Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
|
Και στο προσφυγικό αναφέρθηκε στην εκτενή ομιλία του στη Μυτιλήνη το βράδυ της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Από το βήμα του 14ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Β. Αιγαίου, αναγνώρισε τις δυσκολίες και τις ελλείψεις και είπε ότι "στόχος μας είναι να τις αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά γίνεται, και να προσφέρουμε στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται να έχουν".
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, "βασικό πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Αυτό σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην Πρώτη Υποδοχή και περισσότερους χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων. Συγκεκριμένη επικέντρωση των Επιτροπών Προσφυγών στα νησιά, περισσότερους διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία.
Κι ακόμα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, και τα οποία αφορούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες, όσο και τους πρόσφυγες. Στην κατεύθυνση αυτή, το αναπτυξιακό πρόγραμμα εστιάζει σε έργα υποδομής που θα μείνουν, αλλά και σε παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Έργα υποδομής που έχουν σχέση με το προσφυγικό, τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα, όπως, για παράδειγμα, το αποχετευτικό δίκτυο της Μόριας και η θεσμοθέτηση της παροχής αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο".
"Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τη δολοφονική, επιθετική συμπεριφορά κατά των προσφύγων, και φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. "Όταν ελάχιστοι -ευτυχώς- εντός του νησιού, καθοδηγούμενοι από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ίδια την ιστορία αυτού του νησιού και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας, οργανώνοντας μια δολοφονική επιχείρηση μίσους, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι παππούδες και οι γιαγιάδες πολλών Λέσβιων, όταν έφτασαν, κυνηγημένοι από τη φωτιά και την καταστροφή, με βάρκες από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, τον Τσεσμέ, για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, να ξαναστηθούν στα πόδια τους, να επανενωθούν με τους χαμένους συγγενείς τους. Τη σημαία της πατρίδας μας την ξανασήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι άνδρες και οι γυναίκες του ΕΑΜ, που ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου από το ναζισμό. Οι Λέσβιοι αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους βαρύ τίμημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού.
Η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη χώρα μας προστατεύουν τα δικαιώματα και τιμωρούν τους παραβάτες. Ειδικότερα αυτούς που επιδιώκουν ακόμα και να βλάψουν σωματικά γυναίκες και παιδιά" ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Κατά τα λοιπά, για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιουλίου 2018, ενώ δεσμεύθηκε να εξεταστούν οι προϋποθέσεις, κατόπιν αιτημάτων, για την ένταξη και των καυσίμων.
Όπως είπε, "στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι αναπτυξιακές δυνατότητες που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν δυναμικά, ώστε να αυξηθούν η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα συνολικά, μαζί με την φροντίδα του περιβάλλοντος, τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις των παρεμβάσεων τόσο των κρατικών πολιτικών, όσο και της δραστηριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού".
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στον 1ο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά 9 προτάσεις, εκ των οποίων οι 4 αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, οι 3 τον τομέα της αγροτοδιατροφής και οι άλλες 2 τον τομέα των υπηρεσιών.
Επίσης, με το πρόγραμμα "Επιχειρούμε έξω", προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.
Ήδη 11 επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 455.000 ευρώ, ενώ στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης 10 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.
"Αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, το υπουργείο Οικονομίας δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά μας" είπε ο Πρωθυπουργός.
Όπως υποστήριξε, τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, συνάντησαν μεγάλη επιτυχία:
"Στο Ειδικό αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, εντάσσονται σε άλλα προγράμματα.
Έτσι, χρηματοδοτούνται έργα υποδομών σε όλους τους τομείς - στην ύδρευση, την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών" σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πρόσθεσε ότι στους Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν παραχωρηθεί από το 2017 ως τώρα επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορούν την κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και την ενίσχυση μικρών νησιωτικών δήμων.
Αναφέρθηκε και στις μελέτες και τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης ιστορικών μνημείων, στη Λέσβο, τη Λήμνο, τον 'Αη Στράτη, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ αναφορικά με τις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού στα νησιά της Περιφέρειας μίλησε, μεταξύ άλλων, και για το "Φεστιβάλ Ηραία Πυθαγόρεια".
Στον τομέα της Υγείας, ο Πρωθυπουργός μίλησε για το Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020, στο οποίο, με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έχουν ενταχθεί τα νοσοκομεία Μυτιλήνης, Ικαρίας, Λήμνου και Σάμου.
"Η αύξηση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού είναι μια γενική κυβερνητική κατεύθυνση. Από το 2015 στα πέντε νοσοκομεία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου έχουν δημιουργεί 94 νέες θέσεις γιατρών, από τις οποίες έχουν ως τώρα πληρωθεί οι 32. Έχουν επίσης γίνει 56 προσλήψεις μόνιμου λοιπού προσωπικού" είπε ο κ. Τσίπρας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ