AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Μαΐ 2019

Εορτασμός του Αγίου Μακαρίου στους Μύλους Σάμου στις 15-16/5


Το διήμερο 15-16 Μαΐου θα εορταστεί στους Μύλους Σάμου, όπως κάθε χρόνο και σύμφωνα με παλαιότατη τοπική παράδοση, η μνήμη του Αγίου Μακαρίου.

Το πρόγραμμα του φετινού  εορτασμού της μνήμης του Αγίου έχει ως ακολούθως:

Την Τετάρτη 15 Μαΐου θα ψαλεί στις 5 μ.μ. στο εκκλησάκι του Αγίου Μακαρίου Εσπερινός μετ’  αρτοκλασίας, ενώ στις 7 μ.μ. θα ψαλεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Μύλων, όπου φυλάσσεται η παλαιά εφέστια και θαυματουργή εικόνα του Αγίου Μακαρίου

Την Πέμπτη 16 Μαΐου, κυριώνυμο ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου, θα ψαλεί στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στις 7:30 π.μ. ο Όρθρος και θα επακολουθήσει η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου και θα διανεμηθεί στους πιστούς η πατροπαράδοτη «γιορτή».

Ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς


Ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς (1731-1805), εκλεκτός γόνος της επιφανούς οικογένειας των Νοταράδων από τα ιστορικά Τρίκαλα Κορινθίας, διήλθε από την περιοχή των Μύλων μετά τα μέσα του 18ου αιώνα, προτού καταλήξει περί το 1793 οριστικά στη Χίο, όπου και εκοιμήθη στις 17 Απριλίου 1805. Σε μικρή απόσταση από το χωριό σώζεται το ιστορικό και γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Μακαρίου, το οποίο ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 1820-1825 από τον μοναχό Κωνστάντιο, πνευματικό τέκνο του Αγίου.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com