AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Νοε 2013

Επιτυχημένη η ημερίδα για τον τουρισμό στη Σάμο


Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο  16/11 στο ξενοδοχείο "Σάμος" η ημερίδα με τίτλο "Ο Τουρισμός της Σάμου: Προκλήσεις και προοπτικές".

Η ημερίδα διοργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία εθελοντικής ομάδας εργασίας για την ανάδειξη του τουρισμού της Σάμου και της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου.

Αφορμή στάθηκε η μειωμένη τουριστική κίνηση στο νησί σε ένα γενικότερο κλίμα αύξησης του τουριστικού προϊόντος πανελλαδικά. Το θέμα προσεγγίστηκε επιστημονικά, προκειμένου να βρεθούν οι αιτίες της πτώσης του τουρισμού και να βρεθούν οι τρόποι που θα περιορίσουν το φαινόμενο. Ο προβληματισμός των Σαμιωτών για το θέμα είναι μεγάλος και αυτό φάνηκε από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου αλλά και από τον ζωηρό διάλογο που ακολούθησε. Οι ομιλητές επισήμαναν την ανάγκη να αποκτήσει η Σάμος ένα "brand name".

Αρχικά, την ημερίδα χαιρέτησαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, ο αντιδήμαρχος τουρισμού Νίκος Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κώστας Κυριαζής και ο πρόεδρος του συλλόγου Μαζικής Εστίασης και Ψυχαγωγίας Ευάγγελος Σκάρος.
Για τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσω του διαδικτύου αλλά και τις ευκαιρίες για ηλεκτρονικό μάρκετινγκ μίλησε η δρ. Μαριάννα Σιγάλα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσιάζοντας τρόπους που υπάρχουν και ήδη, άλλοι προορισμοί έχουν επιλέξει. Προέτρεψε τους Σαμιώτες να αλλάξουν νοοτροπία καθώς έχουν αλλάξει και οι τουρίστες στους οποίους απευθύνονται. Συγκεκριμένα, παρουσίασε τη θέση της Σάμου στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας και πραγματικά τα συμπεράσματα ήταν απογοητευτικά με συνέπεια να προβληματίσουν το κοινό. 
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Βασίλης Καραγιαννόπουλος, σύμβουλος μάρκετινγκ ο οποίος με την σειρά του τόνισε πόσο σημαντικό είναι η Σάμος να συνδέσει το όνομά της με λέξεις κλειδιά όπως Πυθαγόρας, Αρίσταρχος ο Σάμιος, ώστε κάνοντας κάποιος πλοήγηση στο διαδίκτυο να εμφανίζεται η Σάμος, καθώς περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως αναζητούν τη Σάμο στο Google.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο δρ. Ευάγγελος Χρήστου, καθηγητής τουριστικού marketing, ο οποίος τόνισε τη σημασία των εμπειριών για τους επισκέπτες, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Για την υλοποίηση ενός σχεδίου μάρκετινγκ ο κ. Χρήστου ανέφερε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν από τους επαγγελματίες του τουρισμού, δηλαδή τι προϊόν θέλουν οι καταναλωτές, πως θα το τιμολογήσουν, τι τρόπους θα χρησιμοποιήσουν για να το πουλήσουν και πως θα το προβάλουν. 
Δόθηκαν αρκετές ιδέες και προτάσεις από όλους τους ομιλητές για αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού όπως ο οινοτουρισμός, ενώ δεν έλειψε η αυτοκριτική από πολλούς επαγγελματίες για λάθη και παραλείψεις που πρέπει να εξαλειφθούν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία από το bioenersis.blogspot.gr