AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Νοε 2013

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φθινοπωρινό οδοιπορικό στην περιοχή Αηδόνια!


Σάμος δεν σημαίνει μόνον καλοκαίρι, ήλιος και αμμουδερές ή βοτσαλωτές ακρογιαλιές. Και αυτή την εποχή το νησί έχει τις ομορφιές του! Έχει και γωνιές που πρέπει να τις ψάξει κανείς για να τις ανακαλύψει.

Αυτό αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, ο φωτογραφικός φακός του Αλέξη Κοράκη, που περιηγήθηκε πρόσφατα, μες στο φθινόπωρο, στην περιοχή Αηδόνια της Σάμου.

Εμείς απλά αρκούμαστε στο υπέροχο αυτό θέαμα που κατέγραψε, στα λόγια-περιγραφή που ο ίδιος ο πεζοπόρος - δημιουργός του οδοιπορικού αυτού έγραψε, για το MY SAMOS BLOG!

Απολαύστε το!

Γλυκός Νοέμβρης, ντυμένος με τα ενδύματα του φθινοπώρου σε αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου και του χρυσού. Οι καλοκαιρίες των τελευταίων εβδομάδων με τις ευχάριστες θερμοκρασίες κάνουν τη φύση της Σάμου ιδανική για περιπάτους και οδοιπορικά.



Μια διαδρομή εκπληκτικής ομορφιάς είναι και η περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, και συγκεκριμένα κατά μήκος του ρέματος που είναι γνωστό ως "Αηδόνια". 

 







Μπορεί τα αηδόνια να μετανάστευσαν στην Αφρική για τον χειμώνα και το γλυκό τραγούδι τους να μην ακούγεται πια, αλλά η ρεματιά έχει άφθονο νερό, χειμάρρους, βόθωνες (μικρές λιμνούλες), μικρούς καταρράκτες και όλα αυτά να πλαισιώνονται από πλούσια βλάστηση, θάμνους και δέντρα πνιγμένα από τους αναρριχώμενους κισσούς.

Τη θέση των πουλιών του θέρους πήραν οι χειμερινοί επισκέπτες κι έτσι σε όλη τη διαδρομή αντιλαλούν φωνές και κελαηδίσματα από κοκκινολαίμηδες, παπαδίτσες, σπίνους, φλώρια, φυλλοσκόπους, κοτσύφια, τσίχλες και πολλά ακόμα είδη. Με λίγη τύχη, μπορεί κανείς να δει και αρκετά αρπακτικά, όπως γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια και διπλοσάινα. 



Η διαδρομή που καλύπτει αυτό το φωτογραφικό οδοιπορικό διήρκεσε 4 ώρες. Περπάτημα χαλαρό σε άσφαλτο περίπου 800μ. και μετά χωματόδρομος για 3χλμ. Η αφετηρία όπου μπορείτε να αφήσετε το όχημα είναι από τον Άγιο Κωνσταντίνο, στρίβοντας για Μανωλάτες. Ακολουθούμε πεζή τον άσφαλτο έως ότου βρούμε μια διασταύρωση που συνεχίζει χωματόδρομος κατά μήκος του ρέματος. Ο χωματόδρομος αυτός, αν τον ακολουθήσει κανείς με όχημα 4Χ4, οδηγεί ψηλά στον Καρβούνη. Μπορεί, όμως, κανείς να πάει με τα πόδια μέχρι εκεί που αντέχει.
 



Η διαδρομή αποζημιώνει σε ομορφιά και ηρεμία! Οι ανθρώπινες δραστηριότητες λίγες. Γραφικά αμπέλια σε πλαγιές, αιωνόβια πλατάνια και πεύκα, δάφνες, βελανιδιές, συκιές και κυδωνιές, δημιουργούν με τα πεσμένα φύλλα τους ένα πολύχρωμο χαλί. 






Τα παραδοσιακά "καλύβια", παρατημένα, ερημωμένα και σπανίως ανακαινισμένα, δίνουν το παρών και σε προκαλούν να σκεφτείς πώς να ήταν η ζωή για τους ανθρώπους που έμεναν σε αυτά, δεκαετίες πριν. Άραγε πόσες οικογένειες να μεγάλωσαν σε αυτά τα μικρά πετρόκτιστα, και με τι ποιότητα ζωής, παρά τις αναμφίβολες δυσκολίες εκείνων των χρόνων!