AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Νοε 2013

Εκκλησιαστική ημερίδα για την ιστορία της Μητροπόλεως Σάμου

 

Η πρώτη επιστημονική εκδήλωση του νεοσύστατου "Κέντρου Εκκλησιαστικών Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών" της τοπικής Ιεράς Μητροπόλεως οργανώθηκε με επιτυχία στη Σάμο. Επρόκειτο για την Ημερίδα με τίτλο "Η Εκκλησία της Σάμου από την Ένωση με την Ελλάδα ώς τα τέλη του 20ου αιώνα (1912-2000)".

Η Ημερίδα αυτή, η οποία σε πρώτη φάση, ανεπίσημα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Δημοτική Αίθουσα Εκδηλώσεων Καρλοβασίων και επίσημα το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Βαθέος, αφιερώθηκε στην ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας από την Ένωση της Σάμου με την Ελλάδα, το 1912, ώς το τέλος του 20ου αιώνα, δηλαδή σε μια περίοδο που ουσιαστικά δεν έχει ακόμη ερευνηθεί, δεδομένου ότι οι σχετικές μελέτες συνήθως φτάνουν ως τα γεγονότα της ενσωμάτωσης των νησιών μας στο ελεύθερο ελληνικό Κράτος και για την οποία μόνη μέχρι σήμερα πηγή, και αυτή ως τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’60, αποτελούν τα δύο κλασικά πλέον συγγράμματα για την Εκκλησιαστική Ιστορία της Σάμου και της Ικαρίας,  αντίστοιχα, του μακαριστού Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κυρού Ιωάννου, ο οποίος διετέλεσε επί 16 χρόνια ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως.

Η Ημερίδα επιχείρησε να καλύψει ακριβώς το κενό αυτό, μέσα από τις εισηγήσεις των Αθανασίου Αγγελοπούλου - καθηγητή της Θεολογικής Σχολής τοτ ΑΠΘ, Μανώλη Βαρβούνη - καθηγητή ΔΠΘ, Γρηγορίου Λιάντα - καθηγητή Α.Ε.Α.Θ., Παναγιώτη Τζουμέρκα-καθηγητή Α.Ε.Α.Θ., Γεωργίου Αγγελινάρα- τ. Λυκειάρχου, Αλεξάνδρου Βαρβούνη - Θεολόγου καθηγητή και των Αρχιμανδριτών π. Σωτηρίου Κοσμόπουλου - Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως και π. Χρυσοστόμου Λέλου - Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας.




Τα θέματα των ομιλιών αυτών ήταν σχετικά με το γενικό ιστορικό και εκκλησιαστικό πλαίσιο της συγκεκριμένης περιόδου, με τη διαμόρφωση των εδαφικών ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, την εξέλιξη του μοναχισμού, τους Μητροπολίτες που πέρασαν από το νησί, την προσφορά των Ενοριών στην τοπική κοινωνία, τη διαχείριση της μοναστηριακής περιουσίας, τις εκκλησιαστικές προσωπικότητες της τοπικής Εκκλησίας και ξεχωριστά το έργο τού τότε Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα -και μετέπειτα Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου-Ιωάννη Παπάλη.

Στο τέλος της Ημερίδας ο Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος παρουσίασε τα συμπεράσματά της και δέχθηκε τιμητική διάκριση, εκ μέρους του καθηγητή κ. Αθανασίου Αγγελοπούλου, ως Προέδρου του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού για την πρωτοβουλία της σύστασης του "Κέντρου Εκκλησιαστικών Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών".



Η Φοιτητική Εκκλησιαστική Δράση της Μητροπόλεως παρουσίασε επίκαιρο μουσικό πρόγραμμα.