AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Οκτ 2019

Δ. Αβραμόπουλος: Στα νησιά δεν θα έπρεπε να είναι ούτε ένας μετανάστης


«Κανονικά σήμερα δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας στα νησιά» αν εφαρμοζόταν η δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας, είπε στη Βουλή ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η μη ορθή διαχείριση του προβλήματος οφείλεται στις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.

«Η εισβολή στη Συρία εγκυμονεί κίνδυνο» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

«Η πίεση που ασκείται αυτή τη στιγμή στους πληθυσμούς στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μπορεί να εξωθήσει πολλές χιλιάδες Σύρους ή κι άλλους που μένουν στην περιοχή να θελήσουν να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία, και το πρώτο θύμα σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν η Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος. Όπως είπε, «τα hot spots μπορούν να αντέξουν διαχειριστικά μια πίεση, αλλά όχι τέτοιους αριθμούς και συνεπώς αυτό θα ήταν καταστροφικό και για την Ελλάδα, και για την Ευρώπη». Σημείωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σήμερα υπό πίεση αλλά θα έχει την αμέριστη στήριξη της Ευρώπης.

«Το ζήτημα είναι πανευρωπαϊκό. Φοβάμαι ότι η κατάσταση δεν πάει καλά. Η Ελλάδα δεν έχει άλλο στήριγμα εκτός από την ΕΕ κι όποια άλλη πολιτική προταθεί, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε περιπέτειες, γιατί και η Ελλάδα δεσμεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης, που λέει ότι όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα πρέπει να την έχουν. Οι άλλοι, όμως, πρέπει να επιστρέφουν κι αυτή είναι η εντολή στην ευρωπαϊκή συνοριοακτοφυλακή, που τώρα μπορεί να επιχειρήσει με το σύστημα που διαθέτει ώστε όλοι όσοι δεν δικαιούνται προστασίας να επιστρέφουν» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος και τόνισε: «Αυτό το ερώτημα "ποιος είναι πρόσφυγας, ποιος είναι μετανάστης;" αναρωτιέμαι γιατί συνεχίζει να υπάρχει. Εμείς, οι μισοί τουλάχιστον που είμαστε εδώ μέσα, είμαστε απόγονοι προσφύγων. Το ίδιο και η Κεντρική Ευρώπη» είπε.

Κατά τον κ. Αβραμόπουλο, «η πολιτική της Ευρώπης είναι ξεκάθαρη. Η Ευρώπη δεν είναι δυνατό να γίνει φρούριο. Η λέξη "Ευρώπη φρούριο" χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Χίτλερ. Εκεί θα γυρίσουμε;» διερωτήθηκε κι επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων στο κομμάτι της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, «η Ελλάδα, για να μένει στη Ζώνη Σέγκεν, πρέπει να διαχειρίζεται τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα και γι' αυτό ενισχύθηκε η Ελλάδα με την ενδυνάμωση της παρουσίας τής πάλαι ποτέ Frontex, την Ευρωπαϊκή Συνοριακή Ακτοφυλακή και πλέον χιλιάδες στελέχη της Frontex αποτελούν Σώμα έτοιμο να ανταποκριθεί στην έκκληση κάθε χώρας που θα βρεθεί σε πίεση στο μέλλον».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε όσα έγιναν την προηγούμενη περίοδο. «Κανονικά σήμερα δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας στα νησιά. Η δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας είναι μια ευρω-τουρκική συνεννόηση και προβλέπει ότι όσοι περνούν στα ελληνικά νησιά, θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, αυτές θα διεκπεραιώνονται με γρήγορο ρυθμό, και όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας είναι υποχρέωση της Ευρώπης να τους περιθάλψει και να τους δεχθεί και να μπουν στη διαδικασία ακόμη και της μετεγκατάστασης. Οι υπόλοιποι πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, απευθύνει μήνυμα κριτικής στην Ελλάδα ότι δεν στέλνει πίσω εκείνους που δεν δικαιούνται να μείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και ενώ αυτοί που έχουν ήδη επιστραφεί είναι γύρω στους 1.300, θα έπρεπε ήδη αυτήν τη στιγμή να έχουν επιστραφεί 35.000» επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος και εξήγησε ότι «αυτό σημαίνει με αριθμούς ότι στα νησιά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε ότι το πρόβλημα οφείλεται στις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού. «Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Το πρόβλημα οφείλεται στις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού. Όσο και αν βελτιώθηκαν οι συνθήκες, δεν επιτρέπεται σε άλλες χώρες η διεκπεραίωση να γίνεται μέσα σε 15 ημέρες και εδώ να θέλει έναν χρόνο. Και αυτοί είναι εγκλωβισμένοι και είναι φυσικό να συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται, βεβαίως χωρίς να σέβονται τους νόμους αυτής της χώρας» σημείωσε. Όπως πρόσθεσε, υπάρχει και μεγάλη αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες και «πρέπει να δείξουμε κατανόηση, γιατί οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες άνοιξαν τις καρδιές και τις πόρτες τους και οι ίδιες υφίστανται τις επιπτώσεις».

«Έχουμε παθογένειες του ελληνικού κράτους. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει» επέμεινε ο κ. Αβραμόπουλος, που αναφέρθηκε και στην κατάσταση των hot spots: «Σε άλλες χώρες στήθηκαν hot spots σε 15 ημέρες. Στην Ελλάδα χρειάστηκε ένας χρόνος. Μόνο η διαχειριστική Αρχή για να διεκπεραιώνονται τα οικονομικά θέματα, παρά την αμέριστη οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη, στην Ελλάδα χρειάστηκε έναν χρόνο. Στη Γερμανία 15 ημέρες. Τι είναι οι άλλοι; πιο έξυπνοι; Απλώς έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που πρέπει να βελτιώσει τη λειτουργία του» τόνισε.

«Πολλά γίνανε και πολλά δεν γίνανε» παρατήρησε, τονίζοντας, πάντως, ότι η συνεργασία με την Ελλάδα ήταν πάντα αγαστή και μάλιστα οι δύο προηγούμενοι υπουργοί έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους, όπως την κάνουν τώρα ο κ. Κουμουτσάκος και ο κ. Χρυσοχοΐδης, που δίνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα υπεύθυνη και σοβαρή, που μπορεί να διαχειριστεί τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα και το κυριότερο να επιδείξει ανθρωπιά.

«Η βοήθεια προς την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια ήταν αμέριστη, οικονομικά, επιχειρησιακά, πολιτικά. Έχουν δοθεί 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και έχουν δοθεί χρήματα και για ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι η πρώτη φορά που διετέθησαν κονδύλια για ανθρωπιστική βοήθεια σε κράτος-μέλος» σημείωσε.

Ειδικά για τους ρυθμούς υλοποίησης της ευρω-τουρκικής δήλωσης, επισήμανε ότι αρχικά, για τρία ολόκληρα χρόνια, απέδιδε και οι δύο ακτοφυλακές συνεννοούνταν. Ξαφνικά τον περασμένο Αύγουστο, οι αριθμοί ανέβηκαν. Η ερμηνεία, είπε, είναι πως «πιέζεται η Ευρώπη να ξεκαθαρίσει και με τη νέα Επιτροπή, τα νέα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, να στηρίζει οικονομικά το πρόγραμμα που έχει υιοθετηθεί για τα 3.500.000 έως 4.000.000 πρόσφυγες στην Τουρκία».

«Αν καταρρεύσει η ευρω-τουρκική δήλωση, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, υποστηρίζοντας ότι το μεταναστευτικό δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο πιέσεων, εκβιασμών ή διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com