AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

4 Φεβ 2015

Τι δήλωσε η Συμπαραστάτης του Πολίτη για το πρόβλημα της ανακύκλωσης


Η Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Σάμου, Έλενα Χουσνή, διαμεσολάβησε για το θέμα του οικολογικού προβλήματος που έφερε στην επιφάνεια το μέλος της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου, Αγαμέμνων Αγγελετόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, με αναφορά του προς τον Συμπαραστάτη του Δημότη Δήμου Σάμου, στις 7 Ιανουαρίου ο κ. Αγγελετόπουλος είχε ζητήσει να ενημερωθεί για τα εξής:

"1) Ποιες είναι οι ενέργειες του Δήμου Σάμου σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης, που για πολλά χρόνια δεν υφίσταται στο νησί μας.

2) Ποιες είναι οι ενέργειες του Δήμου Σάμου σχετικά με τον έλεγχο των επιχειρήσεων που υποχρεούνται, βάσει νομοθεσίας, να ελέγξουν υλικά προς ανακύκλωση (π.χ. τα καταστήματα πώλησης μπαταριών οχημάτων – σκαφών). Υφίσταται το προβλεπόμενο, βάσει νομοθεσίας, αρχείο αποθήκης μπαταριών και γίνεται η πώληση καινούργιας μπαταρίας με ταυτόχρονη παράδοση προς ανακύκλωση της παλαιάς;

3) Με ποια απόφαση στο χώρο της Μαυρογενείου Σχολής, πλησίον του 3ου Νηπιαγωγείου Σάμου, υπάρχουν εκατοντάδες λαμπτήρες φθορισμού και χαμηλής κατανάλωσης αποθηκευμένοι (δηλαδή πεταμένοι) στο ύπαιθρο. Ως γνωστό οι παραπάνω λαμπτήρες περιέχουν τοξικό υδράργυρο. Όλα αυτά έχουν γίνει κατά παράβαση του Π.Δ. 117/2004.

Με άλλη αναφορά του (υπ` αριθμ. 5/10-01-20015) ο ίδιος πολίτης αναφέρει τα εξής: «Παρακαλώ να επιληφθείτε αρμοδίως σχετικά με την παράνομη απόρριψη λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης και φθορισμού από όχημα με ένδειξη «Δήμος Βαθέος» σε χώρο εκτός ΧΥΤΑ. Ο χώρος αυτός είναι αδειοδοτημένος; Γιατί δεν λήφθηκαν πρόνοιες του ΠΔ 117/2004 σχετικά με τον χειρισμό των λαμπτήρων; Γιατί πετάγονται ανεξέλεγκτα από οποιονδήποτε διάφορα υλικά; Ποια μέτρα θα λάβετε;

Γιατί σε άλλο χώρο έχουν εναποθηκευτεί εκατοντάδες λάστιχα;"

Στην αναφορά του ο πολίτης καταθέτει φωτογραφικό υλικό τόσο από την εναπόθεση των λαμπτήρων στο χώρο της Μαυρογενείου Σχολής όσο και από τον χώρο στον οποίο μεταφέρθηκαν και σε σχετικό επισυναπτόμενο άρθρο του, που κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ, αναφέρει, για το χώρο στον οποίο έγινε η μεταφορά τους, τα εξής:

«Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια (ίσως) ως ανεξέλεγκτος χώρος απορριμμάτων, από οποιονδήποτε, αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες αποκομιδής των απορριμμάτων του Δήμου Σάμου, είναι επισκέψιμος από όποιον θέλει (ρακοσυλλέκτες) και από τα ίχνη που υπάρχουν διαπιστώνει κανείς ότι τα απορρίμματα κατά καιρούς σκεπάζονται με μηχανήματα. Τι είναι πεταμένα εκεί; Ψυγεία, τηλεοράσεις, κομπιούτερ, πάνελ από σκεπές, λάστιχα, βάρκες φουσκωτές, μπουκάλια, διάφορα πλαστικά και τώρα και λάμπες με τοξικό μόλυβδο».

Με αφορμή την κατάθεση των παραπάνω αναφορών, η Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Σάμου, Έλενα Χουσνή διαμεσολάβησε και κατέθεσε μια εκτενή αναφορά, η οποία καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα:


- Το θέμα της ανακύκλωσης στο Δήμο Σάμου βρίσκεται, κατά γενική διαπίστωση, σε εμβρυακό στάδιο. Πέραν της συμβάσεως που αφορά τα υλικά συσκευασίας και η οποία λήγει τον προσεχή Νοέμβριο του 2015, ετοιμάζεται από πλευράς του Δήμου Σάμου υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία «Φωτοκύκλωση» που θα αφορά τον Δημοτικό Φωτισμό. Θα πρέπει, ωστόσο, να επανεξεταστούν οι όροι υλοποίησης της τρέχουσας συμβάσεως για τα ΑΗΗΕ. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση ενός master plan που θα αφορά συνολικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων από το Δήμο Σάμου για το οποίο έχουν γίνει ενέργειες από πλευράς του Δήμου το τελευταίο χρονικό διάστημα.

- Δεν υπάρχει συλλογή στην πηγή. Παράλληλα διαπιστώνεται η ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων και τοξικών αποβλήτων σε όλο το νησί που δημιουργούν χωματερές εξαιρετικά επιβλαβείς και επικίνδυνες για την δημόσια υγεία. Κι αυτό, τη στιγμή που σύμφωνα με την νεότερη νομοθεσία ο Δήμος Σάμου μπορεί να κληθεί να πληρώσει εξαντλητικά πρόστιμα για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα οδηγήσουν στην παρακράτηση πόρων από τη χρηματοδότησή του.

- Επιβάλλεται η άμεση εκπόνηση σχεδίου για την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και η παύση εναπόθεσής τους σε μη αδειοδοτημένες περιοχές καθώς και η παράλληλη ενημέρωση των πολιτών για την μη ανεξέλεγκτη ρίψη τους σε διάφορα σημεία του νησιού όπου δημιουργούνται τοξικές χωματερές,
με τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

- Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΤΑ του Δήμου στερείται του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού προκειμένου να προβεί στην ορθή διαχείριση και έλεγχο λειτουργίας του ΧΥΤΑ, να παρακολουθεί τις υφιστάμενες συμβάσεις και να προετοιμάζει νέες προκειμένου να γίνει πράξη η ανακύκλωση στο νησί. Απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση των εργασιών για την ενεργοποίηση του ρεύματος που αφορά τα υλικά συσκευασίας, η τοποθέτηση των κάδων που δεν έχουν ακόμη δοθεί προς χρήση στους πολίτες και η άμεση ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την χρήση αυτών. Επίσης η ενεργοποίηση συμβάσεων για την ανακύκλωση ελαστικών, ελαίων – ορυκτελαίων (οικιακής ή δημοτικής χρήσης),

- Η ΟΕΔΑ δίνει την δυνατότητα στον ΧΥΤΑ να μετατραπεί σε μια μονάδα ολικής επεξεργασίας απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Απαιτείται, ωστόσο, η υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων που προβλέπονται από αυτήν, η υπογραφή συμβάσεων με τα πιστοποιημένα συστήματα ανακύκλωσης, η ένταξη του ΧΥΤ Αδρανών σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, η περίφραξη του χώρου που βρίσκεται δίπλα στον ΧΥΤΑ για την μη ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων, επικίνδυνων και μη και την προστασία των ανθρώπων (γυρολόγων) που αναζητούν σε αυτόν ανακυκλώσιμα, προς πώληση, υλικά.

- Η υλοποίηση της μονάδας κομποστοποίησης που προβλέπεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Βορείου Αιγαίου, αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα στα πλαίσια ενός στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων και θα μπορούσε να προταχθεί ως προτεραιότητα, εφόσον εξεταστούν οι εναλλακτικές λύσεις και γίνει η κοστολόγησή τους.

- Η ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων σε διάφορα σημεία του νησιού αποτελεί, πέραν της αισθητικής ρύπανσης, και ένα μέγιστο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αθροιστικά δημιουργεί μια πληγή που απειλεί την δημόσια υγεία και πλήττει τον τουρισμό του νησιού. Παράλληλα η μη ύπαρξη σχεδίου
διαχείρισης των απορριμμάτων και ανακύκλωσης δημιουργεί μεγάλη επιβάρυνση στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής του, δεδομένης και της μεταφοράς των απορριμμάτων από τη Δυτική Σάμου σε αυτόν. Η πρόσθετη επιβάρυνσή του κατά τους καλοκαιρινούς
μήνες, λόγω τουρισμού, συνεπάγεται επιπλέον επιβάρυνσή του. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να γίνει εκτίμηση του χρόνου ζωής και να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την μέγιστη δυνατή επιμήκυνση αυτού.

- Στα πλαίσια του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Σάμου θα πρέπει να προχωρήσει η ενοποίηση των κανονισμών των 4 πρώην Δήμων και να υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για την διαδικασία αποκομιδής των βαρέων (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κτλ). Προς αυτή την κατεύθυνση χρήσιμη θα ήταν ενδεχομένως η κατασκευή περιφραγμένων χώρων στις Δημοτικές Κοινότητες (προς αποφυγήν τεμαχισμού των συσκευών από τους γυρολόγους), ο επακριβής καθορισμός της διαδικασίας συλλογής των βαρέων και η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με αυτά.

- Σκόπιμο, τέλος, θα ήταν να τεθεί υπόψη των πολιτών (Επιτροπή Διαβούλευσης) ο σχεδιασμός του Δήμου για την διαχείριση των απορριμμάτων, όταν ολοκληρωθεί, και να ενεργοποιηθεί κάθε υπάρχων μηχανισμός ευαισθητοποίησης των πολιτών με την συνδρομή των ενεργών πολιτών και των ομάδων που δραστηριοποιούνται στον εθελοντισμό, και όχι μόνο, στο νησί της Σάμου.

- Τέλος απαιτείται η εκπαίδευσης των υπαλλήλων που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας στο Δήμο Σάμου για την ασφαλή, για την υγεία τους, αποκομιδή των επικίνδυνων αποβλήτων και η παροχή σε αυτούς όλων των αναγκαίων προστατευτικών μέσων, όπου προβλέπεται από την νομοθεσία (γάντια, μάσκες κτλ).

Δείτε το αναλυτικό έντυπο διαμεσολάβησης της Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Σάμου, Έλενας Χουσνή για αυτό το οικολογικό θέμα: