AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

13 Νοε 2013

Έρχονται καταιγίδες στο Ανατολικό Αιγαίο


Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναφέρεται και στο Ανατολικό Αιγαίο εξέδωσε την Τετάρτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά από τους τοπικούς φορείς, αλλά και από τους πολίτες, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται στις δυτικές και νότιες περιοχές της χώρας θα συνεχιστούν και θα επηρεάσουν, μεταξύ άλλων, από την Πέμπτη σταδιακά και το ανατολικό Αιγαίο.

Οι ίδιες άσχημες καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν έως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στις νοτιότερες περιοχές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Ειδικά για τη Σάμο, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν συννεφιασμένο σκηνικό έως και την Πέμπτη και βροχές τα ξημερώματα και το πρωί της Παρασκευής.

Ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Σάμου, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων αυτών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά και στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη των ακόλουθων μέτρων αυτοπροστασίας:

- Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια των κατοικιών, δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

- Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

- Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.