AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Νοε 2013

Ανακοινώσεις φορέων της Σάμου για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου


Ανακοινώσεις με αφορμή την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκδίδουν αυτές τις μέρες οι φορείς του νησιού.

Πιο αναλυτικά, η βουλευτής Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αγνή Καλογερή, αναφέρει:

"ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 – ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2013

Σαράντα χρόνια πέρασαν από εκείνη τη νύχτα του Νοέμβρη του 73. Από την βραδιά που ένας λαός πίστεψε – και όχι άδικα – ότι κρατάει στα χέρια του την Ιστορία. Μάτωσε, έκανε την έκπληξη και γέννησε ένα Ιστορικό σύνθημα και όνειρο: ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ…
 
Στα σαράντα αυτά χρόνια που πέρασαν το Πολυτεχνείο ενέπνευσε γενιές και αγώνες που επηρέασαν τις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας.
 
Ο αγώνας της γενιάς του 73 δεν δικαιώθηκε ποτέ. Το αίτημα για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ παρά τις προσπάθειες των κατά καιρούς κυβερνώντων δεν ενσωματώθηκε. Παραμένει επίκαιρο, διαχρονικά εφικτό και ιστορικά αναγκαίο. Γέρασε όμως η γενιά! Οι φοιτητές του 73 είναι πια εξηντάρηδες, πολλοί ευτυχώς έχουν παιδιά, και η μεστή εμπειρία και γνώση πήρε τη θέση της ευέλικτης και αγωνιστικής παρόρμησης. Σε κάποιες περιπτώσεις η εξαργύρωση του αγώνα και οι προσωπικές στρατηγικές ανέλιξης πήραν τη θέση της πάλης για την απελευθέρωση της κοινωνίας. Κι ο φασισμός της Χούντας που τότε χτυπήθηκε αργά, αργά επέστρεψε στην πολιτική, την κοινωνία, τις σχέσεις των ανθρώπων…
 
Το νόημα όμως της εξέγερσης του 73 δεν γέρασε!!! Η νέα γενιά σήμερα διαμορφώνει με τον δικό της τρόπο τα δικά της οράματα, τους δικούς της αγώνες, τα δικά της Πολυτεχνεία.
 
Αντιμέτωπη ξανά με την ανεργία, το φασισμό, την μετανάστευση, το τσαλαπάτημα της ζωής, αντέχει. Κρατάει τα όνειρά της ζωντανά, μαζεύει τις πληγές της, τιμάει τους δικούς της ήρωες και κουβαλάει στις πλάτες της και τις δικές μας ελπίδες.
 
Οι καινούργιοι Διομήδηδες έχουν γεννηθεί εδώ και καιρό και είναι ανάμεσά μας. Η καταχνιά που πλάκωσε τον τόπο μεγαλώνει και τους πνίγει. Απλά… δεν ήρθε ακόμη η ώρα. Πολύ αργεί ο χρόνος όταν μεγαλώσεις!!!"

Με τη σειρά του, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου επισημαίνει:

"ΨΩΜΙ –ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ!

40 χρόνια έχουν περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την πάλη της νέας γενιάς για Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. 

Σήμερα, παρά την απόσταση του ιστορικού χρόνου, η εξεγερσιακή κληρονομιά του Πολυτεχνείου παραμένει όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη, ιδιαίτερα στις συνθήκες που ζούμε.

Γι' αυτό το λόγο η επέτειος του Πολυτεχνείου πρέπει και μπορεί να γίνει σημείο συνάντησης όλων των κοινωνικών και συνδικαλιστικών αγώνων και να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για να ξεδιπλωθούν μαζικές αντιστάσεις για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων, των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων που είναι υπό διωγμό. 

Το Πολυτεχνείο ζει και αναπνέει μέσα από τους καθημερινούς αγώνες του λαού μας και της νέας γενιάς.

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση και πορεία για το Πολυτεχνείο την Κυριακή, 17 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Καρλοβάσου
".


Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α αναφέρει στην ανακοίνωσή της για το Πολυτεχνείο:

"Τότε το ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ συμπύκνωνε το πολιτικό αίτημα της εποχής και στην ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, μαζί με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, όλους του δημοκρατικούς πολίτες κορυφώθηκε ο λαϊκός ξεσηκωμός για πολιτική ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, παιδεία που ν’ απελευθερώνει. 

Σήμερα με τους σκληρούς αγώνες που δίνουν οι νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι κι «απασχολήσιμοι», ενάντια στις μνημονικές πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης, με τον λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στη ναζιστική Χρυσή Αυγή, ενάντια στην αυταρχική εκτροπή της κυβέρνησης, που τροφοδοτεί τα ακροδεξιά αντανακλαστικά και απειλεί την δημοκρατία, δυναμώνει το αίτημα της ανατροπής.

Το μνημονιακό μπλοκ έχει συγκροτηθεί σε ένα συμπαγές αυταρχικό σύστημα, που ξεπληρώνει την παραμονή του στην εξουσία, με βάρβαρα αντιλαϊκά και απάνθρωπα γραμμάτια που δεν έχουν τέλος, ανακυκλώνονται ξανά και ξανά μέχρι να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, την καταστροφή της κοινωνίας, την ισοπέδωση των εργαζομένων και κυρίως με τη νέα γενιά υποταγμένη, χωρίς δικαιώματα, χωρίς οράματα, χωρίς προσδοκίες, για να συνεχιστεί με ανανεωμένους όρους εκμετάλλευσης η άπληστη κερδοφορία του κεφαλαίου. 

Τα προβλήματα των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, όλου του λαού, δεν θα λυθούν, αν δεν απαλλαγούμε από τον βάρβαρο και καταπιεστικό μνημονιακό ζυγό, από την κυβέρνηση που έχει ταυτιστεί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν υπάρχει άλλος δρόμος επιλογής από την αντίσταση στο επικίνδυνο τροϊκανό καθεστώς.

Ξεσηκωμός ενάντια στο μισητό αντιλαϊκό καθεστώς του μνημονίου, που καταδυναστεύει τις ζωές μας, ξεζουμίζει τα λαϊκά στρώματα, λεηλατεί την χώρα, καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό, τα ξεπουλά και τα παραδίδει όλα στους σύγχρονους μαυραγορίτες τοκογλύφους.

Στο πολυτεχνείο, σε όλα τα μέτωπα των αγώνων, σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες, σε κάθε πόλη και γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, ένας στόχος πρέπει να συνενώνει τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

Αντιστεκόμαστε στο φόβο, σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι, οργανώνουμε τις δυνάμεις μας, συνεχίζουμε τους αγώνες μας για την ακύρωση των μνημονιακών πολιτικών, την ανατροπή του λαομίσητου μνημονιακού καθεστώτος.

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ
"