AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Οκτ 2019

Να φύγουν ζητούν οι αιτούντες άσυλο - Νέες αφίξεις, νέο "καμπανάκι" Στάντζου

Φωτογραφία αρχείου

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν το τελευταίο διήμερο στη Σάμο από αιτούντες άσυλο, που ζητούν την αναχώρησή τους από το νησί.

Την Πέμπτη, έκαναν συγκέντρωση μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Μάλιστα, για προληπτικούς λόγους, οι εργαζόμενοι σε αυτό εκκένωσαν τις δομές όπου προσέφεραν τις υπηρεσίες τους.

Ακολούθησε πορεία των αιτούντων άσυλο, με συνθήματα όπως "Ελευθερία", και επιστροφή τους το μεσημέρι στο ΚΥΤ, υπό τη διακριτική παρακολούθηση της αστυνομίας.

Και το βράδυ της Τετάρτης, πολλοί ήταν οι αιτούντες άσυλο που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Θεμιστοκλή Σοφούλη. Επρόκειτο για όσους διέμεναν στο τμήμα του καταυλισμού που κάηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ενώ πολλοί από αυτούς ζουν σε υπαίθριους χώρους μέσα στην πόλη της Σάμου.

Για "εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης" έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο δήμος Ανατολικής Σάμου, που επιπλέον ανέφερε: "Η υπομονή των κατοίκων δοκιμάζεται καθημερινά. Πλέον έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του υπερπληθυσμού και των πολλών εθνικοτήτων που στοιβάζονται στην παραγκούπολη. Γυναίκες και παιδιά φοβούνται, κατά δήλωσή τους, να επιστρέψουν στο Hot-Spot σε ενδεχόμενο νέων επεισοδίων. Οι αρμόδιες κρατικές Αρχές οφείλουν να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας τόσο των κατοίκων, όσο και των μεταναστών-προσφύγων και να προβούν σε άμεση και μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας".

Και σε δηλώσεις του το πρωί στον Ant1, ο Γιώργος Στάντζος τόνισε πως η Σάμος έχει αποσταθεροποιηθεί και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να μεταφερθούν οι πρόσφυγες-μετανάστες στην ενδοχώρα.

"Μετράμε αντίστροφα τις ώρες για να συμβεί κάτι πολύ άσχημο" προειδοποίησε, σημειώνοντας πως οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές αυξάνονται, ενώ οι εκροές γίνονται με το σταγονόμετρο.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου επισήμανε πως "αν η Ευρώπη θέλει να ανακόψει τις προσφυγικές ροές, θα πρέπει να πάει στην τουρκική ακτογραμμή" και επανέλαβε ότι το Κέντρο Υποδοχής στη Σάμο είναι 680 θέσεων κι ο αριθμός των προσφύγων φτάνει τους 6.000.

"Οι κάτοικοι της Σάμου έχουν εξαντληθεί. Χρειάζονται άμεσα μέτρα, κανείς δεν μπορεί να μας κουνάει το δάχτυλο" είπε με νόημα ο δήμαρχος.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη-Συντονιστικό Μετανάστευσης (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.), στη Σάμο την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου έφθασαν παράνομα άλλοι 127 αλλοδαποί, ενώ δεν αναχώρησε κανείς. Έτσι πλέον στο ΚΥΤ είναι 5.968 και συνολικά στο νησί 6.206.


Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην εβδομαδιαία ανασκόπησή της για τη Σάμο αναφέρει:

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

My Samos Blog με πληροφορίες από ΑΜΠΕ