AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Μαΐ 2019

Ο Όμιλος "Doryssa" για την τουριστική εικόνα της Σάμου


Την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι της Σάμου, αλλά και γενικότερα την εικόνα που δίνει το νησί  προς τους επισκέπτες του, σχολιάζει ο ξενοδοχειακός όμιλος "Doryssa", με αφορμή το πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ψυχοφαρμακολογίας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Doryssa Seaside Resort" στο Πυθαγόρειο.

Το συνέδριο φιλοξενήθηκε εκεί με πρωτοβουλία του σαμιακής καταγωγής προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Ψυχοφαρμακολογίας, Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής, Ιωάννη Χατζημανώλη.

Ο όμιλος "Doryssa" αναφέρει σχετικά με τη διοργάνωση του συνεδρίου και την εικόνα του νησιού τα εξής: "Καταβάλαμε υπέρτατες προσπάθειες για την πραγματοποίηση του Διεθνούς αυτού Συνεδρίου και για την άψογη εξυπηρέτηση των (400) συνέδρων - ιατρών, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές όχι μόνο του Πυθαγορείου αλλά και ολόκληρης της Σάμου και να δώσουν ώθηση στον τουρισμό του υψηλού αυτού επιπέδου. 

Οι προσδοκίες των συνέδρων ήταν μεγάλες μιας και θα επισκέπτονταν όχι μόνο έναν πανέμορφο τόπο αλλά και έναν τόπο με πλούσια ιστορία, αφού γνώριζαν ότι από το 1992, η UNESCO έχει συμπεριλάβει το Πυθαγόρειο και τον Αρχαιολογικό Χώρο του Ηραίου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που στην Ελλάδα περιλαμβάνει (18) συνολικά μνημεία μεταξύ των οποίων ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης και η Αρχαία Ολυμπία.

Η απογοήτευσή τους ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσαν ότι το Ευπαλίνειο ήταν κλειστό λόγω έλλειψης υπαλλήλων, το Κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη επίσης, ενώ ο εξωτερικός χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου ήταν «πνιγμένος» στα αγριόχορτα. Αρνητικά σχολιάστηκε ακόμα, η μορφή που έχει πάρει ο οικισμός με την ανεξέλεγκτη χρήση φωτεινών επιγραφών, τις κάθε άλλο παρά παραδοσιακές πέργκολες, την αναρχία στην διαμόρφωση των καταστημάτων και των προσόψεων των κτηρίων, την ανεξέλεγκτη κίνηση και στάθμευση των τροχοφόρων.

Βρεθήκαμε στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να δικαιολογήσουμε θέματα που δεν εξαρτώνται από τη θέλησή μας.  

Γνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου και τις τοπικές αρχές για την επίλυση αυτών των θεμάτων. Φαίνεται όμως πως αυτό δεν είναι αρκετό. Σε ένα κράτος που περνάει ίσως την χειρότερη οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας του, σε μια όλο και πιο ανταγωνιστική τουριστική αγορά δεν υπάρχουν περιθώρια για δικαιολογίες. 

Οι τόποι που προσφέρουν ήλιο και θάλασσα είναι πολλοί και ο πελάτης έχει αμέτρητες επιλογές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν θέλουμε το νησί μας να επιβιώσει, αν θέλουμε οι νέοι μας να μένουν στον τόπο τους και να βρίσκουν δουλειά αν θέλουμε να μην συγκεντρώνουμε μόνο τους τουρίστες εκείνους που ψάχνουν για το πιο φθηνό, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας έχουν απλόχερα δοθεί και να κάνουμε τη Σάμο προορισμό.  

Η ιστορικότητα του τόπου, ο Πολιτισμός, οι παραδόσεις μας, το Σαμιώτικο κρασί, τα τοπικά γεωργικά προϊόντα, η γαστρονομία μας, η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, η ναυπηγική τέχνη, τα εξωκκλήσια, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια μας, τα δάση και τα βουνά μας, η χλωρίδα, η πανίδα, η αυθεντικότητα και η ευγένεια των κατοίκων είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία εκείνα που κάνουν το νησί μας μοναδικό. 

Αν καταλάβουμε τι σημαίνει να ζούμε και να εργαζόμαστε σε έναν τόπο που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η μορφή των κτηρίων μας θα αλλάξει. Δεν θα καταστρέφουμε τις όμορφες πέτρινες προσόψεις για να δημιουργήσουμε τζαμαρίες και δεν θα τις γεμίζουμε ακαλαίσθητες επιγραφές. Δεν θα χρειαζόμαστε κανένα Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και καμία Αρχαιολογική Υπηρεσία να παίζουν τον ρόλο του Χωροφύλακα για να μην θυσιάζουμε το όμορφο και παραδοσιακό στο βωμό της ευκολίας.

Οι δρόμοι μας θα αλλάξουν όψη, οι κήποι μας και τα καταστήματά μας θα γεμίσουν φυτά και λουλούδια και δεν θα πίνουμε τον καφέ μας «θαυμάζοντας» τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλα που σταθμεύουν στην προκυμαία ή τα αυτοκίνητα τροφοδοσίας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Αν καταλάβουμε πόσο όμορφα είναι τα χωριά μας με τα παλιά σπιτάκια και τους φιδωτούς δρόμους δεν θα πετάμε τις ξύλινες πόρτες και τα ξύλινα παράθυρα, δεν θα επενδύουμε τις προσόψεις με πλακάκια, δεν θα καταστρέφουμε τις όμορφες σιδεριές.

Αν καταλάβουμε πόσο όμορφα είναι τα ασβεστωμένα εκκλησάκια με τα τσιμεντένια δάπεδα, τις ξύλινες πόρτες και τα παλιά τέμπλα, δεν θα τους τοποθετούμε πόρτες αλουμινίου και πλακάκια για να τα επισκευάσουμε. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια μας σωστά διατηρημένα μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για θρησκευτικό τουρισμό. 

Αν δεν πετάμε αυτοκίνητα, παλιά πλυντήρια και ψυγεία και άλλα σκουπίδια στα δάση και τις ρεματιές, οι περιπατητές θα επιστρέψουν στο νησί.

Αν καταλάβουμε τη σημασία της αυθεντικότητας και της ευγένειας θα αποκτήσουμε φανατικούς φίλους και δεν θα χρειάζεται να παρακαλάμε και να χαμηλώνουμε το κεφάλι και τις τιμές για να γεμίσουμε τα δωμάτια των καταλυμάτων μας με τους «φτηνότερους» τουρίστες.

Το ξενοδοχείο «Doryssa» λειτουργεί φέτος για τεσσαρακοστή τρίτη σεζόν. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την ποιότητά μας. Οι φιλοξενούμενοί μας δεν περιορίζονται στους χώρους των εγκαταστάσεων μας. Δεν επισκέπτονται μόνο το κοντινό Πυθαγόρειο αλλά περιηγούνται ολόκληρο το νησί. 

Επενδύουμε μόνο στη Σάμο με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων τουριστών και μάλιστα υψηλότερου οικονομικού επιπέδου. Είναι όμως προφανές ότι οι τουρίστες που μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα, πρέπει να έχουν και αντίστοιχες παροχές. 

Θεωρούμε λοιπόν ότι έχει φτάσει πλέον η στιγμή να αποφασίσουμε ο καθένας μόνος του αλλά και όλοι μαζί, ποιες είναι οι προσδοκίες μας για το μέλλον του τόπου μας, να αφήσουμε πίσω τις πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα και μας οδήγησαν στο σημείο όπου έχουμε φτάσει. 

Ας θέσουμε νέους στόχους, ας παραδειγματιστούμε από άλλα νησιά και ας εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός καινούργιου μοντέλου τουρισμού για τη Σάμο.

Ο όμιλός μας θα είναι πρωτεργάτης και αρωγός σε κάθε καλή προσπάθεια".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com