AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Οκτ 2014

Ο Δήμαρχος Σάμου στις Βρυξέλλες για τη νησιωτικότητα

 

Διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποιεί από χθες ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, προκειμένου να προωθήσει το θέμα της νησιωτικότητας - τη θεσμοθέτηση ειδικού καθεστώτος ενισχύσεων για τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, όπως η Σάμος, βρίσκονται μακριά από τον κορμό της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και τα αστικά κέντρα.

Σε πολυσέλιδο υπόμνημα που έχει συντάξει ο Δήμαρχος εκτίθενται όλα τα πολιτικά και νομικά επιχειρήματα που συνηγορούν ώστε η Ένωση να εκπονήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ενίσχυσης και ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η αρχή της εδαφικής συνοχής της ευρωπαϊκής Συνθήκης και η πρόσφατη (Μάιος 2014) "Διακήρυξη της Αθήνας". Στόχος είναι να δοθούν στα πιο μικρά και απομακρυσμένα νησιά της Ε.Ε ισότιμες ευκαιρίες ανάπτυξης, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα που θα αντισταθμίζουν τα δομικά και διαρθρωτικά τους προβλήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και καλύτερης πρόσβασης σε λιμένες.

Ο κ. Αγγελόπουλος επισκέφθηκε χθες την έδρα της Κομισιόν όπου είχε σειρά επαφών με αρμόδιους αξιωματούχους και κατέθεσε επισήμως το υπόμνημά του. Ήδη, το έχει αποστείλει προς μελέτη στον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους προέδρους της Επιτροπής Περιφερειών, της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου. Παράλληλα, το έχει κοινοποιήσει σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Μεταξύ των προτάσεων του Δημάρχου, που θέτουν το περίγραμμα μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον νησιωτικό χώρο, οι βασικότερες προβλέπουν τη θέσπιση:

Ειδικού καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων.

Ειδικού φορολογικού καθεστώτος και μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α

Ειδικού καθεστώτος στους κανονισμούς των Διαρθρωτικών και των Επενδυτικών Ταμείων της Ε.Ε.

Ρήτρας νησιωτικότητας στα νέα νομοθετήματα της Ε.Ε.