AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

4 Φεβ 2019

Όλη η Σάμος στην απεργία για το προσφυγικό στις 7/2


Μεγάλη είναι η συμμετοχή των φορέων στην πανσαμιακή κινητοποίηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου.

Οι θέσεις των φορέων συνοψίζονται στα εξής:



Το κείμενο με τα παραπάνω αιτήματα υπογράφουν οι εξής τοπικοί φορείς: Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου, Ε.Ο.Σ.Σ, Δικηγορικός Σύλλογος, Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας, Ένωση Ξενοδόχων Σάμου, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων, Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος, Σύλλογος Πολυτέκνων, Κίνηση Πολιτών "Σάμος SOS", ΚΤΕΛ, Ραδιοταξί, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σωματείο Οικοδόμων, Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρλοβάσου, Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, Ομάδες Ο.Γ.Ε Καρλοβάσου και Μαραθοκάμπου, Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου, Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα "Η Ομόνοια", Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων, Σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων Ικαρίας-Φούρνων.

Την πανσαμιακή απεργία στηρίζουν επίσης η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, ο Δήμος Σάμου και η Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών.


Στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Σάμου, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα ότι το κλείσιμο του hotspot κι ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα «είναι η μόνη λύση που θα φέρει αποτέλεσμα στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί, στα προβλήματα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και ο ντόπιος πληθυσμός».

"Η κυβέρνηση συστηματικά μας κοροϊδεύει, μας εμπαίζει κι αδιαφορεί για το ανθρωπιστικό έγκλημα που με την ανοχή της συντελείται στο νησί μας. Έχει τεράστια ευθύνη, όπως και κάθε άλλος που στηρίζει τις επιλογές της και την πολιτική αυτή, για τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Τουρκία και την Ε.Ε., που οδηγεί στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στο νησί μας, για την εξαθλίωσή τους, για το ότι αργοπεθαίνουν σε μια πόλη, σε ένα νησί με πολλά προβλήματα με σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της τοπικής κοινωνίας" αναφέρει το τοπικό Επιμελητήριο.

Όπως σημειώνει, "ο Σαμιακός λαός όλα αυτά τα χρόνια σήκωσε και σηκώνει το βάρος του προσφυγικού και στέκεται με αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι θύματα των πολεμικών επεμβάσεων και της οικονομικής εκμετάλλευσης στις χώρες τους, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους και τις εστίες τους για τα κέρδη των ισχυρών, που δημιουργούν χιλιάδες θύματα, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Δεν ανεχόμαστε άλλο να ζουν άνθρωποι μέσα στις λάσπες, το κρύο, τη βροχή με τρωκτικά, ευάλωτοι σε ασθένειες και κακουχίες. Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας και τη συμπόνια μας σε αυτούς τους ανθρώπους".

Κάτοικοι και φορείς της Σάμου απαιτούν: 

  • "Εδώ και τώρα να κλείσει το hotspot στη Σάμο και στα άλλα νησιά. Να μη δημιουργηθεί νέο hotspot στη Σάμο.
  • Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί με προτεραιότητα στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες και επιτέλους οι Υπηρεσίες Ασύλου να απεγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στους οποίους έχει δοθεί άσυλο και παρά τη θέληση τους κρατούνται και παραμένουν "όμηροι" στο νησί. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.
  • Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Στη Σάμο να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης-Ε.Ε.-Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας".
Οι Σαμιώτες επισημαίνουν ότι τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας διογκώνονται καθημερινά και «η κυβέρνηση δείχνει χαρακτηριστική αναλγησία, αδιαφορεί και κωφεύει. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μη καλύπτονται στοιχειώδεις ανάγκες χιλιάδων κατοίκων του νησιού μας, λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Το νοσοκομείο αντικειμενικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, αφού επιβαρύνεται και με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για δομή υγείας μέσα στο hotspot. Οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες όλο το 24ωρο, προσπαθώντας να εξετάσουν και να νοσηλεύσουν ντόπιους ασθενείς και πρόσφυγες-μετανάστες με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και έξαρση νοσημάτων, τα οποία επιδεινώνονται με τις συνθήκες που ζουν μέσα στο hotspot».

Ως λύσεις προτείνουν:

  • "Να προσληφθούν τώρα παιδίατροι για να λειτουργήσει εύρυθμα η παιδιατρική και μαιευτική κλινική.
  • Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου, όλων των μονάδων υγείας στο νησί, καθώς και του ΕΚΑΒ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών.
  • Δημιουργία ιατρείου μέσα στο ΚΥΤ".

"Για όλα αυτά τα ζητήματα καταλήξαμε ότι ο Σαμιακός λαός πρέπει ενιαία, μαζικά και οργανωμένα να παλέψει και να κινητοποιηθεί.

Καλούμε όλους τους συλλόγους, φορείς, σωματεία επαγγελματιών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, τον λαό του νησιού μας να συνεδριάσουν άμεσα, να συζητήσουν με τα μέλη τους, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία της απεργίας. Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Όλοι στον αγώνα για την επιτυχία της απεργίας. Κανείς στις 7 Φλεβάρη να μη μείνει στο σπίτι, στο μαγαζί του, στο γραφείο, το χωράφι του" τονίζει το Επιμελητήριο Σάμου.

Στο σχετικό απεργιακό της κάλεσμα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου "χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την προσπάθεια των δέκα τριών (13) σημαντικότερων μαζικών φορέων της Σάμου, να συναντηθούν και να καταλήξουν σε νέες κοινές δράσεις κλιμακώνοντας τον αγώνα, με 24ωρη ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για τους πάντες (ιδιωτικός, δημόσιος τομέας, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα επισιτισμού κ.λ.π.) την Πέμπτη 7 Φλεβάρη, για δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν το νησί μας. Αυτό του προσφυγικού – μεταναστευτικού και της συνεχούς υποβάθμισης του Νοσοκομείου Σάμου.
Η κατάληξη σε ένα κοινό κείμενο που εκφράζει με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις των φορέων, χωρίς ν’ αφήνει περιθώρια παρερμηνειών σε κανέναν, αποτελεί σημαντική κατάκτηση για όλους μας και πεδίο κοινής δράσης. Είναι συνέχεια της δράσης του προηγούμενου διαστήματος.
Καλούμε τα εργατικά σωματεία και κάθε άλλο μαζικό φορέα να συνεδριάσουν τα Δ.Σ. με το κοινό κείμενο, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην πλήρη επιτυχία της ΑΠΕΡΓΙΑΣ.
Καλούμε τον Σαμιώτικο λαό να πάρει μαζικά μέρος στην ΑΠΕΡΓΙΑ και στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ που θα γίνει στις 10.30΄ το πρωί στη πλατεία Σοφούλη (και σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών στο κλειστό Γυμναστήριο). Κανείς στη δουλειά, στο σπίτι, στο καφενείο. ΟΛΟΙ στον αγώνα!"

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου "συμμετέχει στην Πανσαμιακή απεργία την  Πέμπτη 7 Φλεβάρη διεκδικώντας την επιστροφή του τόπου μας στην κανονικότητα, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, καθώς και την αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας στη Σάμο.

Καλεί όλα τα μέλη του στην συγκέντρωση στην Πλατεία Σοφούλη".

Η Κίνηση Πολιτών "Σάμος SOS" "χαιρετίζει την κήρυξη Γενικής Απεργίας στις 7 Φεβρουαρίου που αποφάσισαν το Επιμελητήριο  και οι φορείς της Σάμου και θεωρεί αναγκαία τα παρακάτω:

1.Αυστηρός έλεγχος των συνόρων επί της οριογραμμής και απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Η προστασία-φύλαξη των συνόρων μας θαλάσσιων και χερσαίων είναι πρώτιστο ιερό καθήκον του κράτους, διαφορετικά καταλύεται. Τεχνικά μέσα και δυνατότητες υπάρχουν. Θέληση δεν υπάρχει  από την σημερινή Κυβέρνηση.
2.Αμεση επιστροφή στην Τουρκία όσων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί. Με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης και κατά παράβαση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας οι επιστροφές δεν πραγματοποιούνται.
3.Ενεργοποίηση των απελάσεων όλων των παραβατικών και ιδιαίτερα των καταδικασθέντων. Ελάχιστοι έχουν απελαθεί και οι υπόλοιποι αδικαιολόγητα παραμένουν εδώ και αποτελούν καθημερινό κίνδυνο για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την ίδια την ζωή της πόλης.
4.Ενεργοποίηση των προγραμμάτων επαναπατρισμού μεταναστών στις χώρες τους, προγράμματα τα οποία  με ευρωπαϊκή συνδρομή υφίστανται, αλλά δεν υλοποιούνται.
5.Αμεσο και οριστικό σφράγισμα  του υπάρχοντος ΚΥΤ. Με αδιαπραγμάτευτους όρους η μεταφορά του να είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές , να λειτουργεί σαν κλειστή δομή αυστηρά φυλασσόμενη. Η δυναμικότητά του να μην υπερβαίνει τα 750 άτομα συνολικά και να τηρείται απαρέγκλιτα. Να λειτουργεί ξεχωριστή υγειονομική μονάδα εντός. Να διαθέτει το επαρκές προσωπικό για τις υγειονομικές ανάγκες, αλλά και για την ταχύτατη διεκπεραίωση της αποδοχής ή απόρριψης του ασύλου.  Να έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις ανθρώπινης διαβίωσης και αποφυγής του σημερινού δράματος. Επιπλέον να διαθέτει συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας και πρόληψης κινδύνων. Η μεταβίβαση  της ιδιοκτησίας του σημερινού χώρου στην τοπική Αυτοδιοίκηση  να γίνει εκ των προτέρων. Η καταλληλότητα του νέου χώρου να αποδειχθεί μέσα από διάλογο με τους τοπικούς φορείς  και όχι με το<< αποφασίζουμε και διατάσσουμε>> μιας κάποιας επιτροπής που όρισε ο υπουργός.  Βεβαίως έχουμε επιφυλάξεις και δεν εμπιστευόμαστε καθόλου αυτή την κυβέρνηση ότι θα τηρήσει τους ανωτέρω όρους ,άλλωστε εμμένει πεισματικά στην λειτουργία ανοικτών δομών.
6.Ακύρωση της πρόσφατης απόφασης ίδρυσης εντός του υπάρχοντος ΚΥΤ του προαναχωρησιακού κέντρου( δηλ φυλακής παραβατικών), ώστε με το κλείσιμό του να μην υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας καμίας άλλης δομής. Διαμηνύουμε στην Κυβέρνηση , στα πολιτικά κόμματα και στους πάντες ότι στη Σάμο δεύτερο HOT SPOT και φυλακή παραβατικών δεν πρόκειται να υπάρξουν.
7.Ακύρωση όλων των νομοθετημάτων και υπουργικών αποφάσεων που στόχο έχουν τον εγκλωβισμό και τη μόνιμη διαμονή μεταναστών στα νησιά, στον ευαίσθητο χώρο του ανατολικού Αιγαίου.
8.Επιβολή πολλαπλών ελέγχων στις δράσεις των ΜΚΟ απ τις κρατικές υπηρεσίες ,ώστε να διασφαλίζεται η νόμιμη και διαφανής λειτουργίας τους, καθώς και την κήρυξη ανεπιθύμητων για την Ελλάδα όσων διαπιστώνεται η αντεθνική τους δράση.
9.Απαιτούμε από την κυβέρνηση αυτή και ιδίως την επόμενη να ορθώσει ανάστημα με πατριωτική ευθύνη – ως ισότιμο μέλος η χώρα μας της ΕΕ- να πιέσει να παλέψει με κάθε πολιτικό μέσον για τροποποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Μετά το ερμητικό σφράγισμα των ευρωπαϊκών συνόρων η Ελλάδα μόνη της ούτε πρέπει αλλά ούτε και μπορεί να σηκώνει μόνη της το τεράστιο μεταναστευτικό φορτίο. Η νέα συμφωνία πρέπει να προβλέπει  η όποια διακίνηση προσφύγων προς Ευρώπη να γίνεται απ ευθείας μέσω Τουρκίας. Έτσι θα απεμπλακούν τα νησιά, θα σταματήσουν οι θαλασσοπνιγμοί στο Αιγαίο, και θα χτυπηθούν τα συμφέροντα των λαθρο-διακινητών.
10.Η ελληνική κυβέρνηση  και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να ενστερνιστούν ένα και μοναδικό δόγμα στην πολιτική τους, μία εθνική γραμμή και οριστική λύση. Την απαλλαγή της χώρας και των νησιών της από τον μεταναστευτικό βρόγχο, και την κατάργηση όλων των δομών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 
Αν ο ανωτέρω δεκάλογος πολιτικής δράσης για την Σάμο , τα νησιά και την Ελλάδα μας δεν ακολουθηθεί, τότε δυστυχώς λίγος είναι ο χρόνος που απομένει να  φτάσουμε στο σημείο τήξης χωρίς επιστροφή. Οι υπεύθυνοι ας αναλογιστούν από τώρα τις ευθύνες τους όταν θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσουν.
Εμείς όμως οι Σαμιώτες αντάξιοι της ιστορίας μας ,ας σταθούμε όρθιοι στις αξίες και στα ιδανικά της ελευθερίας"

O Σύλλογος Συνταξιούχων του Δημοσίου "συμφωνεί με το κλείσιμο του Hot Spot και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.

Καλεί τα μέλη του  να συμμετάσχουν στη  Πανσαμιακή  Απεργία".

Το Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρλοβάσου, καλούν το λαό της Σάμου να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις, καθώς θεωρούν ότι "το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και η υποβάθμιση της υγείας σε όλες τις δομές της και ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο έχουν πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό οξύνεται σε αριθμούς καθώς η κυβέρνηση δεν τηρεί ούτε καν τις υποσχέσεις της για απεγκλωβισμό και αδιαφορεί ή μας εμπαίζει για το ανθρωπιστικό έγκλημα που συντελείται με το να υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες (βροχές και κρύα με μόνο εφόδιο μια πλαστική σκηνή, με πολλά μικρά παιδιά, βρέφη και νήπια, με εκατοντάδες έγκυες γυναίκες και ΑΜΕΑ). 

Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το ότι έχει προσθέσει άλλη μια πόλη σε συνέχεια του Βαθιού χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, παροχές υγείας, μειωμένο προσωπικό επιχειρήσεων κλπ) με αποτέλεσμα να αυξάνονται καθημερινά τα προβλήματα ντόπιων και προσφύγων-μεταναστών.

Οι χρόνιες ελλείψεις στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα του Νοσοκομείου αναδείχθηκαν ακόμα περισσότερο με το γεγονός ότι είναι αναγκασμένο να δέχεται καθημερινά πολύ μεγάλο όγκο προσφύγων και μεταναστών που από την μια επιβαρύνονται από τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και από την άλλη δεν έχουν άλλη δομή υγείας για να πάνε".


Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης ανακοίνωσε τα εξής: "Χαιρετίζουμε το κοινό πλαίσιο των φορέων της Σάμου με το οποίο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης μέσα σε αυτοσχέδιες σκηνές κάτω από καταρρακτώδεις βροχές και πολύ κρύο και ζητούν τον άμεσο απεγκλωβισμό τους , το κλείσιμο του hot spot, την μη δημιουργία νέου και τον γρήγορο απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

Οι θέσεις αυτές εξαρχής και σταθερά διακηρυγμένες από την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, μας βρίσκουν σύμφωνους και θα συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην απεργία και την συγκέντρωση της 7ης Φλεβάρη 2019. 


Παράλληλα θέλουμε να εκφράσουμε την αποδοκιμασία μας στην εμμονή ορισμένων (λίγων) εκλεγμένων και μη σε Συλλόγους Γονέων σχετικά με τη συμμετοχή προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία και να καταγγείλουμε τις ύβρεις, τους προπηλακισμούς και τον εκφοβισμό, εναντίον όσων εκφράζουν διαφορετική άποψη".

Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου και οι Ομάδες Ο.Γ.Ε Καρλοβάσου και Μαραθοκάμπου, συμμετέχουν στην απεργία γιατί "η απαίτηση ντόπιων και ξένων είναι  να κλείσει αυτό το κάτεργο που λέγεται hot spot, να πάνε οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα σε αξιοπρεπείς χώρους διαμονής και από εκεί στις χώρες προορισμού τους.  Όχι να ζούνε  φυλακισμένοι στη λάσπη και στη βρωμιά, μωρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, άρρωστοι άνθρωποι. Σήμερα είναι το πλέον ρεαλιστικό αίτημα που δεν χωρά αμφισβήτηση από κανέναν".

Ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου "ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των 19 φορέων του νησιού μας και συντάσσεται μαζί τους στον αγώνα για να σταματήσει, επιτέλους, το έγκλημα της ανθρώπινης εξαθλίωσης σε βάρος των προσφύγων – μεταναστών και του σαμιακού λαού από την κυβέρνηση, ΕΕ, Τουρκία, καθώς επίσης για να στελεχωθεί το νοσοκομείο μας και όλες οι μονάδες υγείας στο νησί με επαρκές προσωπικό και εξοπλισμό.
Δεν νομιμοποιούμε στη συνείδηση μας  την εξαθλίωση και τη δυστυχία  που θέλουν να παγιώσουν στους λαούς τα μεγάλα συμφέροντα.
Καλούμε  τα μέλη μας και όλες τις γυναίκες του χωριού να συμμετέχουν μαζικά  στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση".

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων Ικαρίας-Φούρνων "εκφράζουν από κοινού την στήριξη και αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Σαμιώτικου λαού για τα ζητήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού καθώς και της συνεχούς υποβάθμισης της Υγείας.
     
Συντασσόμαστε με το πλαίσιο του  Εργατικό Κέντρου συναποφασισμένο μαζί με 19 και πλέον μαζικούς φορείς-σωματεία-συλλόγους  της Σάμου, όπου με αυτό καλούν σε πανσαμιακή απεργία στις 7.2.19.
Για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό διεκδικούμε:
     
Να κλείσει ΤΩΡΑ το Hot spot στη Σάμο και στα άλλα νησιά, να μην γίνει κανένα νέο σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού, να απεγκλωβιστούν και να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια άμεσα σε όποια χώρα επιθυμούν.
    
Εκφράζουμε αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες-μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες εντός και πέριξ του hotspot. Να καταργηθεί η απαράδεχτη συμφωνία κυβέρνησης- Ε.Ε.- Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας. Όχι στο δηλητήριο του ρατσισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας".

Ο βουλευτής ΚΚΕ Ν. Λέσβου και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Σταύρος Τάσσος δήλωσε για την κινητοποίηση: "Χαιρετίζω και δηλώνω τη συστράτευσή μου με τους φορείς της Σάμου που καλούν σε κινητοποίηση όλο το λαό του νησιού, στις 7 Φεβρουαρίου διεκδικώντας: Να κλείσει το hot spot, να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το νησί και να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και σε εξοπλισμό, στο νοσοκομείο και τις άλλες δομές υγείας του νησιού".

Απαιτείται μαζική συμμετοχή και αποφασιστικότητα στον αγώνα για να κλείσει το hotspot, τονίζει η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου (ΑΚΙΣ), προσθέτοντας ότι "η μαζική μας συμμετοχή στην πανσαμιακή απεργία της 7ης Φεβρουαρίου 2019 και η δυναμική μας παρουσία στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Θεμιστοκλή Σοφούλη, σηματοδοτεί έναν νέο αγώνα διεκδίκησης, αυτή τη φορά με μπροστάρη τον απλό κόσμο, προκειμένου να δοθεί αδιέξοδο στην άκρως επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το μεταναστευτικό ζήτημα στο νησί μας".


"Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο, διχασμένοι το απολύτως τίποτα", καταλήγει η δημοτική παράταξη ΑΚΙΣ. 

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com