AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Οκτ 2019

Γ. Κουμουτσάκος: Η επίθεση στη Συρία μπορεί να φέρει νέα κύματα προσφύγων


«Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, η επίθεση στη Συρία μπορεί να δημιουργήσει νέα κύματα προσφύγων» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας πάντως πως όλα τα πιθανά σενάρια αντιμετώπισης της κατάστασης έχουν μελετηθεί.

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν αυξηθούν δραματικά οι εισροές λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη δυνατότητα να επικαλεστούμε και το άρθρο 78-3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προβλέπει κοινοτική αλληλεγγύη στις χώρες που εκτάκτως δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές και ενεργοποιεί τον μηχανισμό υποχρεωτικής ανακατανομής» είπε ο κ. Κουμουτσάκος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, όλα τα πιθανά σενάρια έχουν μελετηθεί, αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης δεν κοινοποιείται πριν από την ώρα του».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι στη σύνοδο της Ε.Ε. που θα γίνει σε λίγες μέρες και στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα τεθούν τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα με έμφαση και επιχειρήματα».

«Η Ελλάδα δεν έχει αιτήματα, η Ευρώπη έχει ανάγκες στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό θα καταστεί πραγματικά ορατό» είπε για να προσθέσει: «Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ευχόμαστε να μην πάμε σε κρίση του 2015 και ετοιμαζόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά. Το θέμα είναι πολύπλοκο, δύσκολο και απαιτητικό. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, αλλά έχουμε να κάνουμε και με την ασφάλεια της χώρας. Είμαστε σε περίοδο πιθανής έξαρσης του μεταναστευτικού».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, η οποία -όπως είπε- «θα εξαντλεί τις δυνατότητες που δίνει το διεθνές δίκαιο και οι ευρωπαϊκές οδηγίες να κάνουμε πιο σφιχτό και στιβαρό πλαίσιο για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου».

«Θα το κάνουμε με πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου. Μια διάστασή του είναι να ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία η δυνατότητα κράτησης που προέβλεπε η οδηγία, την οποία δεν είχε ενσωματώσει η προηγούμενη κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com