AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

4 Δεκ 2014

Ο Αντιπεριφερειάρχης για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού


Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος, απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα:

"Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, το 1985, ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα εκατομμύρια των ανά τον κόσμο εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή. Ο εθελοντισμός έχει ως προαπαιτούμενο  τη σύμπραξη ελεύθερων ανθρώπων, με σκοπό την προσφορά χωρίς αντάλλαγμα, μέσα από την  ανιδιοτελή αγάπη για τον άνθρωπο.

Σε όποιον τομέα και αν δραστηριοποιούνται, οι εθελοντές δεν περιμένουν ανταμοιβή. Στα νησιά του νομού μας ο εθελοντισμός σε όλες του τις διαστάσεις της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προστασίας του περιβάλλοντος εκφράζεται μαζικά μέσα από οργανωμένες συλλογικές δομές  και ιδιωτικές πρωτοβουλίες με κυρίαρχα στοιχεία τη σεμνότητα  και την αποτελεσματικότητα στην πράξη.

Στην εποχή μας η εθελοντική προσφορά πρέπει να διευρύνεται διαρκώς και να επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, για να συμπεριλάβει δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχιας και του αποκλεισμού, ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης και  προστασίας του περιβάλλοντος.

Στις συνθήκες της κρίσης που βιώνουμε  ο εθελοντισμός αποκτά ξεχωριστή σημασία σαν μέσο έκφρασης της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ας κοιταχτούμε, λοιπόν, και ας αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας μέσα στον άλλον,  ας  ενωθούμε δε, προκειμένου όλοι μαζί να ανακουφίσουμε τον πόνο της έλλειψης και να αναζωπυρώσουμε την ελπίδα για έναν κόσμο δικαιοσύνης, αγάπης, ελπίδας και αμοιβαιότητας
".