AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

1 Νοε 2013

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο καταγγέλλουν

Πηγή φωτογραφίας: 902.gr

Τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των παροχών υγείας στο Νοσοκομείο Σάμου, στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και στα αγροτικά ιατρεία του νησιού κατήγγειλαν, σε Συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο Σάμου κατηγόρησε την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ότι συρρικνώνουν τη δημόσια περίθαλψη και οδηγούν το νοσοκομείο Σάμου -μαζί με άλλα- σε κατάρρευση, με την ελλιπή χρηματοδότηση που μειώνεται συνεχώς και την υποστελέχωση καίριων τμημάτων του. Τόνισαν, μάλιστα, ότι πρόκειται για πολιτική που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των ασθενών.

Όπως ειπώθηκε, μεγάλες είναι και οι ευθύνες της τοπικής διοίκησης, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Σάμου, που αναγνωρίζουν στα λόγια τα σοβαρά προβλήματα, αλλά στη πράξη δεν κάνουν τίποτα, «για να μη θίξουν την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της που και οι ίδιοι υπηρετούν».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου, Σταμάτης Φιλιππής, υπογράμμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ενημερώνουν τους Σαμιώτες γι' αυτά τα προβλήματα και απήθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη γενική απεργία της Τετάρτης.


Σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο

Όπως λένε οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Σάμου, τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών και επισκεπτών του νησιού και στην παροχή υπηρεσιών είναι σοβαρά, καθώς :

*Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, όπως νευρολόγος, βιοπαθολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος, γαστρεντερολόγος, ογκολόγος, παιδίατρος, φαρμακοποιός κλπ.

*Μόνον ένας γιατρός είναι διαθέσιμος σε ειδικότητες όπως βιοχημικός, οφθαλμίατρος, καρδιολόγος, πνευμονολόγος, ΩΡΛ.

*Στοιχειωδώς καλύπτονται οι ανάγκες των νοσηλευτικών τμημάτων και μονάδων με το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό, καταστρατηγείται το πενθήμερο και η χρήση της κανονικής αδείας. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στους νοσοκόμους-τραυματιοφορείς.

*Στον εργαστηριακό τομέα, οι τεχνολόγοι δουλεύουν σε συνεχόμενο ωράριο (24 ωρών) προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του τμήματος. Σε κανονικό ωράριο (8ωρο) εργασίας του προσωπικού μένουν ακάλυπτες βάρδιες στο τμήμα.

*Στο μικροβιολογικό, λόγω υποστελέχωσης, 2 ημέρες την εβδομάδα παραμένουν κλειστά τα Εξωτερικά Ιατρεία του εργαστηρίου, με αποτέλεσμα τα ραντεβού να έχουν αναμονή 2-3 μήνες.

*Η αιμοδοσία, εδώ και 2 χρόνια, παραμένει με ακάλυπτες βάρδιες λόγω έλλειψης παραϊατρικού προσωπικού.

*Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στη διοικητική-οικονομική υπηρεσία, στο τηλεφωνικό κέντρο, στα πλυντήρια και στο μαγειρείο, σε βαθμό που εμποδίζουν τη χορήγηση στους εργαζόμενους οφειλόμενων ρεπό και κανονικής άδειας. Η υπηρεσία οφείλει σε αυτούς εκατοντάδες ημέρες ρεπό και κανονική άδεια από το 2011. Εργαζόμενοι επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν και η υπηρεσία αδυνατεί να τους χορηγήσει τα οφειλόμενα ρεπό και τις άδειές τους.

*Σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε μόνιμο τεχνικό προσωπικό. Ελλείψεις τόσο σε αριθμό, όσο και σε ειδικότητες απαραίτητες για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Μεγάλη είναι η μείωση στον οργανισμό λειτουργίας του αριθμού των τεχνικών, παρόλη την αύξηση του νοσοκομείου σε τετραγωνικά μέτρα, σε μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Απαραίτητη είναι η λειτουργία 24ωρης βάρδιας από μόνιμο προσωπικό.

*Υποστελεχωμένο είναι το τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Επί 2 χρόνια υπολειτουργεί ο αξονικός τομογράφος, υπολειτουργούν επίσης το τμήμα υπερήχων και οδοντιατρείου.

*Συνεχείς και καθημερινές είναι οι ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά πχ σύριγγες, συσκευές ορού, φιαλίδια αιμοληψιών, ρολά αποστείρωσης, αντιδραστήρια, τεχνικά υλικά, ροόμετρα οξυγόνου κ.ά.

*Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στο ΕΚΑΒ, που υπολειτουργεί λόγω υποστελέχωσης και σε πολλές περιπτώσεις όλο το νησί μένει με ένα ασθενοφόρο και ένα οδηγό ανά βάρδια.

*Οι οφειλές προς τους εργαζόμενους από νυχτερινά, αργίες και υπερωρίες τους χρονολογούνται από το 2011.

*Έχει εγκαταλειφθεί στη φθορά ο ξενώνας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην παραλιακή λεωφόρο της Σάμου, γεγονός που αναγκάζει τους νεοδιοριζόμενους και τους ειδικευόμενους να πληρώνουν τσουχτερά ενοίκια, τα οποία είναι ένα ακόμη αντικίνητρο για την μετακίνησή τους στη Σάμο.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν

Μπροστά σε όλες αυτές τις ελλείψεις, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο Σάμου ξεκαθάρισε ότι διεκδικεί :

-Την άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου, των μονάδων υγείας του νησιού καθώς και του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες του σαμιακού λαού.

-Αλλαγή του οργανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου, με στόχο την ανάπτυξη όλων των τμημάτων και μονάδων του και τη στελέχωσή τους με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, που θα εργάζεται με ανθρώπινα ωράρια και θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νοσοκομείου και του σαμιακού λαού.

-Καμία μονήρης ειδικότητα στο νοσοκομείο.

-Άμεση προμήθεια υγειονομικού υλικού.

-Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών εργαζομένων.

-Καμία επιχειρηματική δράση στο νοσοκομείο, με την εκχώρηση υπηρεσιών σε εργολάβους.

-Να μην πληρώνουν οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι.

-Όχι στο χαράτσι (5 ή 25 ευρώ)

-Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Πηγή: 902.gr