AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Δεκ 2014

Πρωτοποριακό πρόγραμμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης συντονίζεται από τη Σάμο


Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στο Καρλόβασι της Σάμου συντονίζει ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο με θέμα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Πρόκειται για το ερευνητικό έργο NOMAD  (“Policy Formulation and Validation through non moderated crowdsourcing”) και σε αυτό συμμετέχουν επίσης το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το Ερευνητικό Κέντρο "Δημόκριτος" και η Google.

Οι πιλοτικές εφαρμογές του NOMAD παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε σχετική ημερίδα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.  

Η ημερίδα ήταν η τρίτη κατά σειρά από μια σειρά συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των πιλοτικών εφαρμογών που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου, σε θέματα υγείας, ενέργειας και ανοιχτών δεδομένων, κ.α. σε εκπροσώπους επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων και μελών μη κυβερνητικών οργανισμών.

Παρουσίαση του NOMAD στο Ελληνικό και Αυστριακό Κοινοβούλιο

Το NOMAD αποτελεί ένα ερευνητικό έργο πληροφορικής στο πεδίο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο.

Συντονιστής του έργου είναι το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στη Σάμο, ενώ υλοποιείται από μια ομάδα συνολικά 9 ευρωπαϊκών φορέων: το Ε.Κ.E.Φ.Ε "Δημόκριτος", το Ελληνικό και Αυστριακό Κοινοβούλιο, το Ινστιτούτο Fraunhofer IGD Γερμανίας, και οι επιχειρήσεις Google, Athens Technology Center (ATC), Kantor Qwentes και Critical Publics.

Στο πλαίσιο του έργου έχει αναπτυχθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία απευθύνεται σε φορείς λήψης αποφάσεων προκειμένου να τους επιτρέπει να κατανοήσουν τις απόψεις, τα επιχειρήματα και τις ανάγκες των πολιτών, όπως αυτά εκφράζονται στον παγκόσμιο ιστό, ώστε να τα λάβουν υπόψιν κατά τη χάραξη μιας πολιτικής, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ανοιχτή και συνεργατική διακυβέρνηση.

Η πλατφόρμα βασίζεται στη χρήση τεχνικών εξόρυξης δεδομένων από πηγές του διαδικτύου (ιστοσελίδες, blogs, λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης) και άντλησης του περιεχομένου που πιθανόν να συσχετίζεται με μια υφιστάμενη ή μελλοντική πρόταση πολιτικής.

Τα εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί στα τρία χρόνια υλοποίησης του έργου παρέχουν δυνατότητες προηγμένης αναζήτησης, αυτόματου εντοπισμού της επιχειρηματολογίας των πολιτών και εξαγωγή του δημόσιου αισθήματος όπως αποτυπώνεται στις άτυπες διαβουλεύσεις που διεξάγονται καθημερινά στον παγκόσμιο ιστό.

Τα αποτελέσματα παρέχονται στο χρήστη του συστήματος με έναν εύληπτο τρόπο,  μέσω της οπτικοποίησης συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων.


Η μεθοδολογία και τα εργαλεία του NOMAD, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης των, παρουσιάστηκαν και αξιολογήθηκαν σε τρεις διαδοχικές συναντήσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα στο Ελληνικό και στο Αυστριακό Κοινοβούλιο (12, 18 και 25 Νοεμβρίου).

Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν συνολικά 60 άτομα, ανάμεσα τους κοινοβουλευτικά στελέχη, επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών και κομμάτων, δημοσιογράφοι, μέλη ΜΚΟ, σύμβουλοι επιχειρήσεων.

Σημαντική ήταν η εκπροσώπηση του Ελληνικού δημόσιου τομέα, αφού παρευρέθηκαν φορείς όπως η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, 5 Υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας), η Γενική Γραμματεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Δήμος Αθηναίων, η συνεισφορά των οποίων ήταν η σημαντική στη συζήτηση για την υιοθέτηση και αξιοποίηση εργαλείων πληροφορικής όπως το NOMAD, στις καθιερωμένες διαδικασίες τους. 

Με την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου, ξεκινάει η τελική φάση του έργου κατά την οποία πιθανοί χρήστες καλούνται να δοκιμάσουν ελεύθερα την πλατφόρμα του NOMAD (διαθέσιμη εδώ) σε οποιαδήποτε θέμα του ενδιαφέροντός τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες των ανωτέρω συναντήσεων έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δοκιμαστική χρήση των εργαλείων σε θέματα της επικαιρότητας, όπως η παιδεία, το τραπεζικό σύστημα, αγροτουρισμός, δικαστικό σύστημα, αμυντικά θέματα, κτλ.

Ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και συντονιστής του έργου NOMAD δήλωσε σχετικά: "Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι στο Πανεπιστημίου Αιγαίου που μια νέα ερευνητική προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει τη δημιουργία πολιτικής με τη συμμετοχή των πολιτών, μέσα από  την επεξεργασία μεγάλου όγκου ανοικτών δεδομένων – κάτι που είναι αδύνατο να γίνει με ανθρώπινη προσπάθεια. Το επιστημονικό πεδίο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κάνει έτσι, σε διεθνές επίπεδο, ένα ακόμη βήμα προς τη λήψη αποφάσεων πολιτικής με βάση τα δεδομένα - και όχι με βάση την άποψη των διοικούντων και μόνο".

Περισσότερες πληροφορίες για το NOMAD και υλικό από τις σχετικές εκδηλώσεις στο http://nomad-project.eu καθώς και στη σελίδα του NOMAD στο Facebook.

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε περαιτέρω για το NOMAD μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αγγελική Ανδρουτσόπουλου, Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου μέσω e-mail στο ag.andr@aegean.gr