AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

13 Νοε 2013

Εργατικό Κέντρο, Α.Δ.Ε.Δ.Υ και φοιτητές Σάμου στον εορτασμό του Πολυτεχνείου


Κοινό κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου, την Κυριακή στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Καρλοβάσου, απευθύνουν το Εργατικό Κέντρο του Νομού Σάμου και το τοπικό Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Στην ίδια συγκέντρωση θα δώσουν το παρών και φοιτητικοί σύλλογοι του νησιού.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, Εργατικό Κέντρο και Α.Δ.Ε.Δ.Υ αναφέρουν:

"Εργαζόμενοι, Εργαζόμενες, Νέοι και Νέες,

Τιμάμε την 40η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973. Τιμάμε το Πολυτεχνείο σαν ένα ιστορικό γεγονός, ορόσημο της λαϊκής πάλης και κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής αντίστασης. Τιμάμε  το Πολυτεχνείο σαν ένα γνήσιο λαϊκό ξεσηκωμό που πήρε το χαρακτήρα εξέγερσης ενάντια στην δικτατορία αλλά και ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Κανείς δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει τον αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό που είχε το σύνθημα 'Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ'. Κανείς, επίσης, δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου έχουν διαχρονική αξία, ότι είναι απαραίτητο τα μηνύματα αυτά να τα γνωρίζει ο λαός και η νεολαία, ότι είναι αναγκαίο να μπολιάζεται το κίνημα με αυτά.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, με την καθοριστική συμβολή της εργατικής τάξης της Αθήνας, πήρε το χαρακτήρα μαζικής λαϊκής εξέγερσης και σήμανε την αρχή του τέλους της στρατιωτικής δικτατορίας. Η παλλαϊκή κινητοποίηση απέδειξε πως κανένας αντιδραστικός μηχανισμός όσο και αν εμφανίζεται παντοδύναμος και αιώνιος, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή, τη γιγαντιαία δύναμη του οργανωμένου και ταξικά προσανατολισμένου μαζικού εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ο ξεσηκωμός του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο, ξεσκέπασε τις μεταμφιέσεις της φασιστικής χούντας και σηματοδότησε την αρχή του τέλους της. Η εξέγερση ήταν αποτέλεσμα και συνέχεια μιας μακρόχρονης παράνομης αντιδικτατορικής πάλης και ανέδειξε τόσο τις ανώτερες μορφές πάλης που είναι απαραίτητες σε τέτοιες συνθήκες όσο και σε ποιους αγώνες χρειάζονται να κάνουμε θυσίες. Στο Πολυτεχνείο το 1973 ισχυρή και καθοριστική ήταν η συμμετοχή εργατών, με πρωτοπορία τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους νυχτερινούς μαθητές. Εκεί εκφράστηκε η σύνδεση του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος.

Σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό λαϊκό κίνημα να βγάλει συμπεράσματα και να υιοθετήσει πιο προωθημένα συνθήματα και στόχους από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού κινήματος. Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, ούτε ανατρέπεται με πετροπόλεμο και ένα 'ντου' στη Βουλή, όπως και η χούντα δεν ανατράπηκε με τέτοιου τύπου και μορφής αγώνα. Χρειάζεται παντού, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, στις σχολές, να δημιουργηθούν εστίες οργάνωσης του αγώνα και αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων προς όφελος του ταξικά προσανατολισμένου κινήματος.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, να συμβάλλουν, με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να δοθεί το πραγματικό νόημα της επετείου και να αποδοθεί η ιστορική αλήθεια. Καλούμε τη νέα γενιά να κάνει δική της υπόθεση το γιορτασμό δίνοντας αποστομωτική απάντηση στους πάσης φύσεως παραχαράκτες".