AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Νοε 2013

Η ιδρυτική συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πολιτών


Στο Καρλόβασι συνήλθε τη Δευτέρα η ιδρυτική συνέλευση νέας αυτοδιοικητικής παράταξης στο νησί της Σάμου. Αφορμή στάθηκε το κάλεσμα αρχών της Πρωτοβουλίας Πολιτών από τον χώρο της κοινωνικής και κινηματικής αριστεράς.

Άλλοι με κομματική ένταξη και άλλοι όχι, θέλησαν, όπως είπαν, να δημιουργηθεί "ένας θεσμός της Άμεσης Δημοκρατίας, της Λογοδοσίας, των Αγώνων αλλά και  της Ανάπτυξης, προς όφελος όλων και όχι για την μακροημέρευση διαπλεκόμενων  συμφερόντων".

Όπως λέχθηκε, "ο όρος 'Αριστερά' σηματοδοτεί τους ανθρώπους που είναι απέναντι στις κατεστημένες καταστάσεις και νοοτροπίες, εκκινούν από θέσεις για περισσότερη και ουσιαστικότερη Ελευθερία, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Προσπαθεί να συνδέσει όλους όσοι νιώθουν να αδικούνται τόσο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, όσο σε επίπεδο υποδομών, γνώσης και πληροφόρησης και συμμετοχής στα κοινά.

Αυτό φιλοδοξεί να γίνει αυτή η κίνηση. Μια κίνηση που σε τοπικό επίπεδο θα συνενώσει όλους όσοι θέλουν 'να σηκωθούν από τον καναπέ' για να κάνουν κάτι για την καθημερινότητά τους και ψάχνουν μια αφορμή που να μη τους διαψεύσει.

Προτάθηκε μάλιστα η κίνηση αυτή να δώσει έμφαση στην Αλληλεγγύη και στην επιβίωση των ανθρώπων σε αυτόν τον χειμώνα της ανθρωπιστικής κρίσης, το χειμώνα που ίσως κόβεται το ρεύμα σε ανθρώπους που αδυνατούν να πληρώσουν την Δ.Ε.Η».

Τονίστηκε επίσης ότι «αυτή η κίνηση που στο κάλεσμα αρχών της έχει στίγμα, δεν ψαρεύει στα 'θολά νερά' της αποπολιτικοποίησης, χωρά όλους όσους συμφωνούν με το κάλεσμά της, χωρίς κομματικά στεγανά και χωρίς καπελώματα».

Η ομάδα Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα με τη φυσική παρουσία των μελών της. «Επέλεξε μαζί με άλλους να κάνει δώσει μια αφετηρία και να καλέσει πολλούς άλλους στον αγώνα. Το τελικό εγχείρημα θα κριθεί από το πλήθος και το ήθος των συμμετεχόντων.

Ίσως αυτό ξενίζει σε έναν τόπο όπου οι κομματικές οργανώσεις και οι αρχηγοί του πρώην δικομματισμού μάς είχαν συνηθίσει να δίνουν 'το χρίσμα' σε έναν υποψήφιο δήμαρχο ή νομάρχη και αυτός εκ των υστέρων να στήνει τον δήθεν υπερκομματικό και ανεξάρτητο συνδυασμό του.

Τώρα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α επιλέγει να φανεί εν μέρη και in vivo τι εννοεί όταν λέει λαϊκή συμμετοχή και κοινωνικός έλεγχος. Να δοκιμάσουμε όλοι μας να στήσουμε μια συλλογικότητα με καταστατικές αρχές και να εκλέξουμε τους όποιους αναλάβουν ένα συντονιστικό ρόλο με καθολική ψηφοφορία
", τονίστηκε.

Στο τέλος της ιδρυτικής συνέλευσης συγκροτήθηκε συντονιστικό, το οποίο θα συμπληρωθεί και από την επόμενη συνέλευση στην Ανατολική Σάμο, το οποίο θα έχει καθαρά οργανωτικό ρόλο.

Πρώτη λειτουργία του συντονιστικού αυτού θα είναι η αποτύπωση προς ψήφιση στην επόμενη συνέλευση των καταστατικών αρχών και η καταγραφή βήμα προς βήμα των δυνατοτήτων και δυσκολιών της Σάμου.