AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

6 Φεβ 2019

Ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην Ε.Ε για το προσφυγικό στη Σάμο


Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο και τη δικαιολογημένη αντίδραση των κατοίκων εξαιτίας του υπερπληθυσμού προσφύγων και μεταναστών κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής μεταφέρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, καθώς η κατάσταση έχει φθάσει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Η παντελής έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης στους μετανάστες, η αύξηση της εγκληματικότητας και οι συρράξεις μεταξύ των αλλοδαπών αποτελούν πρωτόγνωρες εικόνες για τους κατοίκους του νησιού. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ζητά λύση για την ομαλή διαχείριση του προβλήματος και την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στη Σάμο, ενώ δεν παραλείπει να αναδείξει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση αυτή.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

"Την οργή της τοπικής κοινωνίας στη Σάμο έχει προκαλέσει η αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στο νησί λόγω του υπερπληθυσμού προσφύγων και μεταναστών. Οι κάτοικοι του νησιού κάνουν λόγο για τη διάπραξη ενός ανθρωπιστικού εγκλήματος, καθώς στο νησί βρίσκονται σήμερα περίπου 5.000 αλλοδαποί σε δομές χωρητικότητας 700 ατόμων. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες ενώ εξαιτίας της πολύμηνης παραμονής των παράτυπων μεταναστών στο νησί παρατηρείται αύξηση της παραβατικότητας.

Σε αυτό το κλίμα, δοκιμάζονται καθημερινά τα όρια των κατοίκων της Σάμου που βιώνουν πρωτόγνωρες κοινωνικές καταστάσεις. Τοπικοί φορείς καλούν εναγωνίως για την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, τη στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Αλλιώς ζητούν να κλείσει άμεσα το κέντρο φιλοξενίας. Σημειωτέον ότι, εξακολουθούν να καταφθάνουν στο νησί καθημερινά 60 - 70 άτομα ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

Δεδομένου ότι η Επιτροπή επανειλημμένως έχει καλέσει τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση της κατάστασης επί τόπου, κάνοντας, μεταξύ άλλων, αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων, ερωτάται η Επιτροπή: 

1. Πώς συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για τη διαχείριση του προβλήματος με σκοπό την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού;
2. Πού εντοπίζει τις σημαντικότερες ελλείψεις, αλλά και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο;".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com