AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

31 Οκτ 2019

Μ. Χρυσοχοΐδης: "Το μεταναστευτικό ζήτημα θα συνεχιστεί για δεκαετίες"


"Ο χρόνος μάς κυνηγά, γιατί οι βάρκες στο Αιγαίο δεν σταματούν να έρχονται. Κι όσο περνούν οι μέρες, έρχονται και περισσότεροι. Γιατί έτσι έχει αποφασίσει η γείτονα χώρα" είπε στη Βουλή ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για τους αιτούντες άσυλο.

Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία του 2019, που δείχνουν ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου είναι 68.000, ενώ απαιτούνται 2,5 χρόνια για να προσδιοριστεί δικάσιμος για μία αίτηση αιτούντος. Οι προσφυγές είναι 14.000 στην Αρχή Προσφυγών, ενώ ο χρόνος που προσδιορισμού ξεπερνά τα δύο χρόνια. 

Οι επιστροφές στην Τουρκία, βάσει της Κοινής Δήλωσης, σε τέσσερα χρόνια ανέρχονται σε 1.806. "Αυτές οι στατιστικές δηλώνουν απερίφραστα πως το νομικό πλαίσιο που διέπει την παροχή της διεθνούς προστασίας δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Δεν παρέχει προστασία, σωρεύει αιτήσεις, στοιβάζει ανθρώπους και στα νησιά και στην ενδοχώρα. Δεν διακρίνει ασυλούχους και μη, δεν επιστρέφει τους μη έχοντες δικαίωμα, δοκιμάζει τις αντοχές των δομών και των τοπικών κοινωνιών, και στο Αιγαίο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Αυτό που υπάρχει σήμερα είναι αδιέξοδο, είναι μια παθητική πολιτική" είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τονίζοντας πως το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει αυτές τις αβελτηρίες. Όπως εξήγησε, "ο σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία και οι επιστροφές".

Σύμφωνα με τον υπουργό, γίνεται συστηματική δουλειά για να καλυφθούν οργανικές θέσεις, να αναδιοργανωθούν τα "τυφλά" διοικητικά συστήματα, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους. Στην κατεύθυνση αυτή προσλαμβάνονται 470 υπάλληλοι στην υποστελεχωμένη σήμερα Υπηρεσία Ασύλου, η οποία έχει 680 άτομα, διευθετούνται ζητήματα υποδομών, στην Αθήνα στο κτήριο "Κεράνης", στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο, στα Γιάννενα, με νέα κτήρια για στεγαστούν οι υπηρεσίες. Παράλληλα, αναδιοργανώνεται η υπηρεσία από τα "ακατανόητα και δυσλειτουργικά" διοικητικά σχήματα, καθώς "θέλει έξι μήνες να εγκριθεί μια δαπάνη για να αλλάξει λάδια ένα αμάξι στη Σάμο, εκεί στο ΚΥΤ. Χρειάζεται κάθε ημέρα ο διευθυντής Ασύλου να μιλάει με 35 επιχειρησιακούς επικεφαλής στα περιφερειακά κέντρα και στα νησιά" είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Ο ίδιος τόνισε ότι "αποτελεί πεποίθησή μας ότι το μεταναστευτικό ζήτημα θα συνεχιστεί για δεκαετίες. Είναι συστημικό με γεωπολιτική και ανθρωπιστική διάσταση. Ενέσκηψε στην Ελλάδα σε πολύ δύσκολα χρόνια, στην καρδιά της κρίσης. Αντιμετωπίστηκε δυστυχώς σαν κάτι έκτακτο, σαν κάτι ξένο. Δεν είναι έτσι. Αν συνεχίσουμε, σαν τη στρουθοκάμηλο να το κρύβουμε, να το απωθούμε σαν κάτι έκτακτο που θα περάσει, τότε είναι βέβαιο ότι οι ροές θα περάσουν από πάνω μας, όχι δίπλα μας. Θα περάσουν από πάνω μας" δήλωσε ο υπουργός.

Όπως είπε, "πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να το αντιμετωπίσει συστηματικά και σοβαρά, να θωρακίσει, στο μέτρο του δυνατού τα σύνορα, να ετοιμάσει τη διοίκηση, να οργανώσει την κοινωνία. «Η δική μας αρχή είναι πως κάθε δικαίωμα που παρέχεται, δημιουργεί αντίστοιχα μια υποχρέωση, μια ευθύνη από αυτόν που ωφελείται από το δικαίωμα. Αυτός είναι πυρήνας που συγκροτεί το νομοσχέδιο. Δεν μειώνουμε δικαιώματα ή εγγυήσεις. Παρέχουμε όλα όσα μπορούμε να εξασφαλίσουμε και ζητούμε από τους επωφελούμενους των δικαιωμάτων και της προστασίας την κατά νόμο συμμόρφωση με τα δικαιώματα που τους παρέχονται" σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com