AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Οκτ 2019

Τρίωρη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών στη Σάμο στις 21/10


Η Ε.Λ.Μ.Ε Σάμου καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου.

Την ημέρα εκείνη εκδικάζεται η υπόθεση της αναπληρώτριας δασκάλας που διώκεται από Σύλλογο Γονέων Δημοτικού Σχολείου για τη στάση της υπέρ της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση των εκπαιδευτικών της Ε.Λ.Μ.Ε Σάμου:

"Τη Δευτέρα 21/10/2019 δικάζεται μια συνάδελφός μας της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης. Το αδίκημά της ήταν ότι πίστευε ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν θέση στο σχολειό, άσχετα από το χρώμα της επιδερμίδας τους, τη θρησκεία τους, την οικονομική κατάσταση των γονιών τους. 

Πίστευε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να υψώνουν τείχη ανάμεσά τους κι ότι μπορούν όλα μαζί να φτιάξουν ένα καλύτερο κόσμο. 

Πίστευε ότι ένα παιδί μπορεί να βοηθήσει ένα άλλο αγκαλιάζοντάς το και να το κάνει να ξεχάσει έστω και για λίγο την πείνα, τις κακουχίες, τις βόμβες του πολέμου, το θάνατο. 

Πίστευε τέλος ότι όλα αυτά είναι το πρώτο και το πιο σπουδαίο μάθημα που πρέπει να κάνει κάθε σχολειό, κάθε Δάσκαλος. 

Κι αυτό έκανε, μίλησε στην τάξη της για τα «άλλα παιδιά» που επρόκειτο να έρθουν στο σχολείο τους και κάλεσε τα παιδιά της να τα αγκαλιάσουν.

Κι αυτό το αδίκημα έθιξε την τιμή και την υπόληψη κάποιων γονιών και για να τους αποκαταστήσει πρέπει η Δασκάλα να πληρώσει 50.000 ευρώ. Κάποιους γονείς που δεν έστελναν για βδομάδες πέρυσι τα παιδιά τους στο σχολειό για να μη μολυνθούν από τα «άλλα παιδιά». Γιατί αυτά ζούσαν σε άθλιες συνθήκες στη βροχή, στο κρύο και στα μικρόβια. Τι κι αν οι υπεύθυνοι διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος, υπήρχαν γονείς με διαφορετική θρησκεία, διαφορετικό χρώμα στο δέρμα, υπήρχε ο φόβος του «άλλου». 

Σήμερα λοιπόν που 6.000 περίπου πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί μας, ζουν σε άθλιες συνθήκες, που όσο περνά ο καιρός γίνονται χειρότερες βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με το ερώτημα : τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους; Δεν ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης και ιμπεριαλιστικών πολέμων. Δεν ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τους κρατά περιορισμένους στα νησιά ώστε να ελέγχονται καλύτερα για να μην περάσουν τα σύνορά της. Δεν ξεχνάμε ότι όλες οι κυβερνήσεις τους αναγκάζουν να ζουν σε συνθήκες γκέτο, χωρίς να φροντίζουν για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Και τέτοιες συνθήκες εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε γεγονότα σαν κι αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες, όπου το αδιέξοδο και η απόγνωση παίρνουν το πάνω χέρι από τη λογική. 

Δεν ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες υγείας, αποδυναμωμένες από την υποχρηματοδότηση των κυβερνήσεων, που μόνο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων μπορούν και λειτουργούν, επιβαρύνονται περισσότερο και στις πλάτες του προσωπικού πέφτουν μεγαλύτερα βάρη. Νομίζουμε ότι μόνη λύση είναι η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους ανθρώπους αυτούς ώστε όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό να μπορούν να το κάνουν κι όσοι θέλουν να μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα, αναζητώντας εργασία κι έχοντας όλα τα δικαιώματα που δικαιούται κάθε άνθρωπος.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε το φόβο για τη διαφορετικότητα ή το φυλετικό μίσος να επικρατούν. Δεν πρέπει οι λίγες ξενοφοβικές φωνές να σκεπάζουν τη συνολική στάση των Σαμιωτών, που έχουν σταθεί δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους και τους έχουν στηρίξει. Για το λόγο αυτό συμπαραστεκόμαστε στη συνάδελφό μας. Γιατί έδωσε ένα μάθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Γιατί θεώρησε ότι ο ρόλος της δεν είναι μόνο η διδασκαλία γραμματικών κανόνων κι αριθμητικών πράξεων αλλά η διαμόρφωση ώριμων δημοκρατικών πολιτών. Και μαζί μ’ αυτήν εκτιμούμε ότι διώκεται κάθε εκπαιδευτικός.

    • Να αποσυρθούν τώρα οι κατηγορίες από τη συνάδελφο.
    • Η παιδαγωγική ελευθερία δεν ποινικοποιείται.
    • Όχι στο διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση τη φυλή, τη θρησκεία και το χρώμα."

Σημειώνεται ότι η στάση εργασίας έχει προκηρυχτεί από την  Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30 στα Δικαστήρια Σάμου.

Η ΑΔΕΔΥ Σάμου εξέφρασε και αυτή τη συμπαράστασή της στη δασκάλα, εκδίδοντας μάλιστα την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Τη Δευτέρα 21 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί η εκδίκαση της αγωγής του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος για 50.000 ευρώ ενάντια στη δασκάλα που κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά στο εν λόγω σχολείο είχε στοχοποιηθεί επειδή υπερασπίστηκε έμπρακτα το δικαίωμα που έχει κάθε παιδί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος ή θρησκείας να μορφωθεί και να πάει σχολείο.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ούτε η συγκεκριμένη συναδέλφισσα είναι μόνη, ούτε όποιος άλλος συνάδελφος βρεθεί σε παρόμοια θέση. Παρ’ όλο που η αγωγή, με απαίτηση μάλιστα αποζημίωσης 50.000 ευρώ, στρέφεται εναντίον της συναδέλφισσας, την αντιμετωπίζουμε σαν να στρέφεται ενάντια σε όλους τους δημόσιους υπάλληλους του νησιού.

Καλούμε σε συγκέντρωση έξω απ’ τα δικαστήρια Σάμου τη Δευτέρα 21/10/2019 στις 11.30, ώστε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας και την απαίτηση να δικαιωθεί η συναδέλφισσά μας. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής όλων  των συναδέλφων προκηρύχθηκε στάση εργασίας 11.00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου απ’ την ΑΔΕΔΥ για όλο το δημόσιο στο νησί της Σάμου.

Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό. Τα σχολεία πρέπει να θωρακιστούν από αντιλήψεις και πράξεις που παραβιάζουν τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των παιδιών στη μόρφωση. Πρέπει, επίσης, όλοι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, όλοι οι εργαζόμενοι, οι γονείς και οι μαθητές των σχολείων μας να απομονώσουν αυτούς που θέλουν να σέρνουν σε δικαστήρια όποιον υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτά, όποιον δηλαδή έχει διαφορετική άποψη απ’ τη δική τους.

Η Ε.Γ. του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει απερίφραστα κάθε επιθετική συμπεριφορά απέναντι στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που επιτελούν το λειτούργημα του δασκάλου, καθώς και κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής τους είτε με νομικούς είτε με άλλους τρόπους.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση πως τέτοιες αδιανόητες για την εκπαιδευτική κοινότητα ενέργειες δεν μας τρομάζουν.

·        Δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού να μορφωθεί, πόσο μάλλον των παιδιών θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

·        Ζητάμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα η αγωγή.

·        Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς του νησιού, καθώς και τα εκπαιδευτικά σωματεία όλης της χώρας να στηρίξουν τη συναδέλφισσα.

·        Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους αρμόδιους φορείς του να πάρουν θέση και να υπερασπιστούν όλους τους εκπαιδευτικούς που στοχοποιούνται ή διώκονται για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

Βρισκόμαστε στο πλευρό της συναδέλφισσάς μας, όπως και κάθε άλλου συναδέλφου που τυχόν θα βρεθεί στη θέση της! Όλοι στη συγκέντρωση έξω απ’ τα δικαστήρια Σάμου τη Δευτέρα 21/10/2019 στις 11.30 π.μ. "

Την εκπαιδευτικό στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Δείτε τη σχετική ανακοίνωση του Ε.Κ.Σ:

"Η αγωγή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Βαθέως που ζητάει και αποζημίωση 50.000€ από την δασκάλα που υπερασπίστηκε το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, εκδικάζεται την Δευτέρα 21 Οκτώβρη. 

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου για άλλη μια φορά καταδικάζει και  καταγγέλλει την ενέργεια αυτή σε όλους τους εργαζόμενους του νομού μας και ζητά να αποσυρθεί. 

Συμπαραστεκόμαστε και υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη συνάδελφο δασκάλα που εκτελούσε το χρέος της για το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας, γλώσσας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τα ξεχωρίζει.

Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους, όλους τους μαζικούς φορείς της Σάμου και όλο των λαό των νησιών μας να καταδικάσει την ενέργεια αυτή, να εκφράσει την συμπαράσταση του στην δασκάλα και ν’ απαιτήσει την απόσυρση της αγωγής. 

Τους καλούμε ν’ απομονώσουν όλους αυτούς που θέλουν να σέρνουν στα δικαστήρια όποιον υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών στη μόρφωση και σε όποιον έχει διαφορετική άποψη απ’ τη δική τους.

Τους καλούμε να είμαστε στο πλευρό της δασκάλας, στις 11.00 π.μ. στο δικαστήριο Σάμου 

Ζητάμε να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η αγωγή

Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους αρμόδιους φορείς του να πάρουν θέση και να υπερασπιστούν όλους τους εκπαιδευτικούς που στοχοποιούνται ή διώκονται για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση."

Στο πλευρό της εκπαιδευτικού τάσσονται επίσης οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών Σάμου-μέλη της Ο.Γ.Ε, οι οποίοι εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση συμπαράστασης:

"Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες γυναικών Σάμου μέλη της ΟΓΕ  εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας  στην δασκάλα του σχολείου Άνω Βαθέως που δικάζεται επειδή έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή μίλησε στους μαθητές για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην μόρφωση, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα, θρησκεία.

Είναι αδιανόητο να βρεθούν δικαστές που θα καταδικάσουν εκπαιδευτικό επειδή διδάσκει τις ανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, θα πρέπει να καλλιεργούνται από όλους και να αναδεικνύονται ως τη θωράκιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του ανθρώπινου πολιτισμού. 

Καλούμε του γονείς να μετατρέψουν την δικαιολογημένη ανασφάλεια που νιώθουν  από την άσχημη κατάσταση και τα προβλήματα που δημιουργεί ο μαζικός εγκλωβισμός προσφύγων, σε διεκδίκηση για να κλείσει το hotspot να μην ανοίξει άλλο στο νησί, να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά, να καταργηθεί η απάνθρωπη συμφωνία με την ΕΕ, να πάνε οι άνθρωποι αυτοί στον προορισμό που θέλουν. 

Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα, ανεξαιρέτως, τα παιδιά, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχια και πολέμους.

Γινόμαστε ασπίδα προστασίας σε όσους διώκονται στον αγώνα για τις ανθρώπινες αξίες.

Ζητάμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα η αγωγή.

Βρισκόμαστε στο πλευρό της αναπληρώτριας δασκάλας η οποία δεν είναι μόνη σε αυτόν τον κοινό αγώνα"

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com