαράθεσης των γονέων με την εκπαιδευτικό ήταν η έναρξη λειτουργίας Δομής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων με 14 προσφυγόπουλα στο συγκεκριμένο σχολικό κτήριο τον περασμένο Μάρτιο, με τους γονείς να αντιδρούν τότε, αποφασίζοντας αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων στη μήνυση και αγωγή του Συλλόγου Γονέων: 

«Πριν την έναρξη της πρωινής προσευχής η δασκάλα προσέγγισε τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης και άρχισε να τους μιλά για το ρατσισμό και ότι πρέπει να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο με αγκαλιές και ότι ακούν από τους γονείς τους είναι ανακρίβειες. 

Η συζήτηση συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του μαθήματος παρουσία και της εκπαιδευτικού του τμήματος. 

Οι δύο εκπαιδευτικοί εστίασαν στις “ξενοφοβικές αντιδράσεις των γονιών” απέναντι στους πρόσφυγες και ότι οφείλουν οι μαθητές του σχολείου να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα με ζωγραφιές και να μην πιστεύουν όσα τους λένε οι γονείς τους».

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείο Βαθέος Σάμου ζητάει από την εκπαιδευτικό 50.000 ευρώ, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωσή του «με ύφος απαξιωτικό, υποτιμητικό και προσβλητικό τόνο είπε αυτολεξεί: «Ρατσιστές είστε εσείς, και θέλετε να κάνετε και τα παιδιά σας».

Εν τω μεταξύ, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου εξέδωσε την Τρίτη την ακόλουθη ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει την εκδίκαση της απόφασης και την κάλυψη του θέματος από τα τοπικά ΜΜΕ:

"Επειδή η παραπληροφόρηση έχει φθάσει στο ζενίθ οι δημοσιογράφοι οφείλουν να κάνουν ρεπορτάζ ορθό πριν κάνουν οποιαδήποτε ανάρτηση στο διαδίκτυο όταν δημοσιοποιούν μια είδηση. Χθες, 21.10.2019 ήταν η καταληκτική προθεσμία υποβολής προτάσεων στη Γραμματεία του Πρωτοδικείου για την αγωγή, που κατέθεσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δημοτικού Σχολείου Βαθέος κατά της εκπαιδευτικού ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σάμου (τακτική διαδικασία) σύμφωνα με τη νέα δικονομία των 100 ημερών. Εντός 15 ημερών η κάθε πλευρά έχει δικαίωμα καταθεσης προσθήκης και αντίκρουσης των προτάσεων της αντίδικης πλευράς δηλαδή έως τις 5.11.2019. 

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η κα. Πρόεδρος Πρωτοδικών Σάμου θα ορίσει Πρωτόδικη που θα παραλάβει τους φακέλους με τα σχετικά και μέχρι τον Ιούλιο του 2020 θα εκδοθεί απόφαση επί της αγωγής αποζημίωσης. Η δε μήνυση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης και εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε η κα. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Σάμου θα ορίσει δικάσιμο στο ακροατήριο ή θα τη θέσει στο αρχείο, αν κρίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται πάντα σε όλες τις μηνύσεις. 

Εφόσον η Εισαγγελέας κρίνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία τότε ασκεί ποινική δίωξη και ο/ η κατηγορούμενος/η οδηγείται στο ακροατήριο. Συνεπώς η μήνυση θα δικαστεί σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο. Αφορμή για την κατάθεση της αγωγής ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΕΝΑΡΞΗ ΔΥΕΠ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ αλλά ένα συγκεκριμένο γεγονός που έλαβε χώρα μεταξύ συγκεκριμένων ανθρώπων, σε ορισμένο τόπο και χρόνο και μόνον αυτών η μαρτυρία μπορεί να αποτελέσει αποδεικτικό υλικό! 

Το συμβάν της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης έγινε μέρες πριν ξεκινήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΔΥΕΠ στο σχολείο μας. Όλοι οι υπόλοιποι (φορείς και λοιποί ενδιαφερόμενοι) απλά εξυπηρετούν συμφέροντα που το Δικαστήριο ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗ ΠΟΤΕ! Στις 21.10.2019 ζήσαμε το εξής παράλογο να κλείσουν σχολεία και συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί να διαδηλώνουν χωρίς αντικείμενο έμπροσθεν του δικαστηρίου για το θεαθήναι και για τις φωτογραφίες! 

Όποιος εκ των έγκριτων δημοσιογράφων της πόλης και μη, επιθυμεί να κάνει σωστό ρεπορτάζ οφείλει να ερευνήσει και μετά να καταγράψει την είδηση για να ενημερώσει το κοινό. Ωστόσο, για ακόμη μια φορά το πιασάρικο θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγοπούλων έρχεται να καλύψει τις άδικες πράξεις μιας κυρίας (είτε είναι εκπαιδευτικός είτε όχι) που καταφέρθηκε με χαρακτηρισμούς και απρεπή συμπεριφορά σε μέλη ενός Συλλόγου, που μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι παλεύει για το καλύτερο των παιδιών του και μόνο αδιάφορος δεν είναι προς τα δρώμενα του τόπου και την κατάντια του! Συνεπώς, ενημερώστε το κοινό με αλήθειες και όχι με ανακρίβειες στο βωμό των likes!
Με τιμή
Η Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου και πληρεξούσια δικηγόρος του
Σταματία Θωμασούλη"

Από την πλευρά της η εκπαιδευτικός Σοφία Κατζάνη, ανέφερε μιλώντας στο newsit.gr: «Στις 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μια γενική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων η οποία έγινε σε χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Σάμου με θέμα τις κινητοποιήσεις των γονέων προκειμένου να αποτραπεί η έναρξη λειτουργίας του τμήματος προσφύγων στο σχολείο μας. Την επόμενη μέρα το πρωί, οι μαθητές της τάξης όπου δίδασκα παράλληλη στήριξη με πλησίασαν και εξέφρασαν έντονες ανησυχίες καθώς πίστευαν ότι κινδυνεύουν να κολλήσουν αρρώστιες από τα προσφυγόπουλα που θα έρχονταν την επόμενη εβδομάδα στο σχολείο μας. Όταν ακούσαμε αυτές τις ανησυχίες των παιδιών, εγώ και η δασκάλα της τάξης ως παιδαγωγοί και ως οφείλαμε προσπαθήσαμε φυσικά να τα καθησυχάσουμε. Μπαίνοντας στην τάξη κάναμε μια συζήτηση μαζί τους να δούμε τι σκέφτονται, σε αυτή την συζήτηση λοιπόν ουδέποτε αναφερθήκαμε στους γονείς των μαθητών».

«Συζητώντας με τα παιδιά» συνέχισε η εκπαιδευτικός, «υποστήριξα το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση και τους εξήγησα ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσουν μολυσματικές ασθένειες, τους μιλήσαμε για τα “άλλα” παιδιά που επρόκειτο να έρθουν στο σχολείο μας και το πόσο ίδια είναι τελικά αυτά τα άλλα παιδιά και ουσιαστικά κάλεσα τα παιδιά να υποδεχθούν τους νέους συμμαθητές τους. Αυτό το αδίκημα έθιξε την τιμή και την υπόληψη κάποιων γονέων. Ήταν οι ίδιοι γονείς που δεν έστελναν για εβδομάδες τα παιδιά τους στο σχολείο για να μην μολυνθούν από τα άλλα παιδιά, παρότι οι υπεύθυνοι διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος».

«Να μη μιλάμε στα παιδιά τους για τέτοια ζητήματα»

Όπως είπε η Σοφία Κατζάνη, «την επόμενη ημέρα, ενώ είχαμε ξεκινήσει το μάθημα, κατόπιν εντολής των υπεύθυνων του σχολείου κάλεσαν εμένα και την δασκάλα της τάξης να σταματήσουμε το μάθημα μας και να πάμε στο γραφείο του διευθυντή. Εκεί διαπιστώσαμε ότι βρίσκονται 15 άτομα, εκ των οποίων οι τρεις ήταν γονείς μαθητών μας οι οποίοι μας επιτέθηκαν ποικιλοτρόπως, μας φώναζαν σε υψηλούς τόνους και μας επέπληξαν λέγοντας μας ότι δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία να μιλάμε για τέτοια κοινωνικά ζητήματα χωρίς να το έχουμε συζητήσει πρώτα μαζί τους. 

Δέχτηκα επίθεση από τους γονείς παρουσία μάλιστα των προϊσταμένων μου. Μάλιστα ο αντίδικος μου αποδίδει ότι τους αποκάλεσα ρατσιστές. Το αδίκημα μου είναι ότι πίστευα και πιστεύω ότι όλα τα παιδιά έχουν θέση στο σχολείο. Ο ρόλος μας είναι η διαμόρφωση ανθρώπων και η μετάδοση των ανθρωπιστικών αξιών, ο δάσκαλος οφείλει να το κάνει αυτό, οφείλει να δώσει φτερά στο πνεύμα των παιδιών, οφείλει να φωτίσει το σκοτάδι τους».

«Διώκεται επειδή έκανε το καθήκον της»

Σύμφωνα με τη συνήγορο της εκπαιδευτικού Παναγιώτα Ματσουρίδου η οποία επίσης μίλησε στο newsit.gr, «στην εν λόγω υπόθεση ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέως Σάμου υπέβαλε αγωγή κατά της δασκάλας, η οποία εργάστηκε στη Σάμο για 6 μήνες. Ο Σύλλογος Γονέων υποστηρίζει πως στην συνάντηση που έγινε με την δασκάλα εκείνη τους απηύθυνε τον λόγο λέγοντας “ρατσιστές είστε εσείς και έτσι θέλετε να κάνετε και τα παιδιά σας”. Η δασκάλα αρνείται τον ισχυρισμό αυτόν και το σύνολο της αγωγής σε βάρος της».

«Στις 27 Φεβρουαρίου 2019 εξοργισμένοι γονείς μπήκαν στο σχολείο εν ώρα μαθήματος και απαίτησαν να διακόψει η δασκάλα το μάθημα της, δυστυχώς οι υπεύθυνοι του σχολείου το επέτρεψαν αυτό παρότι το θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει σε οποιονδήποτε να εισέρχεται στο χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Η δασκάλα διώκεται επειδή απλά επιτέλεσε το εκπαιδευτικό του καθήκον, αρνείται εξ ολοκλήρου την αγωγή και διαθέτει μαρτυρίες συναδέλφων της. 

Στο πλάι της δασκάλας βρίσκονται και γονείς μαθητών οι οποίοι έχουν κάνει και ενυπόγραφη δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι όταν ο Σύλλογος αποφάσισε να κάνει την συγκεκριμένη αγωγή δεν είχαν ενημερωθεί τα μέλη ότι πρόκειται για αγωγή κατά της δασκάλας. 

Ελπίζουμε η Δικαιοσύνη να μπορέσει να κρίνει την υπόθεση με αντικειμενικά στοιχεία και να δικαιώσει την δασκάλα που αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει τον τρόμο να ξέρει ότι ενδέχεται να χρειαστεί να καταβάλει 50.000, ένα ποσό εντελώς δυσανάλογο σε σχέση με τις οικονομικές απολαβές της» κατέληξε η κ. Ματσουρίδου. Πηγή: VoreioAigaio.ERT.gr και NewsIt.gr

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com