AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Νοε 2013

Ενδιαφέρουσα η ημερίδα για την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων

 

Την ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα την "Τυποποίηση αγροτικών προϊόντων και προοπτικές ανάπτυξης πρωτογενούς παραγωγής και τροφίμων στη Σάμο" διοργάνωσε το Επιμελητήριο Σάμου σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο "Αιολίς".

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κατά το χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους εισηγητές και τον κόσμο για την ανταπόκρισή τους, στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σημασία του πρωτογενή τομέα για τον τόπο, και στην τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων και στην αναγκαιότητα της σύνδεσης του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα. Επίσης τόνισε ότι με την τυποποίηση δίνεται η δυνατότητα στην επιχείρηση και στον παραγωγό να προσφέρει ένα αναγνωρίσιμο, ποιοτικό και ανταγωνίσιμο προϊόν στην αγορά.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εισηγητές.

Ο Γιώργος Κατσικογιάννης παρουσίασε τη "Σαμιακή Γη", μία νέα πρωτοβουλία τοπικής, παραγωγικής "επανεκκίνησης".

Ο Γρηγόρης Γερασίμου της εταιρείας "Ελληνικά Θερμοκήπια Α.Ε", αναφέρθηκε στην "Σαμιακή Γη" και περιέγραψε την επιτυχημένη καινοτόμο επιχειρηματική του κίνηση.

Ο Βασίλης Καμβύσης, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του Σ.Ε.Β.Ι.Τ.ΕΛ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων Τυποποιητών - Εξαγωγέων Ελαιολάδου), με την πολύχρονη εμπειρία του στο χώρο, αναφέρθηκε στην παραγωγή λαδιού και τυποποίηση του, δίνοντας αρκετά παραδείγματα και αναλύοντας την τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο. Τόνισε την σημασία του ποιοτικού προϊόντος, την σωστή προετοιμασία του παραγωγού, τον εκσυγχρονισμό, την προσαρμογή στις διεθνείς απαιτήσεις, την δημιουργία ανταγωνιστικού προϊόντος.

Ο Ρόδιος Γαμβρός, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής του Σ.Ε.Β.Τ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων), και μέλος του Συμβουλίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, παρουσίασε την ανάπτυξη προϊόντων τροφίμων με βάση το μοντέλο των 4F: Πίσω στο μέλλον τρόφιμα – από το χωράφι στο ράφι.

Ο Κωνσταντίνος Ακουμιανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε τις δυνατότητες και την προοπτική σύγχρονων μεθόδων παραγωγής εναλλακτικών κηπευτικών καλλιεργειών στη Σάμο.

Τέλος η Φωτεινή Μιχαηλίδου, μέλος Διοικητικής Μονάδας Δ.Α.ΣΤΑ. Σάμου ενημέρωσε σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασίας του τμήματος του Πανεπιστημίου με επιχειρήσεις και παραγωγούς.