AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Μαΐ 2018

Επτά ημέρες την εβδομάδα ανοιχτό έως 31/10 το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣΣ

Φωτογραφίες: Ε.Ο.Σ.Σ.

Ανοιχτό καθημερινά, επτά ημέρες την εβδομάδα, θα είναι κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου το Μουσείο Οίνου του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ.), στο Μαλαγάρι.

Συγκεκριμένα, από τις 15 Μαΐου έως και τις 31 Οκτωβρίου θα είναι επισκέψιμο από Δευτέρας έως και Σάββατο από τις 10 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα, ενώ και τις Κυριακές θα παραμένει ανοικτό από τις 9.30 έως και τις 17.00.

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στεγάζεται σε ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού λειτουργούσε ως οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο.


Μετατράπηκε σε Μουσείο το 2005 και από τότε φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί: Από τους ορεινούς αμπελώνες και τις πεζούλες, τη χειρωνακτική εργασία, τον τρυγητό και το πατητήρι, την οινοποίηση και την παλαίωση, ώς τις μεγάλες ξύλινες οινοδεξαμενές του περασμένου αιώνα, τις συλλεκτικές φιάλες, παλαιές φωτογραφίες και στοιχεία καταγραφής της παραγωγής, τα σκεύη και εργαλεία βαρελοποιίας, παλαιά μηχανήματα οινοποίησης, καθώς και μια σειρά βραβεύσεων και διακρίσεων.









Η διαρρύθμισή του, αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής επιστήμης, ταξιδεύει τον επισκέπτη στην πατροπαράδοτη για τη Σάμο αμπελοκαλλιέργεια. Περιγράφει μέσω εκθεμάτων όλη την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού. Η παραδοσιακή οινοποίηση, τα εργαλεία, οι δεξαμενές, τα όργανα χημείου και η κατασκευή βαρελιών ζωντανεύουν μέσω εκθεμάτων που φτάνουν σε βάθος χρόνου ενός αιώνα και πλέον.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των αμπελιών σε πεζούλες ξερολιθιάς. Οι τεράστιες ξύλινες δεξαμενές, από τα πιο επιβλητικά εκθέματα, ήταν σε χρήση μέχρι πριν λίγες δεκαετίες.

Το Μουσείο Οίνου είναι επισκέψιμο στο κοινό με αντίτιμο εισιτηρίου 2 ευρώ, ενώ γίνονται και οινογευστικές δοκιμές. Εκεί λειτουργεί και πλήρως εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος.

Φωτογραφίες: Ε.Ο.Σ.Σ.


Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com