AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Δεκ 2014

Χρηματοδότηση νέων έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σάμο

 

Αίρεται η ενεργειακή απομόνωση για τη Σάμο και άλλα 17 ελληνικά νησιά με το πρόγραμμα που ανέλαβε να προωθήσει η Δ.Ε.Η, για την παραγωγή νέας ισχύος, την αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, κατά την περίοδο 2014-2019.

Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ε.Τ.Επ), με συνολικό ποσό 190 εκατομμυρίων ευρώ, με την πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, να έχει υπογραφεί σήμερα μεταξύ των δύο μερών.

Τη σύμβαση υπέγραψαν, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ε.Τ.Επ, Werner Hoyer, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δ.Ε.Η, Αρθούρος Ζερβός.

Η Ε.Τ.Επ θα χρηματοδοτήσει με 174 εκατομμύρια ευρώ έργα νέας ισχύος και αντικατάστασης μονάδων παλαιάς τεχνολογίας της Δ.Ε.Η στη Σάμο και άλλα 16 ελληνικά νησιά, τη Σαντορίνη, την Κάλυμνο, τη Σέριφο, την Κύθνο, την Αστυπάλαια, τη Σκύρο, τους Οθωνούς, την Ερείκουσα, τη Δονούσα, τη Μεγίστη, την Ανάφη, τη Λήμνο, την Κω, την Ικαρία, την Κάρπαθο και τη Λέσβο. Στη Σάμο, τη Σαντορίνη, τη Λέσβο και τη Σύμη, θα γίνουν επίσης περιβαλλοντικά έργα και έργα αναβάθμισης των υποδομών τους.

Μιλώντας στην τελετή ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Π.Ε.Κ.Α), Γιάννης Μανιάτης, υπογράμμισε την εμπιστοσύνη της Ε.Τ.Επ στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μέσω της στήριξης σημαντικών ενεργειακών έργων, που προσδίδουν αναπτυξιακή προοπτική σε περιοχές, στις οποίες μέχρι σήμερα υπήρχε οριακή ενεργειακή επάρκεια. "Με τη χρηματοδότηση της Ε.Τ.Επ", είπε ο υπουργός, "αλλά και τα συνεπακόλουθα έργα αναβάθμισης της Δ.Ε.Η στη νησιωτική Ελλάδα, οι κάτοικοι των νησιών αυτών θα νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και θα μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις σε ένα περιβάλλον βιώσιμο και ελκυστικό".

"Το πρόγραμμα αυτό", όπως τονίζει ο δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος, "συμβάλλει στην κάλυψη του ενεργειακού ελλείμματος και δίνει επενδυτική ασφάλεια και αναπτυξιακή προοπτική στο νησί μας, βελτιώνοντας παράλληλα όχι μόνο τις οικονομικές συνθήκες αλλά και τους όρους διαβίωσης όλων των κατοίκων".

Πηγή: Πληροφορίες από energia.gr