AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Νοε 2013

Το Κ.Κ.Ε Σάμου για το ακτοπλοϊκό


Για "καμώματα" του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο θέμα της ακτοπλοΐας μιλά σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή του Κ.Κ.Ε και εξηγεί τις θέσεις της.

Αφορμή στάθηκε και η κυριακάτικη -στη διάρκεια της επετειακής παρέλασης- διαμαρτυρία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού.

Σύμφωνα με το Κ.Κ.Ε Σάμου, "άργησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α να διαπιστώσει τα προβλήματα των νησιών μας και των ναυτεργατών από την δράση των εφοπλιστών. Έβγαλαν κοινή ανακοίνωση οι Ν.Ε του, των νησιών του Β. Αιγαίου και η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κάλεσε και συγκέντρωση.

Δεν λένε όμως ότι αυτά τα προβλήματα οφείλονται στην συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισε ο Συνασπισμός το 1993 και στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις (ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, απελευθέρωση συγκοινωνιών) που έγιναν με απόφαση της Ε.Ε και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Καλλιεργούν στον λαό την αυταπάτη ότι η Ε.Ε είναι μονόδρομος και πρόοδος. Υποστηρίζουν ότι οι νόμοι για την απελευθέρωση των συγκοινωνιών και τις ιδιωτικοποιήσεις θα λειτουργήσουν σε όφελος του λαού και γι' αυτό δεν τους καταγγέλλουν.

Δυσκολεύονται να καταγγείλουν συνολικά αυτή την πολιτική της ΕΕ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της απελευθέρωσης, γιατί συμφωνούν με αυτή και επειδή δεν θέλουν να την ανατρέψουν αλλά να την υπηρετήσουν.

Το Κ.Κ.Ε έγκαιρα είχε προειδοποιήσει τον λαό -και τον καλούσε σε αγώνες ενάντια σε αυτές τις επιλογές- ότι οι μόνοι ωφελημένοι θα ήταν οι εφοπλιστές και θα ενισχύονταν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Όπως και έγινε. Σήμερα στο Αιγαίο το 85% των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών τις ελέγχουν 3 όμιλοι (ΑΝΕΚ, BLUE STAR FERRIES, ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ) και στις αερογραμμές 1 όμιλος. Αυτός είναι ο περιβόητος ανταγωνισμός, που θα έφερνε φτηνά εισιτήρια.

Το αίτημα για Κρατικό φορέα Μεταφορών (αεροπορικών και ακτοπλοϊκών) που θα αναλάβει τη διασύνδεση των νησιών καθημερινά χειμώνα-καλοκαίρι είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο. Ένα αίτημα που το έβαλε το Κ.Κ.Ε από το 2001 και έγινε αίτημα πάλης του ταξικού εργατικού κινήματος αλλά και της πλειοψηφίας των νησιωτών. Ένα αίτημα που συκοφαντήθηκε και λοιδορήθηκε (στο μόνο που πρωτοστάτησαν) από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και τις δυνάμεις του στο κίνημα.

Σήμερα έρχονται να εκμεταλλευτούν και να υποσκάψουν αυτό το αίτημα για μικροκομματικά συμφέροντα. Γι' αυτό άλλωστε επιλέγουν 'μορφές πάλης', όπως τα αυτοκόλλητα και τα μπαλόνια στη παρέλαση για την 11η Νοεμβρίου, με περιεχόμενο 'άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε'. Όπως, 'το Αιγαίο μας ενώνει-μας χωρίζουν τα καράβια' και '101 χρόνια μαζί-κάθε μέρα χώρια' με τα οποία. κατατρόμαξαν κυβέρνηση-Ε.Ε και εφοπλιστές.

Πίσω απ' αυτές τις γραφικότητες, μιλάνε για φορέα-'τροχονόμο' δρομολογίων που θα επιδοτεί τους εφοπλιστές και όχι για φορέα που θα εκτελεί δημόσιες συγκοινωνίες. Ζητάνε δημόσιο έλεγχο των τραπεζών (εγγύηση του δημοσίου) για χρηματοδότηση των εφοπλιστών για να φτιάξουν καράβια και επιδοτήσεις για να τα δρομολογούν.

Το Κ.Κ.Ε παλεύει και καλεί το λαό σε αγωνιστική συσπείρωση για :

1. Ενιαίο Κρατικό φορέα μεταφορών με κεντρικό σχεδιασμό για την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιωτών όλη τη διάρκεια του χρόνου με ασφαλή και σύγχρονα πλοία και αεροπλάνα, με φθηνά εισιτήρια. Δημόσιος φορέας Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας για να φτιάχνουμε τα δικά μας καράβια. Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια και αεροδρόμια, με σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές.

2. Καθημερινά δρομολόγια προς Πειραιά και σύνδεση των νησιών του Αιγαίου μεταξύ τους με την Περιφέρεια και με την Β. Ελλάδα.

3. Πλήρη και σταθερή εργασία. Υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

4. Προστασία της ζωής στη θάλασσα. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας επιβατών και ναυτεργατών.

5. Μείωση 50% της τιμής των εισιτηρίων. Διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες(συνταξιούχους, φοιτητές, στρατιώτες, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους).

6. Κατάργηση του κανονισμού 3577/92 και του νόμου Παπουτσή 2932/2001, καθώς και όλων των μετέπειτα νόμων που απελευθερώνουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και καταργούν το καμποτάζ
", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε Σάμου.