AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Νοε 2013

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το σεμινάριο για την κατάδυση με σκανταλόπετρα


Αυτοδύτες, δύτες της ελεύθερης κατάδυσης, επαγγελματίες εκπαιδευτές καταδύσεων, διασώστες, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας αλλά και απλός κόσμος παρακολούθησαν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου το σεμινάριο για την καταδυτική μέθοδο της σκανταλόπετρας που διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Σάμου και οργανώθηκε από τον Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Σάμου και τον Δήμο Σάμου.

Το σεμινάριο είχε δυο ενότητες:

α) Η σκανταλόπετρα.

β) Η πρόληψη, η διάγνωση και οι πρώτες βοήθειες στα καταδυτικά ατυχήματα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, Αλέξανδρου Μαλαγάρη, ο οποίος αναφέρθηκε στην υψηλή αξία της ενημέρωσης των δυτών από ιατρούς ειδικευμένους στο χώρο των καταδύσεων. Επίσης παρουσίασε τον ομιλητή του σεμιναρίου Νίκο Τρικοίλη, ιατρό καταδυτικής υπερβαρικής ιατρικής.


Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης - Παράρτημα Σάμου, Δημήτρη Καλατζή.


Ο κ. Τρικοίλης ξεκίνησε με την ιστορία της σπογγαλιείας, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του νησιού του, της Καλύμνου, και την ασφαλέστερη μορφή κατάδυσης, την κατάδυση με σκανταλόπετρα. Συνέχισε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικό την ανάλυση του σύγχρονου αθλήματος της σκανταλόπετρας και των παγκόσμιων αγώνων που διοργανώνονται ετησίως.



 

Στη δεύτερη ενότητα του σεμιναρίου ο ιατρός καταδυτικής υπερβαρικής ιατρικής όρισε τα καταδυτικά ατυχήματα. Βασιζόμενος στη πολυετή επαγγελματική εμπειρία του στην αντιμετώπιση καταδυτικών ατυχημάτων ανά τον κόσμο και χρησιμοποιώντας πραγματικά περιστατικά ως παραδείγματα, έδωσε οδηγίες πρόληψης των καταδυτικών ατυχημάτων. 

Ακολούθησε μια εκτενής ανάλυση της νόσου των δυτών - σύνδρομο αποσυμπίεσης. Παρουσίασε τις σωστές και σωτήριες πρώτες βοήθειες σε καταδυτικά ατυχήματα και τη γρήγορη νευρολογική εξέταση που μπορεί να κάνει και κάποιος που δεν είναι ιατρός. Αναφορά έγινε επίσης στις πολλαπλές εφαρμογές της υπερβαρικής ιατρικής και στους υπερβαρικούς θάλαμους διαφόρων τύπων και μεγεθών.



Καθ’ όλο το σεμινάριο υπήρχε γόνιμος διάλογος με το ακροατήριο, όπου δύτες της αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης ζήτησαν διευκρινίσεις και είχαν την ευκαιρία να αποσαφηνίσουν πτυχές της ασφάλειάς τους κατά την κατάδυση άμεσα από τον ομιλητή.



Το σεμινάριο τελείωσε με βράβευση του κ. Τρικοίλη από το Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Σάμου, για τη σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη της ασφαλούς κατάδυσης στη Σάμο.

Δείτε αναλυτικά το σεμινάριο στο παρακάτω βίντεο: